V Sevnici vrata odprla Akademija za prostovoljsko delo

22.2.2020 | 08:50

V Sevnici vrata odprla Akademija za prostovoljsko delo

Zaradi velika zanimanja za vključevanje v prostovoljsko delo v Sevnici je Družinski inštitut Zaupanje v sodelovanju s KŠTM Sevnica pripravil celoletni program usposabljanja in podpornega spremljanja prostovoljcev, ki delujejo na področju mladinskega in socialnega dela ter se srečujejo z ranljivimi skupinami in posamezniki. Prvo srečanje je potekalo v četrtek, 20. 2. 2020, v prostorih Mladinskega centra Sevnica. Udeležilo se ga je več kot 20 prostovoljcev in njihovih mentorjev. Udeleženci srečanja so pod vodstvom mentorjev Damijana Ganca in Margarete Lešnik razmišljali o pomenu, motivaciji in možnostih za prostovoljsko delo v Sevnici. Spoznavno srečanje že aktivnih in bodočih prostovoljcev je potekalo v zelo prijetnem vzdušju in potrdilo potrebo po tovrstnem programu.

Akademija za prostovoljsko delo bo aktivnim prostovoljcem in tistim, ki bi to želeli postati, nudila različne izobraževalne seminarje in delavnice, velik poudarek pa bo tudi na izmenjavi izkušenj prostovoljcev in medsebojni podpori v obliki intervizije. Izobraževalna in intervizijska srečanja prostovoljcev potekajo vsak drugi četrtek ob 17. uri v MC Sevnica. Prostovoljci bodo spoznavali etični kodeks organiziranega prostovoljstva, značilnosti dela s skupinami, značilnosti različnih ranljivih skupin ter sodobne pedagoške in andragoške pristope. Organizirana podpora prostovoljcem v okviru programa Akademija za prostovoljsko delo predstavlja v prvi vrsti priložnost za osebno in strokovno rast ter razvijanje socialne mreže prostovoljcev. Hkrati pa se bo preko programa dvigala tudi kakovost prostovoljskega dela, ki jo bodo čutili uporabniki različnih programov.

Akademija za prostovoljsko delo je del programa Večgeneracijski center Posavje, ki ga v Sevnici izvaja Družinski inštitut Zaupanje in ga sofinancirajo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Evropski socialni sklad in Občina Sevnica. V izobraževalna srečanja prostovoljcev se lahko vključijo tudi prostovoljci drugih organizacij v sevniški občini. Prijave in dodatne informacije so dostopne na e-naslovu vgc.posavje.sevnica@gmail.com.

Damijan Ganc, Družinski inštitut Zaupanje
Foto: Margareta Lešnik

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

27.3.2020Oceni Frida Pečnik-Rojnik 

Pozdravljam to akademijo, zanima me pa kako so se aktivirali v tem kriznem času pri pomoči starejšim ljudem, osamljenim in tistim v domovih starejših občanov, kjer manjka osebja.

30.3.2020Oceni VGC Posavje - Sevnica 

Od 16. 3. 2020, od 8.00 do 15.00, informiranje in svetovanje uporabnikov poteka preko spleta (vgc.posavje.sevnica@gmail.com) in telefonske številke 068 - 642 - 507 ter on-line delavnic, srečanj. S 30.3. 2020, od 10.00 do 14.00, je aktivirana brezplačna telefonska številka 068 - 643 - 349 za svetovanje in pogovore v stiski. Prostovoljci so na voljo za učno pomoč in pomoč starostnikom (prevozi, dostava, obiski pri zdravnikih, lekarnah, zobozdravniku, obisk Rdečega križa,...). Spremljajte našo FB stran: https://www.facebook.com/vgc.posavje.sevnica/. LP, VGC Posavje Sevnica

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava