DL: Maša Črnugelj - Najmlajša na tržnici

23.2.2020 | 17:10

Maša Črnugelj na tržnici z mamo Majo (foto: M. B. J.)

Maša Črnugelj na tržnici z mamo Majo (foto: M. B. J.)

Pred dobrimi sedmimi leti so v metliškem poslovno-trgovskem centru Gala odprli sobotno kmečko tržnico, na kateri ponujajo svoje pridelke in izdelke zgolj belokranjski ponudniki. Zadnja tri leta hodi s pridelki, ki jih pridelajo na družinski ekološki kmetiji Šelar na Grabrovcu, tudi Maja Črnugelj, ki se ji je letošnjo jesen pridružila še hčerka Maša.

Maša je tako z desetimi leti postala daleč najmlajša med ponudniki na tržnici. Zgovorno dekletce pove, da že nekaj let z veseljem pomaga pri pridelavi zelenjave in sadja na domači kmetiji, na kateri redijo še ovce in kokoši. »S starejšo sestro Niko in mlajšim bratom Markom posejemo seme in presajamo sadike zelenjave,« zadovoljno pove. Mama, ki je vesela, da so otroci pripravljeni pomagati pri kmečkih opravilih, pa pristavi, da je prav Maša tista, ki najbolj pomaga na kmetiji. »Nič ji ni pretežko, delo spremeni v igro in tako ji je še zabavnejše. Tako kot doma pa je zelo pridna učenka tudi v šoli,« pohvali Maja.

»Sama poberem zelenjavo, jo pripravim za tržnico in prodajam. Z mamo imava tako vsaka svojo ponudbo. Nekaj časa sem spremljala mamo le občasno, zadnje mesece pa sem na tržnici vsako soboto in zelo uživam v vrvežu med stojnicami. Imam že nekaj stalnih strank in zgodi se, da ljudje raje kupijo zelenjavo pri meni kot pri mami,« je zadovoljna Maša, ki ne razmišlja o tem, da bi prenehala prodajati na stojnici. Prav nasprotno! Zatrdila je, da bo prihodnje leto posadila še več zelenjave.

Članek je bil objavljen v 52. številki Dolenjskega lista 27. decembra 2019

M. Bezek Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava