Obvezno razkuževanje blokov - kje dobiti razkužila in kdo bo to plačal?

30.3.2020 | 12:10

Simbolna slika (foto: Profimedia)

Simbolna slika (foto: Profimedia)

Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb je vlada kot enega od ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa sprejela v soboto pozno ponoči. Vso opremo v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjskih stavbah razkužiti je treba razkužiti najmanj dvakrat dnevno.

V večstanovanjskih stavbah je treba razkužiti predvsem kljuke na vhodnih vratih, ograje, stikala za upravljanje in kabine dvigala, stikala v skupnih prostorih ter oprijemala in drugo opremo, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami, je odredila vlada. Odlok je objavljen v uradnem listu.

Za razkuževanje opreme morajo poskrbeti upravniki večstanovanjskih stavb, in sicer najmanj dvakrat dnevno. Pogostost razkuževanja je odvisna od števila posameznikov, ki živijo v večstanovanjski stavbi, vendar podrobnosti odlok ne navaja. Določa pa, da morajo razkuževanje izvajati upravnik ali tretja oseba po njegovem izboru, lahko pa tudi etažni lastniki.

Prav tako je treba na vidnem mestu pred vstopom v dvigalo namestiti opozorilo z napisom: "Uporaba dvigala predstavlja tveganje za prenos okužbe covid-19, zato kabino dvigala uporabljajte posamično. Po uporabi stikal za upravljanje dvigala se ne dotikajte oči, nosu ali ust ter si umijte roke."

Urad za kemikalije glede razkuževanja svetuje, naj se površine očistijo z navadnim detergentom in jih razkuži s proizvodi za dezinfekcijo, ki imajo na etiketi ali v navodilih navedeno protivirusno delovanje. Pri uporabi je treba dosledno upoštevati navodila za uporabo, saj v nasprotnem primeru dezinfekcija ne bo učinkovita. Urad kot priročno sredstvo za dezinfekcijo svetuje tudi 0,05- do 0,1-odstotno raztopino natrijevega hipoklorita (varekina). Poskrbi naj se tudi za zračenje prostorov.

Kako, če razkužil primanjkuje?

V Združenju upravnikov nepremičnin opozarjajo na pomanjkanje zaščitnih sredstev za izvajalce obveznega razkuževanja in samega razkužila. "Ključno vprašanje je, kako zagotoviti varnost tistih, ki bodo to izvajali," je v imenu združenja povedal Boštjan Udovič. Dodal je, da upravniki teh stvari nimajo dovolj, in da jih je tudi na trgu težko dobiti. Izpostavil je tudi vprašanje stroškov razkuževanja, saj bi najemanje za to usposobljenih delavcev stroške zelo povišalo.

Na vprašanje, kje naj upravniki večstanovanjskih stavb dobijo razkužila in kdo bo za njih plačal, je premier Janez Janša odgovoril, da je nekaj zalog razkužila zagotovo še po večstanovanjskih stavbah, potem pa bo iz svojih zalog posredovala civilna zaščita. Zagotovil je, da bodo vse upravičene stroške, ki jih bodo imele občine in lokalne skupnosti z bojem proti epidemiji, povrnili iz državnega proračuna.

"Najbolj pomembno je, da to razkuževanje poteka, da ljudje ne bodo okuženi, da ne bodo potem umirali na prepolnih bolnišničnih posteljah, ker mi nismo našli 100 ali 200 evrov za razkužila," je še povedal Janša.

sta/mk

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

30.3.2020—     + (1)     – (1)     Oceni vl 

Tako na hitro premišljeno mislim, da je razkuževanje stopnišč in kleti po blokih utopija. Kar vidimo, kako bi cene tega izvajanja poskočile v nebo, pa tudi vprašanje učinka je na mestu. Med nami so ljudje, ki malo drugače mislijo o vsej zadevi, smo pa tudi drugi, ki se zavedamo problema in pri sebi uresničujemo navodila oblasti. Torej je še ena stvar, ki ločuje državljane. Na drugem mestu je danes ločevanje odpadkov, kjer smo že zdavnaj izgubili boj z nevestneži. (vika lozar)

2.4.2020Oceni navi 

V drugem članku lahko preberemo,da bodo v Semiču inMirni peči šivali maske za občane.Kako je kaj s tem v Črnomlju. Pričakujem odgovor.

3.4.2020Oceni navi 

Tudi v Metliki so začeli šivati zaščitne maske za občane. Iz Očine Črnomelj ni še nobenih novic o tem. Čakajo, čakajo....... Res je v občini do sedaj malo okuženih, kar je zasluga občanov. da se držijo navodil vlade in zdravstvenih ustanov. Ob tej priliki bi se zahvalil vodstvo in zaposlenim v DSO Črnomelj, da so do sedaj uspeli preprečiti vdor okužb med varovance doma.Potrebno je bilo veliko strokovnega dela, samodiscipline in osebnega odrekanja zaposlenih. Sam sem imel enega od staršev v domu in vem kako delajo. Še enkrat velika "HVALA" zaposlenim.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava