Večer lirike upora s Svetlano Makarovič; s pesmijo vsem mrtvim mir in spomin

21.2.2020 | 10:20

 Večer lirike upora s Svetlano Makarovič; s pesmijo vsem mrtvim mir in spomin
 Večer lirike upora s Svetlano Makarovič; s pesmijo vsem mrtvim mir in spomin
 Večer lirike upora s Svetlano Makarovič; s pesmijo vsem mrtvim mir in spomin

Kaj bi porekel pesnik takšnega kova kot je naš Prešeren, če bi znal kdo tako kot je on podal takratni čas dogajanj za našo narodno identiteto, po petinsedemdesetih letih kličejo iz »host« tiste, ki so dali svoja življenja za nas, za svobodo, za domovino. Niso ti ljudje nikoli prisluhnili pripovedi naših očetov, dedkov, babic. Je bilo morda vse izmišljeno, vse ustvarjeno z domišljijo.

Spregovorili bomo na 4. večeru lirike upora, v petek. 21. februarja 2020, ob 18.00, pred spominsko ložo in v prireditvenem atriju Knjižnice Mirana Jarca v Novem mestu.

Spominsko ložo dopolnjujeta kipa Talca in Pesem svobode s povedano vsebino, ki je razvidna ob pogledu na izpisana imena 129 borcev in bork, 53 ubitih in umrlih, 58 žrtev bombnih napadov in 2 talcev, šest narodnih herojev; Dušana Jereba-Štefana, Martina Kotarja, Milana Majcena, Vinka Paderšiča-Batreje, Vinka Simončiča-Gašperja in Jožeta Slaka-Silva. Dolenjski heroji so še Ivan Kovačič-Efenka, Stane Potočar-Lazar in Vinko Robek.

Pred ložo sta doprsna kipa Borisa Kidriča in Franca Rozmana-Staneta.

Za oblikovanje celotne podobe tega osrednjega mestnega dela spomina in opomina so bili pritegnjeni z delom arhitekti Mušič, Lapanje in Savinšek.

Lahko smo ponosni na vse to in bogato zbirko gradiva iz NOB v Dolenjskem muzeju. Mladim naj bo vse opomin, da se vse to ne pozabi, da se ohranja in z raziskovalnimi nalogi še dopolnjuje. Štiri področja dela so vedno odprta z javnim razpisom pri Združenju borcev za vrednote NOB.

Mir in še enkrat mir potrebujemo danes, jutri …

S pesmijo želimo dati vsem mrtvim mir in spomin. Tistim neznanim pokopanim v gozdovih in vsem na različnih drugih mestih.

Bodimo državljani te lepe domovine Slovenije. Ne delajmo prepadov, ki so že zdavnaj zabrisani s prelito krvjo in solzami mater, položenim cvetjem.

Vabljeni na pesem upora v treh jezikih in glasbi ter zapeti pesmi. Gosta večera sta umetnica Svetlana Makarovič in glasbenik Primož Sitar.

Jože Pečnik, avtor in koordinator večera

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

21.2.2020—     + (1)     – (1)     Oceni vl 

V predvolilnem času, naj nam bo jasno, da nove vlade zdaj ne bo, se predsednik SDS rad obregne ob partizanske čase. Zavest mu je okostenela, petelinji rep, ki ga vleče za sabo, se je obrnil skrajno v desno. Sramu pa tudi ne pozna. Ravno zaradi takih pozdravljamo spominske dogodke na NOB. (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava