V Domu starejših občanov Krško sami šivajo zaščitne maske

25.3.2020 | 15:00

 V Domu starejših občanov Krško sami šivajo zaščitne maske
 V Domu starejših občanov Krško sami šivajo zaščitne maske
 V Domu starejših občanov Krško sami šivajo zaščitne maske

Epidemija koronavirusa kroji tudi življenje v Domu starejših občanov Krško (DSO). Kot sporoča direktorica DSO Krško Nuša Masnik, je minilo že skoraj tri tedne, kar so omejili obiske in izhode njihovih stanovalcev. »Zavedamo se, da je to težko, saj pomeni, da so toliko časa že pretrgani osebni stiki, vendar je zaradi resnosti situacije tak ukrep nujen za zavarovanje naših stanovalcev. Stanovalcem je omogočen telefonski klic ali videoklici, » pojasnuje direktorica. Tako stanovalci kot zaposleni trenutno ne kažejo nobenih znakov virusnega obolenja, že tretji dan pa v domači pralnici šivajo bombažne zaščitne maske za obraz.

Direktorica Doma starejših občanov Krško Nuša Masnik še pravi: «V tem času smo v domu prilagodili naše delo tako, da je življenje tukaj čim manj dolgočasno. Gibanje znotraj zavoda ni omejeno in vse aktivnosti potekajo normalno. Stanovalci ne občutijo krize epidemije in z vsem so ustrezno priskrbljeni, zato naj vas ne skrbi.

Zaposleni smo se pripravili na izredne razmere, kolikor je to mogoče. Pripravili smo krizni načrt glede prostora in številčnosti nujnih ekip za delo. Vsako jutro se pred predajo službe sestane skupina za krizno delo (direktor, glavna sestra, socialna delavka in zdravnica), da se tekoče dogovarjamo o ukrepih. Za varno delo smo imeli prikaz uporabe osebne varovalne opreme, kar so nam prijazno predstavili zaposleni ZD Krško. Tudi sicer zavodi v lokalni vsakodnevno sodelujemo v obeh smereh. V Domu tako kuhamo kosila za zunanje uporabnike, ki jih oskrbuje CSD ter za zaposlene v NMP ZD Krško. Z hotelom Kunst smo se dogovorili, da bomo imeli zaposleni zagotovljena prenočišča, v kolikor bo to potrebno.

Edino težava nam je trenutno pomanjkanje varovalne opreme na trgu, saj je ni mogoče kupiti, vendar imamo zagotovilo Ministrstva za zdravje, da jo bomo dobili, če jo bomo potrebovali. Verjamemo tudi, da nam bo v primeru, da bodo zboleli stanovalci, na pomoč priskočili tudi v CZ. Vendar v Domu ne stojimo križem rok, že tretji dan v lastni pralnici šivamo bombažne maske za obraz.

Z veseljem tudi sporočamo, da stanovalci in zaposleni trenutno ne kažejo nobenih znakov virusnega obolenja. Vsi si želimo, da bi tako ostalo čim dlje. Polagamo na srce, da nam še naprej zaupate, da se stanovalci res dobro počutijo ter da za njih ustrezno skrbimo vsi zaposleni skupaj z domsko zdravnico. Vse svojce prosimo za zaupanje, da jih bomo v nujnih primerih pravočasno obveščali in jih v primeru kakršne koli potrebe, kjer bo potrebna njihova pomoč, poklicali.»

DSO Krško

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava