DL: Good4dogs - Začeto iz ljubezni je postalo posel

26.2.2020 | 14:45

DL: Good4dogs - Začeto iz ljubezni je postalo posel

Zakonca Merhar iz Kočevja sta leta 2015 registrirala prvi obrat za proizvodnjo surove hrane za hišne živali v Sloveniji – Oba vegana sta začela pripravljati zdravo hrano tudi za svojega psa Sala, danes pa jo tudi prodajata

Branko Merhar iz Kočevja je v podjetniških vodah že od leta 1994, vendar pa danes pluje v povsem drugih kot nekoč. Za njegovo preusmeritev v danes uspešno mlado podjetje Good4dogs, d. o. o., ki ga imata z ženo Radojko, ki je lastnica podjetja, Branko pa njegov direktor, gre pravzaprav zasluga njunemu psu, danes devetletnemu črnemu labradorcu Salu.

»Labradorci so že pregovorno zelo ješči, Sal pa ni kazal zanimanja za brikete, ki nam jih je priporočil vzreditelj,« pravi Branko o začetkih iskanja primerne hrane za njunega hišnega ljubljenčka. Z Radojko sta se zato začela učiti o prehrani psov in kar nekaj let sta v domači kuhinji preizkušala različne recepture. »Prišla sva do tega, da so psi zveri in da morajo jesti surovo meso,« pravi Branko. Pri tem pa dodaja, da meso, ki se uporablja za prehrano ljudi, za pse ni najboljše.

»V primerjavi s človekom pes ne dobiva energije iz sladkorja, ampak iz maščob. Več maščobe bo pojedel, več energije bo imel,« pojasnjuje. Pomembni sestavni deli obrokov za prehrano psov so, kot pravi, hrustančasti, mastnejši deli mesa, sapnik, požiralnik, srce, jetra, obreznine, meso z glave …, seveda pa tudi zelenjava in sadje ne smeta manjkati, dodajati pa je potrebno tudi kosti.

VEGANA POSTALA »MESARJA«

»Vse bi naredili zanj,« pravita Merharjeva o štirinožnem ljubljenčku, katerega ime v staroslovanščini pomeni dušo. Da je res tako, govori že samo dejstvo, da če ne bi bilo Sala, v njuni hiši na Trati v Kočevju skorajda ne bi bilo mesa. Branko in Radojka sta namreč že več kot 20 let vegetarijanca oz. zadnja leta vegana, potem ko je Branko nekaj časa užival tudi samo presno hrano. Njun način prehranjevanja sta z leti sprejela tudi sin Nejc in hči Špela, za katera sta sprva kuhala posebej. Zato je bilo meso za prehrano ljudi v njihovi hiši v zadnjih letih prava redkost. Le še občasno sta si ga namreč privoščila Nejc in Brankov oče.

»Ker se oba zdravo prehranjujeva, sva tudi za Sala začela iskati najbolj optimalno, naravno in zdravo rešitev,« pravita. Ko sta z raziskovanjem po spletu prišla do ugotovitve, da je surova hrana edina biološko ustrezna hrana za pse in sta ustrezno meso našla pri lokalnem mesarju, sta za pripravo obrokov začela iskati najbolj optimalno razmerje mesa, zelenjave in sadja.

»Sprva je bilo zelo težko. Imeti na kuhinjskem pultu kup mesa … pa oba vegana!« se spominja Radojka začetkov priprave tedenskih obrokov hrane za Sala. Tudi Branko, ki mu je bilo kot človeku, ki ne podpira ubijanja živali, najtežje, ko je nekoč v klavnici videl živali, ko so šle na zakol, priznava, da je bil včasih kljub zavedanju, da pripravlja zdravo hrano za psa, kar malce togoten. »Včasih mi je bilo, da bi hrano najraje kupil,« pravi. V iskanju ponudnika surovih obrokov za pse pa je ugotovil, da ga v Sloveniji ni. »Bila sta le dva iz tujine, Nemčije in Hrvaške,« pravi.

Ker je kot podjetnik ves čas razmišljal, je v tem videl priložnost. »Kaj, mi vegani, pa mesarji!?« se je začudila Radojka, ko jo je seznanil z idejo, da bi podobne obroke hrane, kot jih pripravljata za Sala, začela delati tudi za druge pse. Imela je kup vprašanj, a kot pravi, je imel Branko na vse pripravljen odgovor. Tako sta leta 2015, takrat še kot s. p., registrirala prvi obrat za proizvodnjo surove hrane za hišne živali v Sloveniji in 15. junija istega leta naredila prvih 100 kg v pleskavice oblikovanih obrokov za pse za prodajo.

»Začeli smo z govedino in tremi izdelki,« pravita o prodaji po spletni trgovini, kjer je danes kupcem na voljo že 20 izdelkov. Že dve leti pa je njihove izdelke in sicer zamrznjene goveje in divjačinske ploščice ter vampe mogoče kupiti tudi v trgovinah Spar. V želji, da bi čim več ljudi izvedelo za zdravo hrano za pse, se je Branko z njunim inovativnim izdelkom spomladi 2017 prijavil na akcijo Štartaj, Slovenija in bil med preko 200 prijavljenimi izbran med osem udeležencev druge sezone oddaje na POP TV. V skromnih pogojih, saj so takrat še delovali v kuhinji nekdanje gostilne v Šalki vasi, in v bitki s časom so do začetka oddaje meseca oktobra uspeli pripraviti zahtevane zaloge izdelkov, kar pa jim je ob dobro sprejetem izdelku s strani kupcev tudi prineslo pogodbo s Sparom o dobavi hrane za hišne živali.

OZAVEŠČANJE O ZDRAVI PREHRANI

Oktobra 2017 sta tudi ustanovila podjetje Good4dogs, d. o. o., ki je začelo poslovati v začetku leta 2018, konec leta 2018 pa so se preselili v nove proizvodne prostore v Rajndolu, ki so jih kupili in uredili zaradi povečanja proizvodnje. Že pred začetkom Štartaj, Slovenija so nabavili stroj za avtomatsko izdelavo pleskavic, v Štartaj Slovenija pa jim je bilo omogočeno, da so pod ugodnejšimi pogoji kupili vozilo hladilnik. V novih prostorih imajo sedaj tudi komoro za hitrejše zamrzovanje, večji in sodobnejše opremljeni prostori pa jim omogočajo boljše in lažje delo, pa tudi razvoj novih izdelkov.

»Začeli smo iz ljubezni, postalo pa nam je posel,« pravi Branko in dodaja, da je njihovo poslanstvo informiranje in ozaveščanje lastnikov psov o zdravem, naravnem načinu prehranjevanja psov. »Ne mine dan, da nas ljudje ne pokličejo in povedo o pozitivnih izkušnjah, kako so se psi popolnoma spremenili,« pravi Radojka. Zato ju še toliko bolj veseli, da se veča povpraševanje po njihovih izdelkih. »Trudimo se priti v specializirane trgovine za kužke, želeli pa bi tudi na tuje trge,« pravita. Sedaj dve tretjini izdelkov prodajo v Sparu, preostalo v Veterinarski ambulanti Izola in malih trgovinah, so pa pred podpisom pogodbe, da bodo plasirali izdelke preko verige trgovin, specializiranih za male živali.

Zato jih čaka še trdo delo in veliko izzivov, morda tudi širjenje proizvodnje in zaposlovanje. »Še vedno smo tako majhni, da si ne moremo privoščiti, da bi vse delal stroj,« pravi Radojka in dodaja, da morajo še vedno tri četrtine dela opraviti sami, saj še vedno ročno tehtajo in pakirajo. »Meso skušamo pripraviti na način, ki bo najprijaznejši za pripravo, bodisi da je obrok že pripravljen ali pa ga lastniki psov pripravijo sami,« pojasnjuje Branko in dodaja, da so obroki sestavljeni na način, ki je najbližje naravnemu načinu prehranjevanja psov, meso, ki ga uporabljata, pa je veterinarsko pregledano, od živali, ki so bile zaklane za prehrano ljudi.

»Mlademu, majhnemu podjetju zmanjka časa za vse,« pravi Branko. Zato so tudi poiskali pomoč v Podjetniškem inkubatorju Kočevje, ponosni pa so, da so bili lani sprejeti tudi v Klub slovenskih podjetnikov – SBC, v sekcijo mladih podjetij.

Članek je bil objavljen v 2. številki Dolenjskega lista 9. januarja 2020

Mojca Leskovšek - Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava