Svetovni dan zdravja v znamenju koronavirusa; svet bo kmalu spet oranžno obarvan

7.4.2020 | 11:00

Člani Šole zdravja vsako jutro telovadijo tudi marsikje na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju. Arhivska fotografija je iz Starega trga ob Kolpi ...

Člani Šole zdravja vsako jutro telovadijo tudi marsikje na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju. Arhivska fotografija je iz Starega trga ob Kolpi ...

Svetovni dan zdravja v znamenju koronavirusa; svet bo kmalu spet oranžno obarvan

Leto 2020 je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila za mednarodno leto medicinskih sester in babic, kar je tudi tema letošnjega Svetovnega dneva zdravja. Trenutno se nahajamo v nekem nenavadnem obdobju, kjer so medicinske sestre in babice, na splošno zdravstveni delavci, v polnem zagonu. Delajo z nadljudsko energijo in so na prvi bojni črti tako imenovane vojne proti nevidnemu sovražniku, ki so ga strokovnjaki imenovali Covid-19.

Tako bo Svetovni dan zdravja v letu 2020 v znamenju koronavirusa, ki trepeta, leti in se gosti po celem svetu. Ne sprašuje za narodnost, ne za raso, ne za spol, ne za socialni status, vseeno mu je, pomembno mu je, da dobi gostitelja in se udobno namesti. In to počne na globalni ravni.

Tudi člani Društva Šola zdravja, čeprav so ranljiva skupina (povprečna starost 69 let), pomagajo po svojih zmožnostih. Npr. pri šivanju mask za zdravstveno osebje, domove starejših občanov, za gasilce, civilno zaščito ... skratka, tistim, ki pač masko potrebujejo. Na splošno gledano se za naše člane življenje ni ustavilo. Ne sedijo doma ob televizorju čakajoč na boljši jutri brez koronavirusa, ampak telovadijo doma pred oknom ali pa pred svojo hišo. Nekateri so šli korak naprej in se dobivajo prek različnih aplikacij na zaslonih računalnikov in pametnih telefonih. Skupaj telovadijo ter se družijo. Socialni moment je poleg fizičnega in psihičnega zdravja pomemben dejavnik za zdravje posameznika.

Radi bi poudarili pomembnost Društva Šola zdravja, v katerih izražamo svojo skrb, in sicer:
- skrb za spodbujanje rednega gibanja in telesne vadbe za zdravje svojih članov;
- skrb za povečanje deleža gibalno dejavnega prebivalstva;
- vračanje volje do življenja osamljenim in starejšim osebam;
- skrb za ohranjanje zdravja za samostojno življenje;

- z vajami "1000 gibov" se krepi psihofizična kondicija starejših;
- preprečevanje in potek številnih kroničnih bolezni;
- s socialnim aktiviranjem se prispeva k zmanjšanju tveganja za razvoj depresivnih in anksioznih motenj.

Na splošno je naše poslanstvo ohranjati in izboljšati zdravje prebivalcev, kar je prepoznalo tudi Ministrstvo za zdravje. Tako je projekt Jutranja telovadba "1000 gibov", del preventivnega programa Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano, sofinancira pa ga Ministrstvo za zdravje.

Vaje "1000 gibov" se izvajajo vsak dan zjutraj in trajajo pol ure. Vodijo pa jih usposobljeni prostovoljci, ki z jutranjim vodenjem vadbe skrbijo predvsem za ohranjanje in izboljšanje gibljivosti vseh članov, kar pripomore h krepitvi njihovega zdravja in boljšega počutja.

Člani društva so razširjeni po vsej Sloveniji. V več kot 80-ih občinah istočasno telovadi že 4500 članov. Tudi po koronavirus obdobju bodo spet javne površine svetlikale v oranžnih odtenkih, saj je naša barva oranžna, tako da nas lažje najdete in se nam priključite. Večkrat smo se že prepričali, da je skrb za preventivo bistvenega pomena, kar trenutno množično počnemo. Po preklicu izrednih razmer pa prisrčno vabljeni na jutranjo telovadbo "1000 gibov". Z nami je svet oranžno obarvan.

Neda Galijaš

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava