DL: V Kočevju je glasba zelo živa

24.2.2020 | 11:05

Med občinstvom so bili ne samo glasbeniki, ampak tudi otroci in s tem morebitni bodoči glasbeniki.

Med občinstvom so bili ne samo glasbeniki, ampak tudi otroci in s tem morebitni bodoči glasbeniki.

The Over Drive Cats je ribniška glasbena skupina, ki ima v svojih vrstah tudi Kočevca. Če ne bi bilo tako, na kompilaciji Kočevje špila ne bi mogla sodelovati.

The Over Drive Cats je ribniška glasbena skupina, ki ima v svojih vrstah tudi Kočevca. Če ne bi bilo tako, na kompilaciji Kočevje špila ne bi mogla sodelovati.

Člani odbora za pripravo kompilacije Kočevje špila – S srcem (od leve): Marko Vovk, Zoran Bitorajc in Gregor Skušek

Člani odbora za pripravo kompilacije Kočevje špila – S srcem (od leve): Marko Vovk, Zoran Bitorajc in Gregor Skušek

Claudy Zu, sicer Belokranjka, se je kočevskemu občinstvu prvič predstavila.

Claudy Zu, sicer Belokranjka, se je kočevskemu občinstvu prvič predstavila.

Nika & Nejc sta sodelovala že na lanski kompilaciji.

Nika & Nejc sta sodelovala že na lanski kompilaciji.

Društvo kočevskih glasbenikov je v Kreativnem središču Vezenina predstavilo novo kompilacijo Kočevje špila, s katero nadaljuje tradicijo predstavljanja kočevskih glasbenikov slovenski javnosti. Naslov letošnje že osme kompilacije je S srcem.

Kompilacija je izšla ob koncu leta, saj je že vse od prve kompilacije, ki je izšla leta 2012, njen namen predstaviti glasbeno dogajanje na Kočevskem v tekočem letu. S presekom glasbenega dogajanja v letu 2012 v občini Kočevje je bila prva kompilacija Kočevje špila – Grupni posebnost v slovenskem prostoru, ki pa so jo že naslednje leto še nadgradili. Pogoja za sodelovanje na drugi kompilaciji Lik Of sta bila kar dva, in sicer da morajo biti skladbe sodelujočih nove oziroma še neobjavljene in da se mora izvajalec povezati z enim od likovnikov s kočevsko-ribniškega območja, ki mora na njihovo skladbo ustvariti likovno delo. Prav zaradi tega je bila druga kompilacija ob tem, da je njen namen še naprej ostal promovirati kočevsko glasbeno sceno, ki je zelo močna, a je bila širši slovenski javnosti le malo znana, še večja posebnost v slovenskem prostoru, kot je bila prva.

VSAKO LETO NEKAJ DODAJO

Kompilaciji, katere idejni očetje so bili član takratne kočevske glasbene skupine Foršus Marko Piršič, Tadej Repar iz banda Jaguar Februar in Zoran Bitorajc iz NčOdNč, sicer vsako leto še nekaj dodajo. Tako so že prvi dodali knjižico s slikami izvajalcev in besedili skladb. Besedila so bila tudi na kompilaciji Lik of, s katero so hoteli glasbenike spodbuditi k ustvarjanju novih del. Leta 2014 so kočevskim izvajalcem omogočili fotoshooting, saj je bil namen kompilacije Razkačeno, da bi služila kot vizitka bandom, ki še nimajo svoje zgoščenke. S kompilacijo Zastonj leta 2015 so želeli opozoriti na neprimeren odnos organizatorjev, promotorjev, poslušalcev in pristojnih do glasbenikov in njihove glasbe, zato kompilaciji namenoma niso priložili ničesar. So pa to nadoknadili z naslednjo kompilacijo Ubrano, katere namen je bil, da se kočevski glasbeniki predstavijo skozi urban prostor, na katerega gledajo s svoje kritične perspektive preko fotografij, ki njih same ali njihovo glasbo najbolj zaznamujejo. Tako je bila kompilaciji spet priložena knjižica, v kateri so bila tudi besedila skladb. Ta so svoje mesto našla tudi v naslednji kompilaciji Po Stojni, in sicer na priloženem zemljevidu z označenimi lokacijami na kočevski Stojni, s katerimi so, da glasbo umestijo v naravo, povezali na kompilaciji zbrane skladbe. Lani besedil znova ni bilo, so bili pa sestavni del kompilacije kratki stripi z glasbeno tematiko, po katerih je kompilacija tudi dobila ime Strip.

150 GLASBENIKOV IN 136 PESMI

Kot so povedali na tiskovni konferenci pred uradno predstavitvijo letošnje kompilacije S srcem člani odbora za pripravo kompilacije, Marko Vovk, Zoran Bitorajc in Gregor Skušek, je na vseh osmih kompilacijah skupaj sodelovalo 150 različnih glasbenikov, med katerimi jih 31 ni bilo iz Kočevja, je pa bil vsaj en član v vsaki od sodelujočih glasbenih skupin iz Kočevja. To je namreč pogoj za sodelovanje na kompilaciji že od samega začetka. Na vseh kompilacijah skupaj je izšlo že 136 avtorskih pesmi, ki so jih izvajalci posneli v kar 26 različnih profesionalnih in neprofesionalnih studijskih prostorih, kompilacije pa je do zdaj oblikovalo pet različnih grafičnih oblikovalcev.

16 NOVIH AVTORSKIH PESMI

»Po tolikšnem številu kompilacij je videti, da Kočevje ima srce in je glasba zelo živa,« je povedal Marko Vovk in dodal, da zato tudi ime letošnje kompilacije S Srcem. Res pa je, kot je odgovoril Bitorajc na naše vprašanje, ali se pojavljajo tudi nove glasbene skupine, da beležijo upad mlajših, razlog za to pa je, kot je dodal, že v glasbenih zvrsteh, ki so danes popularne.

Medtem ko se je na prvi in drugi kompilaciji predstavilo po 18 izvajalcev, leta 2014 21, 2015 in 2016 ponovno 18, nato pa leta 2017 15 in lani 12, letošnja še povsem sveža kompilacija prinaša 16 novih avtorskih pesmi. Na njej se predstavljajo: No Comment, Pankeroschi, NčOdNč, Septic Order, Charlie Butter Fly, Extended, Veins, Krosheer feat. Annavi, Dirty O.G. feat. Iva, Denied, The Over Drive Cats, D.O.G., Andraž Hribar, Roman Zupančič, Nika & Nejc, Claudy Zu in Goran Bilbija.

LETOS PRVIČ KONCERT

»Letos smo dali prednost vsebini in ne obliki. Zato je grafična podoba CD zelo enostavna. Vse je napisano na roke,« je povedal Bitorajc in dodal, da se letos na kompilaciji Kočevje špila prvič predstavlja sedem izvajalcev, in sicer: No Comment, Septic Order, Dirty O.G. feat. Iva, Denied, The Over Drive Cats, Claudy Zu in Goran Bilbija, na vseh osmih kompilacijah do zdaj pa sta skupina NčOdNč in kantavtor Roman Zupančič.

»Komade na kompilaciji smo na željo glasbenikov letos zvrstili po žanrih,« je povedal Bitorajc in dodal, da so tudi na tej kompilaciji, tako kot na vseh dozdajšnjih, zastopane različne zvrsti glasbe, od pop, punk in hard rocka, prek metala, kantavtorske glasbe in jazza do elektronske glasbe. Prvič letos so v okviru predstavitve kompilacije pripravili tudi koncert na kompilaciji sodelujočih skupin. Na koncertu je nastopilo šest skupin oz. izvajalcev, vsak s po tremi pesmimi, med kateri je bila tudi pesem z letošnje kompilacije. Predstavili so se: Nika & Nejc, Claudy Zu, The Over Drive Cats, Pankeroschi, NčOdNč in No Comment. »Zaigralo pa bi jih lahko še najmanj šest,« je povedal Bitorajc. Člani Društva kočevskih glasbenikov, ki združuje približno 100 glasbenikov, ne igrajo namreč samo v stalnih zasedbah, ampak se, kot je pojasnil Bitorajc, združujejo tudi za različne projekte in so za letošnjo kompilacijo naredili tudi projektne komade.

Članek je bil objavljen v 52. številki Dolenjskega lista 27. decembra 2019

Besedilo in fotografije: M. Leskovšek Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava