Predstavitev osamosvojitve belokranjskim učencem

17.2.2020 | 13:50

Predstavitev osamosvojitve belokranjskim učencem
Predstavitev osamosvojitve belokranjskim učencem
Predstavitev osamosvojitve belokranjskim učencem

Belokranjski veterani smo tudi v letošnjem letnem planu dela načrtovali, da predstavimo osnovnošolcem potek osamosvojitve Slovenije. Že v začetku leta smo se z organiziranim prevozom odpravili v Krakovski gozd do spomenika v spomin osamosvojitveni vojni. V tamkajšnjih bojih je bila vključena tudi belokranjska enota vojakov.

Zelo zanimiv je bil tudi januarski ogled spomenika na Medvedjeku, saj ga je pri vožnji po avtocesti proti Ljubljani skoraj nemogoče prezreti. V spomin na osamosvojitvene boje je postavljeno bojno oklepno vozilo s tricevnim protiavionskim topom.

Za sklepni del letošnjih predstavitev osamosvojitve smo se dogovorili z ravnateljem OŠ Franca Rozmana Staneta Dragatuš g. Stanislavom Dražumeričem, da bomo 5. februarja 2020 opravili predstavitev osamosvojitve učencem 8. in 9. razreda.

Častni predsednik OZVVS Bela krajina g. Branko Kobetič, sekretar OZVVS Bela krajina g. Božidar Šober ter naša člana g. Anton Jelenič in g. Jaka Ilenič so v svečanih veteranskih uniformah obiskali učence Osnovne šole Dragatuš.

Uvodoma je vse prisotne pozdravil ravnatelj OŠ Dragatuš g. Stanislav Dražumerič, za tem so naši člani zelo poučno, ob prisotnosti ravnatelja in profesorjev OŠ Dragatuš, predstavili učencem novejšo zgodovino.

Nazorno so predstavili razmere, ki so privedle do procesa osamosvajanja Slovenije, priprave in sam potek osamosvajanja, saj smo veterani tudi sami aktivno sodelovali v bojih.

V nadaljevanju pa so se osredotočili na osamosvojitveno vojno in še posebej na dogodke na našem območju Bele krajine.

Učenci so si še posebej z zanimanjem ogledali tudi dokumentarno razstavo »Bela krajina za samostojno Slovenijo 1990-91« na osmih panojih, ki smo jo ob tej priložnosti postavili v Osnovni šoli Dragatuš.

Na zaključku skoraj dvourne predstavitve smo prisotne pogostili z učencem priljubljeno jedjo, pico, in brezalkoholno pijačo Cocto.

Vsak učenec je v spomin prejel obesek z oznako OZVVS Bela krajina, na katerem je tudi uporaben žeton za nakupovalni voziček v trgovini.

Na koncu našega poučnega druženja pa so veterani predali profesorjem nekaj literature, v katerih so opisani dogodki osamosvojitve, s katero smo belokranjski veterani prispevali k obogatitvi šolske knjižnice.

S  profesorji smo ugotovili, da je del slovenske zgodovine v učbenikih predstavljen preskromno in da so zato za mladi rod taka srečanja še kako dobrodošla.

Belokranjski veterani načrtujemo s takšnimi aktivnosti nadaljevati tudi naslednje leto.

Matija Brunskole
predsednik OZVVS Bela krajina
Fotografije: Anton Jelenič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

17.2.2020+4     + (7)     – (3)     Oceni Lojzekov stric 

Hvala vam veterani, da ste nas obranili pred zloćinsko komunistično JLA in njihovimi pomagači, kar povejte jim da je bilo v proračunu yuge kar 25 % za vojsko

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava