DL: Zbiratelj starega denarja Jože Grubar

22.2.2020 | 19:30

Se še spominjate inflacije? Denarja kot solate, z desetimi ničlami, a koliko vreden?

Se še spominjate inflacije? Denarja kot solate, z desetimi ničlami, a koliko vreden?

Zbiratelj Jože Grubar z ženo Suado in z eno od hčera Jasmino. Damjana je bila žal odsotna.

Zbiratelj Jože Grubar z ženo Suado in z eno od hčera Jasmino. Damjana je bila žal odsotna.

Na denarju tudi Obama, princesa Diana ...

Na denarju tudi Obama, princesa Diana ...

Jože Grubar s prvimi dolarji in svojo denarnico

Jože Grubar s prvimi dolarji in svojo denarnico

Razstava starega denarja je bila za obiskovalce zanimiva.

Razstava starega denarja je bila za obiskovalce zanimiva.

Jože Grubar iz Gorenjega Vrhpolja ne more nikoli reči, da je brez denarja, tudi če bi mu zmanjkalo evrov. Je namreč strasten zbiratelj starega denarja in premore ga že lepo zbirko, na katero je lahko upravičeno ponosen.

Ima okrog šesto različnih kovancev in 160 različnih bankovcev iz 56 držav iz vseh celin sveta: največ iz Evrope, pa iz Afrike, Amerike, Avstralije, Azije itd. Star denar ima lepo arhiviran in dokumentiran v albumih, ki jih vsako leto pridno dopolnjuje. Da zbira star denar, vedo predvsem njegovi prijatelji in znanci, saj je Jože svoj konjiček do sedaj razkril le vaščanom oz. članom Turističnega društva Vrhpolje, ko je nekoč pripravil razstavo na enem od njihovih tradicionalnih piknikov. Nedavno pa je svojo numizmatično zbirko širšemu občinstvu pokazal na prvi samostojni razstavi v avli Kulturnega centra Primoža Trubarja v Šentjerneju ter požel čestitke in občudovanje.

Jože Grubar, po poklicu mizarski tehnik, vrsto let zaposlen v šentjernejskem Podgorju, ki je od lanskega avgusta upokojenec, se z zbiranjem starega denarja ukvarja že 36 let. Kot otrok je začel z značkami in ima še sedaj shranjeno vso osnovnošolsko zbirko, nad denarjem pa se je navdušil med služenjem vojske v Mariboru leta 1980, ko si je sam sešil usnjeno denarnico. Še danes jo hrani. V tistih letih so nekateri njegovi kolegi odšli služit denar z delom na ladji in leta 1984 mu je eden od njih prinesel prvi ameriški dolar. Tako se je začelo.

AVSTRALSKI DOLAR KOŽELJEVE MAME

Kamor je šel na potovanje, nikoli ni domov prišel brez denarja tujih valut, darovali pa so mu ga tudi mnogi sorodniki, znanci, prijatelji ... Poleg prvega ameriškega dolarja ima zanj posebno vrednost avstralski dolar Koželjeve mame, ki mu ga je darovala, ko je tja odpotovala k sestri. Spominja se tudi, da mu je kolega prinesel rale z nogometnega prvenstva v Južnoafriški republiki in še od drugod, sodelavec z Irske itd.

»Vsak denar skriva za seboj zgodbo in tudi te so mi dragocene. Vodim arhiv darovalcev – kdo in kaj mi kdaj prinese. Vsem sem res izredno hvaležen, brez njih moja zbirka ne bi bila tako bogata,« pravi Jože, ki je obiskoval tudi bolšje sejme v Nišu. Tako v njegovi zbirki ne manjka nekdanjega jugoslovanskega denarja. Ob ogledu starih bankovcev so se obiskovalci njegove razstave lahko spominjali »starih časov« in Tita, Gadafija, Husseina, Lenina …, pa princese Diane, predsednika Obame itd. Med starejši denar iz njegove zbirke sodi kovanec iz leta 1769, ki mu ga je poklonil znanec Ivan Kegljevič, ko ga je med okopavanjem našel na svoji njivi, pa srebrnik iz srednjega veka. Jože, ki hrani tudi slovenske tolarje, ki so bili v obtoku kratek čas, zelo ceni tudi evro. »Kakšen napredek pomeni za vse nas. Če pomislim, da smo morali ob obisku naših sosednjih držav kupovati marke, franke, šilinge, lire, zdaj pa z evri prideš do Portugalske brez menjav,« pravi.

GASILEC S SRCEM

Kupuje tudi spominske kovance, ki jih izdaja naša država ob posebnih priložnostih, in premore že lepo zbirko. »Spoštujem pomembne Slovence, ki so vsak na svojem področju veliko naredili,« pove in omeni Plečnika, Cankarja, Prešerna, Kobilco … V njegovi zbirki ne manjka tudi posebna denarna valuta kostanj in ježice – da, gre za denar (bankovce in drobiž) iz bližnje Kostanjevice na Krki, ki so ga izdali leta 1992 za pusta.

Jože, ki star denar zbira le ljubiteljsko in ni član nobenega društva, bo s svojim konjičkom nadaljeval. Pri tem ga k sreči podpira družina. Skozi denar spoznava bližnje in daljne dežele, obenem pa mu vse to dela veliko zadovoljstvo. Pa tudi sicer ima Jože zelo spoštljiv odnos do denarja. Se pa sprašuje, kaj bo zbiral v prihodnosti – plastičen denar, kreditne kartice?

Jože Grubar, ki ima doma tudi pravo zbirko starega mizarskega orodja, od žag, dlet, obličev itd., saj so stara orodja in naprave nadomestili novi stroji, pa ima še en pomemben konjiček, ki mu vzame veliko časa – gasilstvo. Je gasilec z dušo in srcem, ponosen je na delo prostovoljnih gasilcev, ki res vedno nesebično priskočijo na pomoč ljudem v stiski. Tudi sam rad pomaga in dela za ljudi, to je njegov življenjski moto. Trenutno opravlja naloge poveljnika Gasilske zveze Šentjernej, že leta sodi na gasilskih tekmovanjih, tudi na državni ravni.

Članek je bil objavljen v 1. številki Dolenjskega lista 3. januarja 2020

Besedilo in fotografije: L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava