V Sevnici zbolela vsa družina; "Večina vas ne bo niti vedela, da imate virus"

22.3.2020 | 13:00

Fotografija je simbolična. (foto: Profimedia)

Fotografija je simbolična. (foto: Profimedia)

Tako kot nekateri Slovenci pred njim, pri katerih so potrdili okužbo s koronavirusom, se je tudi Aljaž V. odločil, da bo svojo izkušnjo delil na družbenem omrežju Facebook, ki ga sicer ne uporablja ... Pri družini iz Sevnice so se simptomi, značilni za koronavirus, sprva pojavili pri eni od treh hčera: "Zadnji dan šole, tožila je o bolečinah. V petek so ostale vse tri hčere doma. K sreči smo že prej odredili izolacijo od babice in dedka". Štiri dni zatem je zbolela njegova partnerka Tina, ki je bila na testiranju ta četrtek, test pa je potrdil, da je res okužena s koronavirusom (ostalih družinskih članov niso testirali). "Izvedeli smo včeraj zvečer in takoj obvestili vse, s katerimi smo bili zadnjih 14 dni v stiku. Sicer je bila Tina cel teden izolirana," je zapisal Aljaž

Ker meni, da bi opis njenega stanja komu pomagal razumeti samo obolenje, je izpostavil tudi njene simptome: "Glavobol, bolečine v sklepih, rahlo povišana telesna temperatura, kašelj, poln nos. Po treh dneh se je stanje izboljšalo, in je v svoji stari navadi pospravila celo hišo, peti dan pa se je zopet malo poslabšalo. Sedaj jo bolijo pljuča in ima malo oteženo dihanje". Po Tininih besedah je bila, kot je zapisal Aljaž, januarska gripa precej hujša.

Vse tri hčerke imajo blage simptome - rahlo povišana telesna temperatura, manjši glavobol in rahle bolečine v pljučih. "Če ne bi bilo te panike, ne bi niti vedeli, da so bolne," je poudaril Aljaž, ki je tudi sam zbolel: "Tri dni glavobola, tesnoba v pljučih. Od včeraj malo bolj izražena bolečina v pljučih in vročični občutek. Prej sem glavobol in bolečino v prsih pripisoval strahu pred situacijo. Prihodnost za vse v gospodarstvu je, milo rečeno, negotova. Pa očitno ni bilo to, bil je začetek koronavirusa".

"Tudi v službi smo imeli prvi primer 12 dni nazaj. Sodelavca so poslali na testiranje. Pripravili smo se na karanteno. A vendar je bil test negativen. Ko je zbolela druga sodelavka, ki ni bila v nobenem stiku s prvim sodelavcem, testiranje ni bilo več možno. Jasno, prednost imajo hudo bolni, zdravstveni delavci in kritične skupine," je v včerajšnjem zapisu še izpostavil Aljaž.

Poudaril je, da bi bil s temi bolečinami brez težav sposoben normalno opravljati svoje delo ter tako okužiti kogarkoli. Zato je pomembno kot tudi sam pravi, ostati doma: "Večina vas ne bo niti vedela, da imate virus". Pomembno je, da vsi bolni ravnajo, kot da imajo koronavirus: "Tako smo ravnali. V službi smo se oddaljili drug od drugega, kolikor je to mogoče, zagotovili razkužila vsem zaposlenim. Prepovedali obiske in skušali ravnati pametno. Služba - dom, z nujnimi postanki v trgovini in lekarni. Ko sta sredi tega tedna zbolela še dva sodelavca, oba s podobnimi simptomi, smo bili močno v dvomih ali res ne gre za koronavirus. Od diagnoze naprej ni dvoma. Podjetje zapiramo za najmanj 14 dni. Prej je bila ta bolezen blizu, a nekako daleč".

"Sedaj ni dvoma, bolezen je med nami. In ne med dvema, ki imata pozitivno diagnozo. Med veliko, veliko več ljudmi, čeprav se to ne ve. Zato pazite se, oddaljite se od drugih, uporabite naše izkušnje in bodite pametnejši," je sporočil na koncu in pozval k previdnosti.

Svet24

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

17.5.2020+3     + (5)     – (2)     Oceni Franci D 

Naivno sem pričakoval, da SDS simpatizerji ne zbolevajo.

17.5.2020Oceni Jožko 

Sekvence HIV virusa v COVID-19. Profesionalno narejeno ! Se splača pogledat: ... https://www.youtube.com/watch?v=Qdj4hRvJ3vA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava