Ostanimo doma: Vzgojiteljica piše: Pogrešam vas, Gosenice!

2.4.2020 | 17:15

Dragatuške Gosenice so se še v začetku marca v vrtcu 'igrale urgenco' ... (foto: spletna stran vrtca)

Dragatuške Gosenice so se še v začetku marca v vrtcu 'igrale urgenco' ... (foto: spletna stran vrtca)

Pozdravljeni otroci, Gosenice, in starši! :) Danes je že april. In še vedno smo doma. Ni vrtca, ni šole. Tudi nekateri vaši starši so doma, ne hodijo v službo. Kako ste kaj? Že kaj pogrešate vrtec? Naj povem, da vas pogrešam! Pogrešam naše druženje v igralnici, naše igre, dejavnosti. Pogrešam prav vsakega izmed vas!

Toda, saj veste, da je ta koronavirus zelo nevaren, zato moramo biti vsi doma in poskrbeti, da ostanemo zdravi. Skrbno si moramo umivati roke in biti v samoizolaciji. To pomeni, da se ne morete igrati s prijatelji in morate ostati doma, v krogu svoje družine. Pa ne samo vi, tudi jaz moram biti doma. In doma mora biti tudi naša Vesna.

Zdaj, ko smo vsi doma, dnevi potekajo drugače. Časa imamo veliko. Tako vi kot tudi jaz. Kot veste, imam kužka Cofa, ki je kar zadovoljen, da sem doma. Zdaj imam čas, da greva na dolge sprehode v bližnji gozd. Izogibava se ljudem in hodiva po poteh, kjer ne srečava nikogar. Poslušava petje ptic in uživava v tišini.

Zadnjič sem nabrala trobentice, vijolice za čaj. Pomislila sem na vas in da letos v vrtcu ne bomo kuhali čaj iz trobentic. Toda lahko jih naberete doma, mamica pa naj vam skuha čaj, ki ga sladka z medom. Boste videli, da je dober. Sicer pa, nekateri od vas to že vedo, da je to dober in zdravilen čaj. Prav vidim Jako in Janeza, ki bi ob tem komentirala: »To nabira tudi naš dedi!«

Res ste lahko veseli, da imate okoli hiše vrt. Lahko se z bratci in s sestricami zunaj lovite, se igrate ali poslušate petje ptic. V teh dneh, ko je na cesti zelo malo avtomobilov, je petje ptic glasno. In če pozorno poslušate, slišite petje različnih ptic. Morda bo kateri izmed vas uganil, katera ptica poje najglasneje. Ali najlepše.

Lahko opazujete cvetoča drevesa. Opazili boste, da so cvetovi na drevesih različnih barv. Morda veste zakaj? Naju z Vesno ni na vašem dvorišču, a tu so vaši starši. Vprašajte jih in vam bodo odgovorili. Pa veste, zakaj so na cvetovih čebele? Uh, a ni narava zanimiva in lepa? Vsak dan jo lahko opazujete in vsak dan boste videli nekaj novega. Tudi metulja cekinčka in ob tem se spomnite na njegov življenjski krog. Saj veste - od jajčeca, gosenice, bube do metulja. Ob tem lahko prepevate pesem Gosenica. Zapojte jo staršem. Lahko pa jo poiščete na YouTube. Tu boste našli veliko pesmi in rajalnih iger, ki smo jih v vrtcu prepevali in plesali, deklamirali. Pa ne samo to. Stric Google vam bo pomagal, da najdete kakšno zanimivo zgodbo. Tudi tisto o Martinu Krpanu in njegovi kobilici in še in še bi lahko naštevala.

Tudi sama veliko brskam po računalniku. No ja, jaz poznam črke in znam brati, vam pa naj pomagajo starši ali starejši bratci ali sestrice.

In kaj jaz delam na računalniku? Iščem po spletu kakšne zanimive ideje, izdelke, ki bi jih lahko v vrtcu naredili skupaj. Preberem kakšen zanimiv članek ali novo zgodbico, ki bi vam jo rada povedala, ko bomo spet skupaj. Da, tudi jaz se učim. Toda naj vam povem, da imam najraje knjigo, ki jo vzamem v roko, jo listam in berem. Verjamem, da ima vsak od vas doma kakšno slikanico. Prosite starše, naj vam jo preberejo, vi pa jo potem poveste, seveda s svojimi besedami in ob slikah, svojim mlajšim bratcem ali sestricam. Če pa vas ne bodo želeli poslušati, jo povejte svoji najljubši igrači. Tudi zapojete ji lahko. In da, doma imate lahko vrtec. Je zanimivo, le nekoliko drugače.

Sicer pa vem, da vam doma ni dolgčas, da pa pogrešate svoje prijatelje.

In če zaprete oči, pomislite nanje. Videli jih boste in spet boste skupaj. V svojih mislih.

Tudi sama tako naredim, ko sem v gozdu, na soncu, ki me toplo greje. Zaprem oči in vidim našo igralnico. Vidim otroke skupine Gosenice. Vse vas. Vsakega izmed vas. Moji trije mušketirji (Tim, Jaka, Žiga) zlagate lego kocke z Lovrom. Moje pomočnice (Nadja, Evita in Nina) rišete v svoje zvezke in pišete črke. Živa in Tamara zlagata puzzle, Tia in mala Nadja listata slikanice. Sara, Naja in Kaja oblačijo dojenčke, medtem ko Tina in Vita pripravljata posteljici za le-te. Tim, Lovro in Aleksander se igrajo z avtomobili. Mai in Janez se igrata z dominami, ki jih je izdelal Lovrov dedi.

Na steni je obešen zemljevid Slovenije. Spoznali smo slovensko zastavo, himno, glavno mesto Slovenije in našega predsednika, Boruta Pahorja. Spoznali smo Gorenjsko, Primorje, Notranjsko in njihove posebnosti in značilnosti. Ostale pokrajine še čakajo, da jih spoznamo, pobarvamo na našem zemljevidu na steni. V mapi so pripravljeni didaktični listi, da jih rešimo …

Da, tako bi bilo v vrtcu, če bi bil čisto navaden delovni dan v tednu. Ampak to ni tak dan. Je še en dan več, ko smo doma.

Koronavirus je nevaren. Zelo hitro se širi in zaradi njega zbolevajo ljudje po celem svetu. Se vprašate zakaj? Zato, ker je ta virus nov. Zdravniki ga ne poznajo in za bolne ljudi ni zdravila. Virus se prenaša z rokami, kihanjem, kašljanjem. Zato ostajamo doma, v samoizolaciji. Zato si moramo večkrat pravilno umivati roke, kašljati v rokav. Ko se pogovarjamo z drugimi ljudmi, mora biti razdalja med nami dva metra. Prosite očeta, naj zmeri z metrom, kolikšna je ta razdalja. Da veste, da sami ocenite, kje boste stali, ko se boste pogovarjali s sosedi. Saj ste slišali po TV: v trgovino gredo lahko starši le z rokavicami in masko na obrazu. Zato, da zaščitijo sebe in druge. Ker je v našem telesu lahko že virus. Nismo bolni, a smo kužni. Lahko okužimo druge. Ti pa zbolijo tako hudo, da morajo iti v bolnišnico. To pa ni dobro. Se spomnite, kako je bilo vam, ko ste bili bolni? Kako ste se počutili? Toda vi ste dobili zdravila, ki so vam pomagala, da ste ozdraveli. Za ljudi, ki so zboleli za koronavirusom, pa ni zdravila! To pa ni dobro, kajne? Zato ostajamo doma.

Upoštevajte navodila, ki jih povedo zdravniki po televiziji. Jaz jih da. Kot vem, Vesna tudi. Kako vem, da ostaja doma? Pogovarjava se po telefonu. Ko zelo pogrešate svojega prijatelja iz vrtca, prosite mamico, da ga pokliče po telefonu. Gledata in pogovarjata se lahko tudi preko računalnika. Odlično, kaj? Kaj ta računalnik zna!

Pomagajte staršem pri domačih opravilih in jih poslušajte. Igrajte se vrtec doma, v krogu svoje družine in uživajte v naravi. Predvsem pa pazite nase. Umivajte si roke in še enkrat - ostanite doma, na svojem dvorišču. Če bomo vsi upoštevali ta pravila, bomo skupaj premagali virus in prišli nazaj v vrtec Dragatuš. Odprli bomo okna, vzeli palčke, zaigrali …

PS: Pokažite staršem, kakšni smo muzikanti. Nimate palčk, imate pa lesene kuhalnice. Dobre bodo za ritem …

(Vir: Youtube) https://www.youtube.com/watch?v=y3Ca3c6J9N4

Do takrat pa … ostanite zdravi.

Vaša vzgojiteljica Vladka

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava