DL: Zakrivila nesrečo - Po ohceti na cesto

16.2.2020 | 17:30

Milica Habič

Milica Habič

Med polkrožnim obračanjem čez polno črto se je vanjo zaletel motorist – Vinjeni voznici namesto zapora delo v splošno korist – Za dve leti tudi ob vozniški izpit

600 ur dela v splošno korist bo morala opraviti 60-letna upokojenka Milica Habič iz Šmarja - Sapa, ki je sredi junija vinjena zakrivila prometno nesrečo, v kateri se je hudo poškodoval 49-letni motorist.

Habičeva je v nedeljo, 16. junija, okoli poldneva s cliom vozila po regionalni cesti med Novim mesto in Kronovim. Pri Otočcu je zapeljala na makadamsko parkirišče ob cesti, saj je nameravala polkrožno obrniti in se odpeljati nazaj proti Novem mestu. Ko je začela speljevati, je iz smeri Novega mesta pripeljal motorist na kawasakiju. Ta je clia opazil, videl je, da mu vozilo počasi zapira pot, zato je začel rahlo zavirati. Ko je sprevidel, da voznica ne bo ustavila, saj ni glave obračala ne levo ne desno, je začel zavirati močneje in celo malo skrenil v levo. Zaradi tako agresivnega manevra je motor prevrnilo na desni bok, po nekaj metrih drsenja pa sta oba, motor in motorist, trčila v Miličin avto, ki je v tistem trenutku s sprednjim kolesom ravno prečkala neprekinjeno sredinsko črto.

Poškodbe, ki jih je v nesreči utrpel motorist, so bile hude: zlom roke, zlom prsnega vretenca, pretres možganov in udarnina pljuč, zdravljenje pa niti pol leta po nesreči še ni končano.

Alkotest, ki so ga pri Habičevi opravili policisti, je pokazal 0,53 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, voznica pa je priznala, da je prejšnji večer pila, saj je bila na poroki. Zatrdila je, da je, preden je zapeljala s parkirišča na cesto, pogledala levo in desno, a motorista ni opazila. Morda jo je pri tem zmotilo bleščeče opoldansko sonce, obremenilno za njo pa je bilo tudi dejstvo, da je polkrožno obračala na delu ceste, kjer je neprekinjena črta.

Na sodišču je Habičeva krivdo priznala in obžalovala nesrečo, sodnica Mojca Hode pa je sledila predlogu tožilke Barbare Prevolšek Rajić in jo obsodila na desetmesečno zaporno kazen, ki jo lahko odsluži z delom v splošno korist. Sodnica je Habičevi izrekla tudi stransko kazen odvzema vozniškega dovoljenja za dobo dveh let, oškodovanca pa je glede premoženjsko-pravdnega zahtevka napotila na zasebno pravdo.

Članek je bil objavljen v 52. številki Dolenjskega lista 27. decembra 2019

B. Blaić

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

17.2.2020+9     + (10)     – (1)     Oceni dzony006 

Kot dolgoletni poklicni voznik mi gre pri takem zapisu, oziroma zagovoru voznika motorja malo na smeh. NE ZAGOVARJM VOZNICE, ki je nepravilnio zavijala na cesti, ampak kako podrobno je pa motorist napisal kaj se je dogajalo, je pa malo čudno. Iz lastne prakse v vožnji se večkrat spomnim, kako se vozili motoristi, seveda z veliko brzino, in potem so seveda vsi drugi krivi, samo oni NE. Kakor sem že napisal, nikakor NE zagovarjam voznice ki je nepravilno zavijala na določeni cesti, ampak, ali je kdo ugotovil, s kakšno hitrostjoje vozil voznik motorja? Niso vedno krivi SAMO vozniki avtomobila, še prevelikokrat so krivi vozniki MOTORJEV, in drugih vozil. Pa dajte se malo izobrazit glede prometa, ne pa takoj nekaj napadat voznike atomobilov. Sevreda pa je vsaka ŽRTEV na cesti preveč, pa kakor koli pogledamo. PREVIDNO, IN VARNOM VOŽNJO VAM ŽELIM.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava