Gasilci bodo dostavljali vodo 10-članski družini sredi gozda

2.4.2020 | 12:45

Zvonko Golobič (foto: Bogdan Miklič)

Zvonko Golobič (foto: Bogdan Miklič)

Gasilci bodo dostavljali vodo 10-članski družini sredi gozda

V mnogih romskih naseljih na jugovzhodu Slovenije nimajo dostopa do vode, so brez ustreznih sanitarij in osnovnih  higienskih pogojev, kar predstavlja posebno zdravstveno tveganje tako za romsko manjšino, kakor posledično tudi za širšo skupnost.

Brez čiste pitne vode in dostopa do elektrike sredi gozda tik ob črnomaljski obvoznici vse od leta 2016 v leseni baraki in prikolici domuje 10 ljudi. Gre za družino Milana Šabiča, ki se je doslej z vodo oskrbovala iz bližnjega bencinskega servisa. Vodo so nosili v plastičnih kanistrih, da so si lahko skuhali, pomili posodo, oprali oblačila in kar je nabolj pomembno tudi umili šoloobvezne otroke.

V času koronavirusne epidemije pa so se Šabičevi obrnili na predsednika Zveze za razvoj romske skupnosti Črnomelj, Zvonka Golobiča. Družina ga je zaprosila za posredovanje pri nabavi premične cisterne, v kateri bi dostavljali zdravo pitno vodo.

Stekel je pogovor med županom Črnomlja Andrejem Kavškom in sklenjen je bil dogovor o namestitvi plastične cisterne, ki jo je Komunala Šabičevim pripeljala v torek. Stroške dostave in dobavo vode bo krila družina Šabič iz lastnih sredstev, vodo pa bodo dostavljali Gasilci po potrebi.

Ob tem velja opozoriti, da položaj in posebne pravice romske skupnosti v Sloveniji zagotavlja 65. člen Ustave Republike Slovenije in Zakon o romski skupnosti v Republiki Sloveniji. 70a. člen Ustave zagotavlja vsem prebivalcem tudi pravico do pitne vode.

Zveza za razvoj romske skupnosti Črnomelj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

2.4.2020+2     + (2)     – (0)     Oceni vl 

seveda je v tej situaciji najbolje takoj priskočiti na pomoč romski družini na obrobju Črnomlja. Za naprej pa bo potrebno najti sogalsje med družbo in Romi, ker samo čakati državo, da bo vse komunalne zadeve uredila, ne zdrži vode. Tudi sodišče v EU je razsodilo, da Romi dobivajo kar lepe denarce od države in kot ostali državljani so si dolžni sami organizirati ali skupaj s krajevno skupnostjo urediti komunalni standard. Do sedaj ni bilo volje za to in si naj sami pripišejo stiske, ki jih sedaj "stiskajo". Dobronamerna kritika brez kančka sovraštva do Romov, a nujna za osveščenost. (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava