DL: Prostorska stiska - Dobrodošli tudi pri sosedu

5.4.2020 | 12:30

Ravnateljica Nina Pirc

Ravnateljica Nina Pirc

Osnovno šolo Raka pesti pomanjkanje prostora – Skoraj brez zbornice – Oddelek preselili v prostore krajevne skupnosti, kamor gredo ob nevarni cesti v spremstvu učiteljev – Prostor bi pridobili z nadzidavo, za katero že imajo idejno zasnovo

Osnovno šolo Raka pesti pomanjkanje prostora. Zamisel za odpravo težave imajo, zanjo potrebujejo voljo in denar. Vprašanje je, kdaj bo na voljo zadnji.

Prostorske težave občutijo, kot pravi ravnateljica Nina Pirc, že več kot pet let. Ko je v teh letih postalo jasno, da bo problem očitno še kar trajal, so v šoli s poukom zlezli vsepovsod, kamor se je dalo. Tako imajo zdaj en razred v nekdanji zbornici, kar pomeni, da učenci imajo delovni prostor za pouk in da učitelji nimajo prostora, kakršnega predstavljajo šolske zbornice. Zbornico sicer uporablja tudi učiteljski zbor, vendar tako, da se v njej sestaja že pred začetkom pouka, ali pa, kar je pogosteje, popoldne, ko odidejo učenci.

V razred so spremenili tudi knjižnico. Knjige so v tem prostoru sicer ostale, toda izposoja knjig ni mogoča, kadar poteka pouk. Prostorska stiska se pozna tudi v kabinetu. Ta prostor, kjer učitelji shranjujejo učila in ki je, kot smo videli, dobro založen s kopico stvari, namreč uporabljajo tudi za učilnico za učence z dodatno strokovno pomočjo. Zaradi narave stvari je ta učilnica še posebej neustrezna, saj bi pri takem pouku poleg zvezkov in pisal ter poglobljene pozornosti učiteljice in učencev potrebovali tudi nekaj kot sedež za sprostitev, ki pa ga nimajo kam postaviti.

»Preučili bomo vse možnosti.« Občina Krško

En šolski oddelek, 2. razred, so preselili do odprave prostorske stiske v šoli v prostore krajevne skupnosti. Ampak ta rešitev se kaže kot ne najboljša. Skozi Rako, prav ob šoli, namreč vodi zelo prometna državna cesta, ob kateri ni pločnika. Učenci zato iz šole odhajajo k pouku v krajevno skupnost po cesti in parkirišču ob njej, skratka cesto si delijo s prometom. Ta sicer ni nekaj, česar na Raki ne bi poznali, a vseeno upravičeno velja za nevarnost na šolski poti. Ravnateljica pravi, da šola kar najbolj skrbi za varnost omenjenih malih pešcev, in sicer šolarje na poti v krajevno skupnost in nazaj spremljajo učitelji. Omenjenih poti je kar nekaj, saj učenci hodijo v šolo tudi na malico. Šolski prostor v stavbi šole si z učenci delijo tudi predšolski otroci, saj ima vrtec, ki je poleg šole, en oddelek v šoli že od svojega začetka. Še vsaj ena okoliščina je, ki pa si jo skrbno zapisujejo tudi inšpektorji. Namreč v starem delu šole so zelo lepi zgornji prostori, a so brez požarnih stopnic. Tudi to kliče po ustrezni rešitvi.

Ključ do uspeha pri želenem pridobivanju dodatnega prostora ravnateljica pozna, vendar ni v njenih rokah. Z nadzidavo šole bi odpravili prostorsko stisko, in za to predelavo že imajo idejno zasnovo. Željo šole, da bi stavbo tako povečali že letos, so podprli tudi iz klopi krških občinskih svetnikov, a jim s pobudo ni uspelo. »Občina Krško išče optimalno rešitev za prostorsko stisko in bo preučila vse možnosti, ali je nadzidava potrebna ali pa bo mogoče dodatne prostore zagotoviti v okviru obstoječih prostorov šole in vrtca. Za zdaj v proračunu 2020 za nadzidavo ni načrtovanih sredstev,« so pojasnili na krški občini.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista 23. januarja 2020

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava