DL: Gradnja nove RTP Dobruška vas -  Nujna, veliko podjetij ima dnevno težave

7.4.2020 | 12:40

V industrijski coni v Dobruški vasi Elektro Ljubljana že gradi novo RTP. (Foto: L. M.)

V industrijski coni v Dobruški vasi Elektro Ljubljana že gradi novo RTP. (Foto: L. M.)

Jože Kapler

Jože Kapler

Tomaž Kordiš (Foto: B. B.)

Tomaž Kordiš (Foto: B. B.)

Radko Luzar

Radko Luzar

Denis Stepančič

Denis Stepančič

Do sredine prihodnjega leta bo zgrajena nova RTP 110/20 kV Dobruška vas, ki bo izboljšala preskrbo z elektriko zlasti v občinah Šentjernej in Škocjan – V minulih letih obratovalne razmere na kablovodu kritične – Pomembna pridobitev, v podjetjih zdaj dnevno izpadi, strojelomi, škoda … – Gradnja že poteka

Elektro Ljubljana je lani septembra začela z gradnjo nove RTP (razdelilno-transformatorske postaje) 110/20 kV Dobruška vas, ki je ključnega pomena zlasti za škocjansko in šentjernejsko gospodarstvo. Postaja, za katero so lokacijo našli v Občini Škocjan, in sicer na območju nove industrijske cone v Dobruški vasi, v bližini avtoceste, za podjetjem Bramac, bo zagotovila zmogljivejše in stabilnejše omrežje.

Kot pravijo v Elektru Ljubljana, se bosta z gradnjo nove RTP 110/20 kV Dobruška vas razbremenili bližnji razdelilno-transformatorski postaji RTP Bršljin in Gotna vas, izboljšale se bodo napetostne razmere za končne uporabnike ter povečale zmogljivosti odjema na 20 kV distribucijskem napetostnem nivoju na območju Škocjana in Šentjerneja.

To območje z električno energijo zdaj oskrbuje RTP Ločna po kablovodu Kronovo. V minulih letih so obratovalne razmere na kablovodu dosegale mejne vrednosti tako po obremenitvi kot po padcu napetosti. »Ker moramo našim odjemalcem zagotavljati nemoteno dobavo električne energije in omogočati nadaljnji razvoj obrti in industrije že pred gradnjo RTP Dobruška vas, smo izvedli dva večja ukrepa: kablovod Kronovo smo vključili v omrežje RTP Ločna, s čimer smo ga skrajšali in tako zmanjšali vpliv padca napetosti, izvedli pa smo tudi prevezavo dela odjemalcev na območju Občine Šmarješke Toplice na drug daljnovod, s čimer smo razbremenili kablovod Kronovo,« pravijo v Elektru Ljubljana, kjer ob vsaki poizvedbi o priključitvi na distribucijsko omrežje naredijo analizo obstoječega in predvidenega stanja.

»Na podlagi te podamo stranki odgovor o možnosti priključitve in pogoje priklopa. Večjih porabnikov na omenjenem območju trenutno ne moremo priključevati, bo pa to mogoče z vključitvijo nove RTP,« zagotavljajo.

In kdaj bo to? Kot rečeno, so z deli pričeli lani jeseni. »Trenutno izvajamo gradbena dela, sredi leta sledi vgradnja opreme, ki bo potekala do konca leta. V januarju 2021 bomo dobavili in nato montirali transformatorje, sledijo pa še funkcionalni preizkusi in spuščanje v pogon. RTP bo v uporabi od sredine leta 2021 dalje,« so prepričani v Elektru Ljubljana. Pravijo, da je bilo sodelovanje z lokalno skupnostjo zgledno, »seveda pa bi lahko bilo boljše. Ob zavedanju lokalne skupnosti, kako pomembna je nova RTP za razvoj območja, bi lahko lokacijo izbrali hitreje,« pravijo.

Postavitev nove RTP Dobruška vas je po mnenju škocjanskega župana Jožeta Kaplerja izrednega pomena za celoten njihov prostor, zlasti za škocjansko in šentjernejsko gospodarstvo. »Pomeni zanesljivejšo in zmogljivejšo oskrbo z elektriko, na kar res dolgo čakamo. Veliko podjetij se te pridobitve res veseli, saj jo potrebujejo za svoj razvoj,« pravi Kapler in pove, da so zadovoljni, da se je za postajo našel ugoden prostor v njihovi industrijski coni v Dobruški vasi, ob avtocesti. Lokacijo so dolgo iskali, menda kar osem let, a zdaj je prava in ustreza vsem merilom. »Lani se je gradnja začela, do sredine leta naj bi bila pri koncu gradbena dela in nato sledi zagon,« pravi župan in doda, da bo nova RTP pomembna tudi za njihove investitorje v novi gospodarski coni, ki nastaja prav zraven, in za prihodnje, ki jo bodo zapolnili.

Poleg RTP 110/20 kV Dobruška vas Elektro Ljubljana že gradi tudi RTP 110/20 kV Ivančna Gorica.

VELIKO PODJETIJ TEŽAVE

Med podjetji, ki ima težave zaradi sedanjega slabo zmogljivega elektroomrežja, je tudi boštanjsko podjetje Gradnje, d. o. o., ki je eden od investitorjev v novi škocjanski industrijski coni Gospodarsko-tehnološkem centru Dobruška vas. Tu nameravajo postaviti novo betonarno, a prav zaradi nezadostne električne zmogljivosti to ne gre in morajo počakati na gradnjo nove RTP.

»Eles nam ne more ponuditi dovolj velikega odvzema elektrike oz. je moč prešibka za našo dejavnost, in to približno za polovico. Zato moramo z naložbo počakati. Betonarno, ki sedaj čaka zložena v skladišču, lahko sicer postavimo, a zagnati je ne moremo,« pove Franc Povše iz Gradenj Boštanj, ki upa, da bo nova RTP Dobruška vas zgrajena čim prej, vsaj do konca letošnjega leta. Njihovo podjetje ima v Boštanju že eno betonarno, s katero pokrivajo potrebe v Posavju in Zasavju, z novo v Dobruški vasi pa želijo delovati še na dolenjskem koncu.

Da je gradnja RTP ključnega pomena za šentjernejsko gospodarstvo, je prepričan direktor podjetja L-Tek Radko Luzar. Kot pravi, si je na županskem mestu, ki ga je nedavno zapustil, skupaj s škocjanskim županom Kaplerjem ter predsednikom Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine Tomažem Kordišem dlje časa prizadeval prepričati Eles, da je ta investicija nujna za boljše gospodarstvo. »Nič koliko sestankov smo imeli. Električno omrežje je prešibko, nestabilno in dela se škoda. Marsikatera podjetja bi že gradila, pa zato niso, obstoječa pa imajo dnevno težave, tudi naše podjetje. Prihaja do kratkoročnih prekinitev električne energije, do strojelomov ipd., če je v dolenjski prestolnici večja poraba elektrike, se to čuti tudi pri nas. Malo je zdaj sicer boljše zaradi novega daljnovoda v Novem mestu, a to je kratkotrajno, saj je porabnikov energije v našem okolju vse več in s širitvijo industrijske cone tako v Šentjerneju kot v Škocjanu jih bo še več. RTP je zato nujen,« pove Luzar.

Tako meni tudi Denis Stepančič, direktor Podgorja, d. o. o., iz Šentjerneja, največjega proizvajalca pohištva za prosti čas pod eno streho v Evropi, ki je lani v dolenjsko-posavski regiji prejel naziv regijska gazela 2019. »V Podgorju postavitev novega RTP v Dobruški vasi pozdravljamo. Oskrba z električno energijo je sicer tudi do sedaj potekala nemoteno, nam pa boljša infrastruktura dolgoročno zagotavlja zanesljivo in kakovostno oskrbo z električno energijo ter večjo fleksibilnost pri nadaljnji rasti in razvoju podjetja,« pravi Stepančič.

TRUD GZDBK

O pomenu RTP je za Dolenjski list spregovoril tudi direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine (GZDBK) Tomaž Kordiš. Zbornica že leta aktivno sodeluje pri aktivnostih za izboljšanje elektroenergetske oskrbe Dolenjske in Bele krajine. »To je prioriteta, saj obstoječa infrastruktura ni omogočala nadaljnjega razvoja gospodarstva regije. Bistveno izboljšavo elektroenergetske oskrbe je zagotovil daljnovod 2 x 110 kV RTP Bršljin–RTP Gotna vas, z odprtjem RTP 110/20 kV Ločna pa se je močno povečala zanesljivost napajanja z električno energijo na Dolenjskem,« pove.

Občini Šentjernej in Škocjan sta bili uspešni na razpisu gospodarskega ministrstva za nepovratna sredstva za komunalno ureditev za širitev industrijskih con, ki omogoča širitev oz. gradnjo novih proizvodnih zmogljivosti in s tem nova delovna mesta v regiji. »Investitorji v obeh industrijskih conah pričakujejo, da bosta gradnja in zagon RTP 110/20 kV Dobruška vas potekala skladno z dogovorom. Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine je tudi pri tem projektu aktivno sodelovala z Elektrom Ljubljana in obema občinama. Za vse investitorje pomeni nov RTP Dobruška vas bistveno povečanje zanesljivosti napajanja v obeh občina,« meni Kordiš.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista 23. januarja 2020

Besedilo in fotografije: L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava