Našli so kos meteorita in ga poimenovali Novo mesto

8.3.2020 | 09:40

Simbolna slika (Foto: KHM/Kurt Kracher)

Simbolna slika (Foto: KHM/Kurt Kracher)

Potem ko smo bili 28. februarja priča padcu in eksploziji meteorida nad Slovenijo in Hrvaško in je stekla iskalna akcija za padlimi meteoriti, so danes iz Prirodoslovnega muzeja sporočili, da je bil najden kos meteorita. Poimenovali so ga Novo mesto. Okoliščine najdbe in prve informacije bodo podali na novinarski konferenci danes ob 15. uri.

Padec meteoroida z ocenjeno maso od petih do šestih ton je pred dobrim tednom dni povzročil pojav zelo svetlega meteorja nad jugovzhodno Slovenijo, ki so mu sledili tudi glasni zvočni poki. Kmalu so stekle iskalne akcije za ostanki meteorida - meteoriti - in, kot kaže, so bile iskalne akcije uspešne.

Meteoriti so skupki mineralov, ki imajo svoj izvor v vesolju. S sabo nosijo več kot širi milijone let stare dokaze o času, ko se je naše osončje formiralo, zato so pomembni kot priče nastanka našega vesolja, je na novinarski konferenci v četrtek dejal Miha Jeršek iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

Pomembno je, da se meteorite najde čim prej, saj se sčasoma lahko spremeni njihova sestava, s tem pa zamegli njihova prvotna struktura in zgradba, je ob tem povedal Jeršek. Poleg tega je hitro odkritje pomembno tudi za potrditev povezave med pojavom 28. februarja in najdenim meteoritom.

Poleg novega meteorita so doslej na ozemlje Slovenije padli štirje meteoriti, ki so tudi v mednarodni bazi podatkov, in sicer Avče, Jesenice, Javorje in Jezersko.

STA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava