Potopisno predavanje dr. Koklja - Gruzija Svaneti

26.2.2020 | 09:30

Potopisno predavanje dr. Koklja  - Gruzija Svaneti
Potopisno predavanje dr. Koklja  - Gruzija Svaneti
Potopisno predavanje dr. Koklja  - Gruzija Svaneti

Doktor Franci Kokalj je zdravnik, predvsem pa velik popotnik, ljubitelj narave, gora in pohodništva. Svoje izkušnje in dogodivščine rad deli z ljudmi. Na petkov večer, 21. februarja 2020, nam je predstavil lansko potovanje v Gruzijo – Svaneti. V prostorih železo livarskega muzeja in galerije Dvor se je zbralo lepo število ljudi, ki smo ga z zanimanjem poslušali.

Gruzija je obmorska država ob severozahodni obali Črnega morja. Nekdanja sovjetska republika na severu meji na Rusijo, na jugu na Turčijo in Armenijo, na jugovzhodu na Azerbajdžan in na zahodu na Črno morje.

V Gruzijo se je odpravil s skupino prijateljev. Potovali so z letalom do Istanbula, nato z naslednjim do Tbilisija, ki je glavno mesto Gruzije. V mestu so si vzeli čas da začutijo utrip mesta in za ogled znamenitosti. Občudovali so čudovito neokrnjeno naravo, čudovite razglede na gore, kjer so našli veliko možnosti za pohodništvo. Prenočišče so našli ali v hostlu ali manjših družinskih hotelih. Ljudje so vajeni tujcev, saj se je turizem v zadnjih letih močno razvil. Do turistov so izredno prijazni. Tbilisi je dom številnih kulturnih, etničnih in verskih okolij. Tu živijo pravoslavci, muslimani, judje in rimo katoliki. Znamenitosti vredne ogleda so trdnjava Nirikala, Sionska stolnica ali stolnica Marijinega nebo vzetja in cerkev Metehi.

Pot so nadaljevali v Svaneti, ki leži na severozahodu Gruzije. Večinoma na Kavkazu. Kot pove dr. Franci Kokalj je to najlepši del Gruzije. Tu so mogočne gore in čudovita kulturna dediščina, ki je tudi na Unesco-vem seznamu. Glavno mesto Svanetija je Mestia, prebivalci se imenujejo Svani. Leži na 1.470 m nadmorske višine in je odlično izhodišče za trekinge do ledenikov na Kavkazu in do slikovitih vrhov. V pomoč pri raziskovanju so jih bili lokalni vodiči. V teh gruzijskih gorah, ki so jih prehodili, jim je čudovit razgled jemal dih.

Popotniki si bodo Gruzijo zapomnili po dobri hrani in vinu, predvsem pa po medsebojnem spoštovanju. Mladi razumejo, da brez starejših tudi njih ne bi bilo, starejši pa so spoštljivi do mladih, ker vedo, da bodo odvisni od njih in da na mladih svet stoji!

Besedilo in foto: Jadranka Meglen, članica KD Dvor

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava