DL: Nov program na Šolskem centru - Inštalacije v pametnih zgradbah

7.4.2020 | 15:10

Na konferenci so predstavili tudi primer dobrih praks. (Foto: ŠC Novo mesto)

Na konferenci so predstavili tudi primer dobrih praks. (Foto: ŠC Novo mesto)

Izpopolnjevanje strokovnjakov za izvajanje inštalacij v pametnih zgradbah – Vpis prve generacije morda že jeseni – Projekt treh držav – Teoretične osnove v šoli, praksa pri delodajalcu

Šolski center Novo mesto je v sodelovanju s predstavniki gospodarstva in izobraževalnih ustanov v Sloveniji, Hrvaški in Italiji pripravil program za usposabljanje strokovnjakov za izvajanje inštalacij za avtomatizacijo pametnih zgradb.

Gre za mednarodni projekt, nosilec je hrvaški partner, v sklopu katerega je nastal program, ki je, kot je pojasnil dr. Mitja Veber, vodja medpodjetniškega izobraževanja na šolskem centru, namenjen izobraževanju oz. izpopolnjevanju znanja že zaposlenih inženirjev po višji strokovni šoli, najprimernejši kandidati so inženirji elektronike, strojništva, mehatronike in informatike.

Da bi prepoznali dejanske potrebe v gospodarstvu, oblikovali poklicni profil in pripravili učni načrt, so v vsaki od treh držav med gospodarskimi družbami izvedli anketo, s katero so dobili ključne vsebine. V Sloveniji so izbrali 35 podjetij, ki so že aktivna na tem področju. »Vsaka država je nato glede na zaključke ankete pripravila svoj predlog programa, eden ali dva predmeta pa bosta v vseh državah enaka, tudi zaradi mobilnosti delovne sile in možnosti mednarodnega sodelovanja na področju izpopolnjevanja. »Gre za formalno izobraževanje, na koncu katerega kandidat ne pridobi diplome, temveč potrdilo o opravljenem izpolnjevanju oz. specializaciji. Program je nekajmesečni, 60 odst. vsebin predstavljajo predavanja v šoli, preostali, praktični del usposabljanj pa se opravi pri delodajalcih oz. parterjih v gospodarstvu, pogoj za vpis pa je eno leto delovnih izkušenj ali redna zaposlitev pri delodajalcu, ki je dejaven na tem področju,« je orisal Veber. Želja je, je dodal, da bi program do konca leta potrdili na strokovnem svetu Centra za poklicno izobraževanje (CPI) in da bi jeseni lahko že začeli vpis, ker je program krajši, ni vezan na začetek šolskega oz. študijskega leta.

Program so pretekli teden na šolskem centru predstavili na prvi njihovi mednarodni konferenci, s katero so želeli spodbuditi prav sodelovanje med gospodarstvom in izobraževalnimi institucijami, predstavili pa so tudi nekaj primerov dobrih praks. »Na Dolenjskem je kar nekaj podjetij, ki se ukvarjajo s pametnimi inštalacijami. Ensi je v sodelovanju s podjetjem Weishaupt poskrbela za avtomatizacijo proizvodne hale podjetja Medle, Go4Panda je v sodelovanju z Marlesom postavila prvo pametno certificirano aktivno hišo v Sloveniji, IKU, ki se povezuje predvsem z gospodarstvom, je med drugim poskrbel za avtomatizacijo celotne glasbene šole v Grosupljem, sodelovali so tudi s podjetjem Dulc, ki je s sistemom Solinterra opremil Medpodjetniško izobraževalni center Nova Gorica,« je Veber nanizal nekaj primerov.

Pripravo programa je financirala Evropska unija iz denarja, namenjenega za izobraževanja že zaposlenih, prvo in drugo generacijo pa bodo, kot je dejal Mitja Veber, lahko financirali iz projekta Munera 3, ki teče po devetih šolskih centrih po Sloveniji, »verjamem pa, da bo Evropa tudi naprej razpisala nove projekte za prekvalifikacije in izpopolnjevanje delovne sile«.

Članek je bil objavljen v 5. številki Dolenjskega lista 30. januarja 2020

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava