DL: Nadziranje parkiranja ni mogoče, nasutje črnega parkirišča tudi ne

22.2.2020 | 17:30

Pokopališče Šmihel (foto: spomeniki.blogspot.com)

Pokopališče Šmihel (foto: spomeniki.blogspot.com)

O parkiranju in parkirišču pri pokopališču v novomeškem Šmihelu smo pisali že v prejšnji številki, a smo dobili na to temo in odgovor g. Simona Štuklja s Komunale Novo mesto v četrtek še dva klica.

Bralec iz Šmihela je potrdil, da je parkirišče pri pokopališču praktično ves dan polno zasedeno, tudi takrat, ko na pokopališču ni nikogar, in da tam parkirajo predvsem zaposleni na bližnji osnovni šoli in ljudje, ki gredo k zdravniku, zato predlaga, da nekdo tam naredi red. A tega očitno še nekaj časa ne bo, saj z novomeške občine sporočajo, da »pri brezplačnih parkiriščih nadzora nad trajanjem in namenom parkiranja ni mogoče izvajati«.

Drugi bralec, g. Jožef Miklič iz Westrove ulice, pa je najprej pohvalil prizadevanje novinarjev Dolenjskega lista, da pridobimo odgovore na vaša vprašanja, sicer pa je podprl predlog bralke, o katerem smo pisali v prejšnji številki, in sicer naj se na improvizirani parkirni prostor ob železnici nasuje pesek. Prav tako, dodaja, bi bilo nasutje potrebno na zgornjem delu, v bližini vhoda na pokopališče.

Višji svetovalec za odnose z javnostmi na novomeški občini Urban Kramar sporoča, da urejanje črnih parkirišč ni rešitev, da pa je na omenjenem območju med pokopališčem in šmihelsko cerkvijo predvidena rekonstrukcija državne ceste. »Sprejet pa je bil tudi že občinski podrobni prostorski načrt za gradnjo šmihelske obvoznice, ki na nekoliko širšem območju predvideva približno 100 novih parkirnih mest.«

Prvi bralec je imel pripombo tudi čez pluženje novega pločnika v Šmihelu, ki ob prvem letošnjem snegu ni bil očiščen, lani pa menda tudi ne. Na občini pravijo, da bodo o pluženju obvestili izvajalca zimske službe na državnih cestah.

G. Miklič je opozoril tudi na parkirišče ob Težki vodi, kjer je urejen le peščen, neasfaltiran pločnik, po katerem se težko hodi, saj je pesek sveže nasut in neutrjen. Zato pešci hodijo kar po cesti, ki pa je razmeroma ozka in nevarna. Predlaga asfaltiranje pločnika.

Na novomeški občini odgovarjajo, da so pri projektantu preverjali možnost tlakovanja v enaki izvedbi kot pri večnamenski poti na drugi strani parkirišča, vendar tega ne dovoljujejo projektni pogoji, določeni na podlagi soglasij direkcije za vode, agencija za okolje in zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Članek je bil objavljen v 52. številki Dolenjskega lista 27. decembra 2019 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava