Najštevilčnejša družina v novomeški škofiji ima 11 otrok; Odličje sv. Jožefa

24.3.2020 | 14:20

Družina Koprivc ob krstu leta 2011

Družina Koprivc ob krstu leta 2011

Družina Koprivc ob krstu leta 2016

Družina Koprivc ob krstu leta 2016

V četrtek, 19. marca 2020, smo obhajali praznik sv. Jožefa, ženina Device Marije, ki ga častimo kot varuha vesoljne Cerkve in glavnega zavetnika novomeške škofije. Ob tej priložnosti v Škofiji Novo mesto vsako leto podelimo najvišje škofijsko priznanje »Odličje sv. Jožefa« osebam, ki jih odlikuje zgledno krščansko življenje in poseben prispevek za našo krajevno Cerkev.

Letošnje odličje bo prejela družina zakoncev Nataše in Martina Koprivc, ki je najštevilčnejša družina v novomeški škofiji in vsestransko dejavna v domači Župniji Mirna. Zaradi nastalih razmer v povezavi z novim koronavirusom je podelitev odličja prestavljena na poznejši čas in bo v skladu z danimi možnostmi potekala predvidoma na eno od majskih nedelj na Zaplazu. 

Ob prejemu škofijskega Odličja svetega Jožefa Družini Koprivc iskreno čestitamo in želimo zvestobe v službi Kristusu in Cerkvi.

Lepo vas pozdravljamo in želimo obilo zdravja v teh epidemičnih časih!

                                                                                                  Janko Pirc
                                                                 Tiskovni predstavnik Škofije Novo mesto

Predstavitev odlikovancev:

Družina Koprivc je z enajstimi otroki verjetno najštevilčnejša družina v novomeški škofiji. Prihajajo iz Stare Gore v Župniji Mirna. Oče Martin je po poklicu živilski tehnik, mati Nataša se posveča domačemu gospodinjstvu. Poleg tega upravljajo tudi manjšo kmetijo. Od otrok sta najstarejša že zaposlena (Matevž, Tina), ena je študentka (Tamara), dve obiskujeta Gimnazijo Novo mesto (Anita, Nika), štirje obiskujejo Osnovno šolo Mirna (Pika, Nina, David, Manca), dva pa sta še doma (Ema, Žak Martin). Najmlajšega člana so se v družini razveselili lansko leto. Vsi otroci so pridni, kar se vidi tudi po šolskih spričevalih in številu priznanj, ki jih prinašajo domov ob koncu šolskih let. Ena od hčera (Anita) pa je kot vsestransko dejavna, uspešna dijakinja, pevka v domačem zboru in animatorka na letovanjih otrok v okviru Karitas prejela državno priznanje za naj-dijakinjo v šolskem letu 2018/19.

V družini vlada vzdušje vere in ljubezni. Stremijo k medsebojni pomoči in se med seboj spodbujajo. Starejši otroci radi sodelujejo pri najrazličnejših opravilih in pomagajo staršem pri vzgoji mlajših. Otroci se že v mladih letih se priučijo delavnosti pa tudi veselja. Večkrat se zgodi, da se ob pogovarjanju in zvoku različnih glasbil povezujejo in veselijo, tako na polju kot tudi v objemu domačega ognjišča.

Družina Koprivc dejavno sodeluje v župnijskem življenju, predvsem pa lepšajo bogoslužje s svojimi glasovi. Oče Martin in kar šest hčera poje pri zboru Kulturnega društva Matija Tomc Mirna, ki je hkrati tudi župnijski cerkveni zbor. Z zborom obiskujejo tudi župnije v bližini okolici – dekaniji – in v širšem okolju, tako na cerkvenem kot prosvetnem področju. Udeležujejo se različnih revij in tekmovanj.

Prejemniki Odličja svetega Jožefa iz preteklih let so:

2019: Franc Černelič in Ignac Slakonja, dolgoletna organista in zborovodja, ki sta preko 60 let oblikovala glasbeno življenje v Župnijah Sveti Križ – Podbočje, Čatež ob Savi in na ravni Občine Brežice.

2018: Jože Novak, vsestranski sodelavec, pomočnik duhovnikom in koordinator pastoralnega življenja v Župniji Mokronog in na ravni Dekanije Trebnje.

2017: Ivan Cvitkovič, organist, zborovodja in cerkveni sodelavec v Župniji Stara Cerkev in drugih krajih Dekanije Kočevje.

2016: Slavko Trontelj, ključar in sodelavec v novomeški kapiteljski cerkvi. S svojim pokončnim pričevanjem v vrstah policije je izkazal zvestobo Bogu, domovini in Cerkvi.

2015: Jožica in Peter Kotar, izjemna in vsestransko požrtvovalna sodelavca v Župniji Dolenjske Toplice in v škofijskem merilu.

2014: + Marija – Mimica Rade, medicinska sestra, ki je z ljubeznivostjo in sočutjem do pacientov ter kot izredna delivka obhajila izpričala krščansko ljubezen do bližnjega.

2013: + Lina Švalj, zaslužna organistka, zborovodkinja in glasbena pedagoginja v Župniji Šentjernej.

2012: Anica in Lado Stopar, cerkovnika in zvesta skrbnika romarskega svetišča na Zaplazu, ki vedno z gostoljubnostjo sprejemata romarje in duhovnike.

2011: Marija Kalan, dolgoletna zaslužna sodelavka Karitas na Kočevskem, ki je poiskala in poskrbela za bližnje v pomanjkanju.

2010: sestre de Notre Dame, ki so v novomeškem Šmihelu vodile več šol za žensko mladino, med drugim prvo šolo za gluhoneme in so zgradbo ob njeni ustanovitvi podarile Škofiji Novo mesto za pastoralne namene.

+ Jože Kastelic, pričevalec s krščanskim življenjem v podjetniških vrstah v ZDA in velik dobrotnik župnij Hinje, Ambrus ter domačega kraja Žvirče.

2009: + dr. Janez in dr. Marika Kramar, zdravnika, znana po predanem služenju pacientom in po zglednem krščanskem življenju.

2008: + sestra Marija Agneza Saje, ustanoviteljica karmeličanskega samostana v Mirni Peči, ki je duhovna opora krajevni Cerkvi na Dolenjskem.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

24.3.2020+3     + (3)     – (0)     Oceni vl 

Imeti toliko otrok je mojemu vedenju nepojmljivo. Vseeno čestitam mamici za tako hrabrost. (vika lozar)

24.3.2020+3     + (3)     – (0)     Oceni Franci D 

Smatram, da so starši skrbni in se trudijo svoje otroke sami preživet. Bodite srećni!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava