DL: Silvo Grdešič - Fizik in glasbenik

18.2.2020 | 13:50

DL: Silvo Grdešič - Fizik in glasbenik

A tudi direktor, upokojenec in pisec knjige – O svojem razgibanem življenju je Gero pripovedoval na Zimskih kratkočasnicah

Na zadnjih Zimskih kratkočasnicah v letu 2019 je Matjaž Rus v tukajšnjem hotelu Bela krajina gostil Silva Grdešiča iz Črnomlja, ki ga številni kličejo Gero. Silvo je zdaj, čeprav je v pokoju, še vedno likvidacijski upravitelj Rudnika rjavega premoga Kanižarica v zapiranju. Sicer pa je v življenju počel marsikaj. Od malih nog je sanjal, da bi bil atomski fizik, zato je šel tudi študirat fiziko.

Nekaj časa je tudi učil, a je bil znan po tem, da ni dajal enic. »Učitelj, ki ni sposoben učencev motivirati in iz njih potegniti kaj pozitivnega, ni dober učitelj,« je predstavil svojo filozofijo, prepričan, da so za nezadostne ocene v šoli krivi učitelji. Potem ko sta sogovornika obdelala Silvovo poklicno pot, sta se lotila še vsega drugega, kar je počel v življenju.

Bil je začetnik belokranjske košarke, začetnik belokranjskega računalništva in velik ljubitelj golaža. Ob svojem rojstnem dnevu v Črnomlju pripravi dan odprtih vrat, na katerem v več kotlih kuhajo golaž. Kandidiral je za državnega poslanca in bil srečen, da ni bil izvoljen, ker ne bi vzdržal na maratonskih sejah. Igra na kitaro, saksofon, kontrabas, orglice, sintetizator, imitira Petra Lovšina. Ima trgovino z glasbenimi inštrumenti in jazz klub Gero.

Obiskovalci Zimskih kratkočasnic so izvedeli tudi, da se po Grdešiču imenujejo gerotke, torej plastični natikači, ki jih je Silvo nosil pred 40 leti, Čehi pred 30 leti, zdaj pa so menda spet v modi. Grdešič piše tudi obsežno knjigo, ki naj bi izšla leta 2020, njen naslov pa bo Prostor, čas, košarka in rock'n'roll. Zagotovil je, da v knjigi ne bo negativcev, ker takoj oprosti in pozabi vse, kar je negativnega.

Članek je bil objavljen v 52. številki Dolenjskega lista 27. decembra 2019

M. Bezek Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

19.2.2020Oceni vl 

Silvo,čakamo na knjigo,saj vemo, da niti pod razno ne bo dolgočasna! (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava