FOTO: "Pod temi skafandri sva dve mami, dve hčerki"

25.3.2020 | 12:45

Facebook

Facebook

Matere bodo danes lahko kljub epidemiji koronavirusa bolj vedre, saj je 25. marec dan mater. V eni od skupin na družbenem omrežju Facebook sta se oglasili tudi mami, hčerki in zdravstveni delavki, ki v teh dneh skupaj z drugimi skrbita za paciente, okužene z novim koronavirusom.

"Dobro jutro, Slovenija. Pod temi skafandri sva dve mami, dve hčeri, dve teti, dve prijateljici nekomu. Včeraj v službi. Danes bo nekdo drug," glasi začetek zapisa dveh slovenskih zdravstvenih delavk, ki sta ga poleg fotografij objavili v eni od facebook skupin. Vsem sta položili na srce, naj pazijo nase: "Ostanite doma, če vam ni treba v službo. In kar se da lep materinski dan vsem mamam. Ostanite zdravi". Tudi vse druge matere bodo danes lahko kljub epidemiji koronavirusa bolj vedre, saj je to njihov dan.

Slovenija v samem vrhu glede deleža zaposlenih mater

V Sloveniji rodi vse več žensk, ki pa imajo skupaj vse manj otrok, navajajo na Slovenski tiskovni agenciji. Med ženskami, ki so bile do leta 2018 stare 15 let ali več, so bile matere po podatkih državnega statističnega urada v povprečju tri od štirih. Več kot polovica med njimi je rodila dva otroka, vsaka peta enega, 15 odstotkov jih je rodilo tri otroke, pet odstotkov pa štiri ali več otrok. Povprečna starost ob rojstvu prvega otroka je bila leta 2018 29,5 leta.

Slovenija je med članicami EU v samem vrhu glede deleža zaposlenih mater. V letu 2017 je bilo med ženskami v starosti od 15 do 64 let, ki so imele dva otroka, delovno aktivnih 87 odstotkov. S tem podatkom se je naša država uvrstila na drugo mesto. Prehitela jo je le Švedska.

Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava