DRPDNM-jev projekt Yes Volunteering se kljub koroni nadaljuje

29.3.2020 | 09:00

DRPDNM-jev projekt Yes Volunteering se kljub koroni nadaljuje
DRPDNM-jev projekt Yes Volunteering se kljub koroni nadaljuje

Zaradi koronavirusa je veliko projektov na določenih področjih dela začasno ustavljenih, kajti v prvi vrsti je bilo treba poskrbeti za zaščito vseh sodelujočih v projektih in lokalnih skupnosti, kjer potekajo dogodki. Zaradi sodobne tehnologije pa je določenim vseeno omogočeno delo na daljavo, ki ga lahko opravljamo v varnem zavetju svojih domov. Tako je tudi v primeru evropskega projekta Yes Volunteering, kjer smo se vsi partnerji odločili, da bomo z našim delom nadaljevali na t.i. način »Smart Working« in naše srečanje, v okviru katerega bo izvedeno tudi več delavnic, preselili v digitalni svet in jih izvedli prek videokonference.

Srečanje, ki bi moralo potekati v prijetnem portugalskem mestecu Lousada na severu države, se bo tako spremenilo v serijo spletnih delavnic, ki pomenijo priložnost za analizo rezultatov lokalnih dejavnosti v tem projektu. Partnerji so namreč v zadnjih mesecih naredili raziskavo o učnih potrebah mladih in odraslih, vključenih v prostovoljne dejavnosti v različnih skupnostih. Skupno je bilo v državah partnericah anketiranih več kot 200 prostovoljcev, ki so v anketi odgovarjali na vprašanja o motivih, zaradi katerih so se odločili za prostovoljstvo, ter o ciljih, povezanih z učenjem in kompetencami, ki jih pridobijo oz. nadgradijo s svojimi prostovoljskimi dejavnostmi. Informacije, ki smo jih pridobili s pomočjo teh vprašalnikov, nam bodo pomagale izboljšati kakovost prostovoljskih programov in najti najboljši način za zadovoljevanje izraženih posebnih potreb, povezanih z učenjem.

Prav tako bo srečanje partnerjem omogočilo izmenjavo zbranih gradiv najboljših praks in razširjanje video intervjujev z glavnimi akterji (zaposlenimi v projektih in prostovoljci) učinkovitih prostovoljskih programov, ki jih izvajajo države partnerice na lokalni ali nacionalni ravni.

V evropskem projektu Yes Volunteering: citizen's inclusion prospects improved by volunteering, financiranem v okviru programa Erasmus+, Ključni ukrep 2, ki ima poudarek na strateškem partnerstvu na področju izobraževanja odraslih, sodeluje tudi Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (DRPDNM), ki bo na virtualnem srečanju predstavilo primera dveh dobrih praks, ki se izvajata v društvu. Prav tako bosta med videokonferenco predstavljena dva videoposnetka, v katerih nastopata prostovoljec Miroslav Strniša in Mojca Rodič. V prvem videu Miroslav predstavlja, kakšen vpliv je imelo nanj prostovoljstvo v projektu, o katerem govori v videu, drugo dobro prakso pa je predstavila Mojca Rodič, vodja projekta Socialna aktivacija, v videu pa je govorila med drugim tudi o tem, kako pomembno je biti aktiven. V tem projektu sodelujejo albanske ženske, ki se učijo številnih veščin in pridobivajo kompetence ter znanje slovenskega jezika, z vsem tem pa bodo lažje našle zaposlitev in se tako hitreje vključile v družbo.

V projekt je vključenih šest organizacij iz šestih držav: vodilna partnerica Aurive iz Italije, Rightchallenge iz Portugalske, avstrijski InterAktion, Deses 3 iz Španije, turška organizacija Yasam Boyu Egitim Dernegi in DRPDNM iz Slovenije.

Vabljeni k obisku spletne strani projekta https://yesvolunteering.weebly.com/, Facebookove strani https://www.facebook.com/YesVolunteering/, najdete nas tudi na Instagramu: yes_volunteering in na Youtubovem kanalu Yes Volunteering.

E. S.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava