Navodila za bolnike s COVID-19, ki niso v bolnišnicah

24.3.2020 | 12:40

Simbolna slika (foto: arhiv)

Simbolna slika (foto: arhiv)

Bolniki s COVID-19, pri katerih bolezen poteka v blažji obliki, niso hospitalizirani in bolezen prebolevajo v domačem okolju. V ta namen je Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravil navodila za ravnanje v času osamitve (izolacije) v domačem okolju. Zaužijte dovolj tekočine in počivajte. Vročino si lahko znižujete z antipiretiki (zdravili, ki znižujejo povišano telesno temperaturo).

Prosimo vas, da z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa (SARS-COV-2) upoštevate še naslednja navodila:

Dokler ne okrevate, ostanite doma. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.

Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete. Prezračite prostor za pet do deset minut večkrat dnevno.

Ves čas preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani. V primeru, če to ni mogoče, pokličite svojega zdravnika, ki vam bo pomagal poiskati drugo možnost. Omejite stike z družinskimi člani (vzdržujte razdaljo najmanj 2 metra med vami in ostalimi družinskimi člani). Spijo naj v ločenih prostorih, skrbijo za higieno rok, prezračevanje in razkuževanje skupnih prostorov in površin.

Upoštevajte pravilno higieno kašlja (preden zakašljate/kihnete, si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte/kihnite v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite v koš, za tem si umijte ali razkužite roke.

Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte.

Uporabljajte svoj jedilni/higienski pribor, perilo in brisače.

Površine, vidno onesnažene z respiratornimi izločki, očistite; prav tako redno čistite ostale površine. Uporabite čistila, ki jih imate doma.

Svoje perilo operite ločeno od perila ostalih družinskih članov z običajnim pralnim praškom na vsaj 60⁰C.

V primeru poslabšanja stanja (poslabšanje kašlja z gnojnim izpljunkom, težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ipd.), se preko telefona posvetujte z odpustnim zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov. Za posvet takoj pokličite izbranega zdravnika ali zdravnika, ki ga nadomešča oziroma dežurno službo. Prejeli ste tudi Odredbo o samoizolaciji, o tem je seznanjen tudi epidemiolog.

Stanovanja ne smete zapuščati, razen iz zdravstvenih razlogov. V tem primeru nosite masko (prejmete jih ob odpustu). Za prihod na zdravniški pregled si uredite prevoz in ne koristite javnih prometnih sredstev (avtobusov, vlakov, taksijev).

Ministrstvo za zdravje

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava