Vsi (filmi) doma #4

26.3.2020 | 10:30

Vitanje v vesolju Sunita_1

Vitanje v vesolju Sunita_1

Ethan Hawke podeljuje kipec Shooting Star Juretu Henigmanu za vlogo v Izletu na Berlinalu 2013.

Izlet

Izlet

KOYAA

KOYAA

Raj

Raj

Šampanjski twist (2)

Šampanjski twist (2)

Šišika deluxe 1

Šišika deluxe 1

Steklarski Blues (2)

Steklarski Blues (2)

Za vedno 1

Za vedno 1

Minuli vikend smo v spomin filmskemu in gledališkemu igralcu Petru Musevskemu predvajali zadnji celovečerni igrani film Vsi proti vsem scenarista in režiserja Andreja Košaka. Musevski je v filmu upodobil inšpektorja Berginca, projekcija je privabila 3.698 ogledov, od tega samo v soboto zvečer preko 2.000. Dosedanji skupni obisk filmov v sklopu akcije Vsi (filmi) doma je 20.093.

Z današnjim dnem v vaše domove prihajajo 4 novi celovečerni filmi. Šiška deluxe (2015) scenarista in režiserja Jana Cvitkoviča, Za vedno (2008) scenarista in režiserja Damjana Kozoleta, v katerem boste lahko ponovno videli Petra Musevskega, Izlet (2011) scenarista in režiserja Nejca Gazvode in celovečerni dokumentarni TV film Vitanje v vesolju: Sunita (2015) scenaristke in režiserke Jasne Hribernik. Sledijo kratki igrani film Raj (2019) v režiji Mitja Lična in Sonje Prosenc, 2 kratka dokumentarna filma Steklarski blues (2001) in Šampanjski twist (2014) režiserja Petra Braatza, v otroški program vstopa animirani junak Koyaa avtorja Kolje Sakside z različnimi prigodami, ter dva kratka animirana filma Babadizaba (2014) režiserke Ines Ozimek in komedija Eggsercize (2015) režiserja Žiga Stupice. Slednja dva sta študijska projekta iz Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici.

Grenko-sladka komedija o treh »luzerjih« na pragu srednjih let, ki sklenejo, da ne bodo več »brskali po žepih za tamalimi kovanci« in se odločijo skupaj odpreti picerijo. Film Jana Cvitkoviča Šiška deluxe je tedaj odprl Festival slovenskega filma v Portorožu in prejel nagrado občinstva v Cottbusu. V filmu igrajo Žiga Födransperg, David Furlan in Marko Miladinović, mediji pa so takrat pisali, da gre za nadaljevanje filmskega hita Jebiga. Producent filma je produkcijska hiša Perfo.

Film Za vedno je bil posnet v šestih aprilskih nočeh v režiserjevem stanovanju, dva prizora iz spodnjega stanovanja pa sta bila posneta v stanovanju producenta Danijela Hočevarja. Premierno je bil prikazan januarja 2008 na prestižnem rotterdamskem festivalu in nato na številnih svetovnih festivalih, med drugim tudi na sarajevskem festivalu in na ljubljanskem filmskem festivalu Liffe. Mestna občina Ljubljana je režiserju za ta film in film Poštar podelila tudi Zupančičevo nagrado za izjemen doprinos. Tanja ima petintrideset let, je uspešna ženska. Njen mož Mare je arhitekt. V petek zvečer pride Tanja pozno ponoči domov. Po mučnem pogovoru in ljubosumnih očitkih Mare izgubi živce in jo klofne. Očitno ne prvič v življenju. Tanja se zaklene v kopalnico. Pogovarjata se preko zaklenjenih vrat. Mare se pomiri. Ko Tanja pride ven, Mare spet postane grob. Ropot zbudi spodnjega soseda, ki pokliče policijo. Pomirita se. Ko policija odide, se nadaljuje psihično nasilje. Noč spretnega preobračanja besed. Plast za plastjo se razkrivajo skrivnosti njunega razmerja. Za fasado uspešnega para se skrivajo občutki nemoči, prevare, frustracije in travme iz mladosti. V filmu igrajo Marjuta Slamič, Dejan Spasić, Peter Musevski, Mojca Partljič, Primož Petkovšek, Aljoša Kovačič, Matija Kozamernik in Blaž Valič. Producent filma je produkcijska hiša Vertigo.

Izlet je generacijski film ceste, ki s preprosto zgodbo govori o pomembnih stvareh – o odraščanju in koncu otroštva, o prijateljstvu in ljubezni ter o težavah, ki jih prinese življenje. Prvenec režiserja in pisatelja Nejca Gazvode je očaral tako domače kot mednarodne filmske kritike ter prejel kar sedem nagrad na festivalu slovenskega filma v Portorožu, med drugim tudi vesno za najboljši scenarij, ter za glavno žensko in moško vlogo. Film je imel svetovno premiero na sarajevskem filmskem festivalu, na Ljubljanskem filmskem festivalu je prejel nagrado vodomec za najboljši film. V filmu igrajo Nina Rakovec, Jure Henigman in Luka Cimprič. Jure Henigman je za vlogo v filmu bil izbran med 10 evropskih »vzhajajočih zvezd« (Shooting Stars) na Berlinalu 2013. Producent filma je produkcijska hiša Perfo.

Dokumentarni film Vitanje v vesolju: Sunita režiserke Jasne Hribernik obravnava problem bivanja v vesolju skozi oko znanosti in umetnosti. Osnovo za dokumentarni film predstavljajo slovenski znanstvenik in vizionar Herman Potočnik Noordung (raketni inženir in utemeljitelj astronavtike in kozmonavtike), Sunita Williams (astronavtka slovensko-indijskega rodu, državljanka vesolja) in KSEVT v Vitanju (kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij). Filmski esej o človekovi želji po odkrivanju in osvajanju vesolja. Producent filma je produkcijska hiša Cebram.

V kratkem igranem filmu Raj Mitje Lična in Sonje Prosenc, Ana in Lars na jadranskem otoku preživljata svoje poletne počitnice. Videti je, kot da sta v raju, dokler nepričakovano srečanje ne postavi njunega odnosa na preizkušnjo in ju prisili, da na novo razmislita o tem, kar želita eden od drugega. V filmu igrajo Judita Franković Brdar, Matej Puc, Saša Pavlin Stošić in Jernej Kogovšek. Film je na lanskem Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši kratki film, producent filma je produkcijska hiša Monoo.

O delavcih v steklarni Hrastnik pripoveduje kratki dokumentarni film Steklarski Blues, v katerem »kot da bi potovali v vesoljski ladji, ki jo vodi tiha kraljica stekla«. Kratki film o delu, življenju, uspehu, bolečini in užitku - šampanjec kot metafora za razkošje in hkrati težaško delo, za tradicijo in prihodnost pa je tematika filma Šampanjski twist. Režiser obeh filmov je Peter Braatz, producent pa je produkcijska hiša Bela film.

»Kratki animirani filmi Koyaa so namenjeni tako otrokom kot odraslim, saj nosijo univerzalno sporočilo, da lahko različne situacije, ki se na prvi pogled zdijo neobvladljive, s pomočjo domišljije in dobre volje obrnemo sebi v prid in jih razrešimo na zanimiv način. Želel sem, da je sporočilo filmov prikazano zabavno, z nepričakovanim razpletom in z veliko situacijskega humorja, ki je plod ustvarjalne ideje junaka in s katerim Koyaa vsakokrat razreši nastalo situacijo. S filmi poudarjam, da je vredno vztrajati in iskati nove rešitve, čeprav ne uspemo vedno v prvem poskusu« je o sporočilnosti filmov na kratko povedal režiser in producent Kolja Saksida iz Zavoda ZVVIKS.

V času razglašene epidemije in v duhu gibanja #ostanidoma, slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in z Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, do nadaljnjega podarjamo na ogled izbor slovenskih filmov. Spored bomo bogatili vsak ponedeljek in četrtek, filmi bodo dostopni 7 dni.

O novostih akcije Vsi (fimi) doma vas bomo sproti obveščali po kanalih Baze slovenskega filma, Slovenskega filmskega centra in na družbenih omrežjih. Aktualni spored in dostop do filmov pa je ves čas na voljo tudi na https://bsf.si/sl/novice/vsi-filmi-doma/.

Ostanite zdravi in glejte filme doma!

Slovenski filmski center

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava