Ljudje ob Kolpi: Marjan Jerman. Že tretji Belokranjec, žrtev koronavirusa

24.3.2020

Ljudje ob Kolpi: Marjan Jerman. Že tretji Belokranjec, žrtev koronavirusa

Najprej si je želel postati kameraman in se je za ta namen tudi šolal, a je pozneje stal na drugi strani kamere - postal je televizijski in tudi radijski novinar. Kot je dejal sam, je izkušnje kamermana najbolje vnovčil na služenju vojaškega roka v JLA, kjer je zaradi tega postal kinooperater v vojaški kinodvorani in na tak način »v senci« preživel vojaški rok.

Sicer pa je bil kot novinar na RTV Ljubljana, pozneje RTV Slovenija, in tudi na Valu 202 zelo prodoren in delaven ter vedno v središču dogajanja. Vse od nastanka TV Tednika je bil njegov sodelavec. Bil je poročevalec iz Černobila po jedrski nesreči (1991 se je tam vrnil zaradi organizacije pomoči, ki je vključevala tudi letovanje otrok iz Černobila na slovenski obali). Takoj po osamosvojitvi Slovenije je spremljal dogajanje na mestu spopadov JLA in Teritorialne obrambe Slovenije (na primer spopad pred vojašnico na Vrhniki). Pozneje pa je več let (1991-1995) poročal iz vojnih žarišč na Hrvaškem, posebno iz Vukovarja ter Bosne in Hercegovine. Seveda je odšel na Kosovo takoj, ko se je začela vojna tam – leta 1999 in nas iz prve roke informiral o tamkajšnjem dogajanju. Vojno dopisništvo ga je zaznamovalo za vselej. O dogajanjih na Balkanu po razpadu Jugoslavije je napisal tudi knjigo spominov.

Sicer pa je oblikoval znane oddaje, ki so bile posebne prav zaradi njegovega vodenja: Nedeljsko oko, Jermanovo uho, Kje pa vas čevelj žuli? ...

Tudi po tem, ko se je že leta spopadal s hudo boleznijo, ki mu je med drugim tudi spremenila glas, je še vedno ustvarjal nove prispevke - težave malega človeka, kot so jih opredelili njegovi kolegi novinarji.

Med drugim je bil tudi navdušen zmajar – letel je z motornim zmajem.

Čeprav to ni uradno objavljeno, je očitno umrl kot tretja žrtev korona virusa pri nas. Že tretji Belokranjec.

Marjan Jerman, novinar
Rojen 10. aprila 1953 v Naklem (Bela krajina), umrl 23. marca 2020 v Ljubljani

Počivaj v miru, Marjan.

Boris Grabrijan

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

24.3.2020+7     + (7)     – (0)     Oceni Franci D 

Marjanova vrlina je bila poštenost in poudarek na novinarski načelnosti. Počivaj v miru človek!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava