Vsi (filmi) doma #5

30.3.2020 | 10:15

Nahrani me z besedami

Nahrani me z besedami

Čefurji raus

Čefurji raus

Nika

Nika

Tokrat v paketu filmov akcije Vsi (filmi) doma prihajajo novi trije celovečerni igrani filmi, v dveh igra Sebastijan Cavazza, v enem tudi skupaj z očetom Borisom Cavazzo.

Čefurji raus (2013) scenarista in režiserja Gorana Vojnovića je posnet po njegovi literarni uspešnici in predstavi monotono življenje mladih fužinskih domačinov Marka, Adija, Acota in Dejana, ki med uganjanjem norčij najraje brezdelno posedajo pred domačin blokom. Markov oče ima s sinom velike košarkarske načrte, toda konfliktni Marko se spre s trenerjem in preneha z igranjem. S prijatelji se zapleta vedno globlje v težave, poleg nadležnih policistov in nerazumevajočih staršev pa se mora soočiti tudi s težavnimi miselnimi in kulturnimi razlikami, ki jim je vsakodnevno izpostavljen. V filmu igrajo Benjamin Krnetić, Dino Hajderović, Ivan Pašalić, Jernej Kogovšek, Emir Hadžihafizbegović, Mediha Musliović. Film je prejel dve zlati roli za več kor 50.000 gledalcev v slovenskih kinematografih. Dino Hajderović, Jernej Kogovšek in Ivan Pašalić pa so na Festivalu slovenskega filma za preigravanje stereotipov subkulture z mladostno norostjo, temperamentom in svežino, prejeli vesno za stransko vlogo. Producent filma je Arsmedia.

Nahrani me z besedami (2012) je »Zgodba o družini in o odnosih v njej, predvsem o odnosih med starši in otroki. To je zgodba o ljudeh, ki so izgubili stik s pomembnimi stvarmi v življenju, kot je družina. Je film o ljudeh, ki se bojijo spet vzpostaviti ta stik, hkrati pa ga obupno potrebujejo,« je o svojem prvencu povedal scenarist in režiser Martin Turk. V filmu igrajo Boris Cavazza, Sebastijan Cavazza, Jure Henigman, Maša Derganc, Miranda Caharija, Iza Veselko, Maurizio Zacchigna.

Dokumentarni film bo zastopal celovečerni film Petre Seliškar – Babice revolucije (2006), zgodbo o treh močnih ženskah, ki so krojile revolucijo v času, ko so v Veliki Britaniji ženske šele dobile volilno pravico. To je tudi zgodba o družinah, ki so razdeljene med Evropo in Južno Ameriko ter različne politične sisteme. Film je imel uspešno festivalsko pot: premiero je doživel na festivalu dokumentarnega filma v Amsterdamu, leta 2007 je na tretjem mednarodnem festivalu dokumentarnega filma ZagrebDox prejel mali pečat, nagrado za najboljši film avtorjev do 30. leta starosti.

V mladinskem programu bo ta teden na sporedu celovečerni igrani film Nika (2016) režiserja Slobodana Maksimovića. Film pripoveduje zgodbo o neustavljivi najstnici, ki je po očetu podedovala strast po hitrosti – tekmovanju v go-kartingu, čeprav ga je ravno ta pokopala. Nikina mati se s hčerinim izborom konjička ne strinja, a hkrati ve, da je hči dovolj stara, da začne v življenju sprejemati svoje odločitve in odgovornost zanje. Na 19. filmskem festivalu v Motovunu je film prepričal hrvaško občinstvo in prejel nagrado za najboljši mladinski film. Gledalci so film nagradili z ovacijami, posebna mladinska žirija festivala pa je filmu dodelila glavno nagrado v kategoriji mladinskih filmov. V filmu poleg Marjute Slamič, ki je na Festivalu slovenskega filma prejela vesno za stransko vlogo, igrajo še Ylenia Mahnič, Mojca Franko, Benjamin Krnetić, Nenad Tokalić, Sebastijan Cavazza, Robert Franko, Gašper Tič. Producent filma je produkcijska hiša Nora.

Nadaljujemo s kratkimi filmi, prvi v nizu je kratki igrani film Balkanska ruleta (1997) scenarista in režiserja Zdravka Barišića. Leta 1998 se je film uvrstil med 13 filmov v tekmovalni program kratkih filmov na 51. mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu. To je bila prva uvrstitev slovenskega filma na največji svetovni festival po osamosvojitvi. Film prestavlja hazard ruske rulete na balkanska tla, kjer elementi viteštva in poguma popustijo mentaliteti prostora. Igrata Sebastijan Cavazza in Borut Veselko, producent filma je Studio Arkadena. Sledijo Sekvenca smrti (2013) režiserja Tomaža Gorkiča kjer igrata Matej Ahlin in Jaka Mihelič, kriminalna kratka igrana TV igra Miss 3000 (2014) režiserke Katarine Rešek. V študijskem projektu igrajo Valter Dragan, Maša Grošelj, Rok Kravanja, Saša Pavlin Stošić, Saša Petrović (I), Draga Potočnjak, Iza Skok in Miranda Trnjanin.

V otroški program pa dodajamo kratki animirani film G. Oblak (2019), ki je študijski projekt. Še zmeraj pa lahko spremljate stare in nove prigode animiranega junaka Koyaa avtorja Kolje Sakside. Producent G. Oblaka in Koyaa je Zavod ZVVIKS.

V času razglašene epidemije in v duhu gibanja #ostanidoma, slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in z Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, do nadaljnjega podarjamo na ogled izbor slovenskih filmov. Spored bomo bogatili vsak ponedeljek in četrtek, filmi bodo dostopni 7 dni.

O novostih akcije Vsi (fimi) doma vas bomo sproti obveščali po kanalih Baze slovenskega filma, Slovenskega filmskega centra in na družbenih omrežjih. Aktualni spored in dostop do filmov pa je ves čas na voljo tudi na https://bsf.si/sl/novice/vsi-filmi-doma/.

Ostanite zdravi in glejte filme doma!

Slovenski filmski center

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava