DL: Zimski pridelki - Znova rodili bela sliva in jablana

16.2.2020 | 15:15

Franc Kavšek ob jablani, ki je letos rodila drugič, a so bila jabolka v drugo precej manjša.

Franc Kavšek ob jablani, ki je letos rodila drugič, a so bila jabolka v drugo precej manjša.

Plodove bele slive je v dneh pred našim obiskom že načel jutranji mraz.

Plodove bele slive je v dneh pred našim obiskom že načel jutranji mraz.

Pri Kavškovih iz Malega Kala pri Mirni Peči sta v drugo letos rodili bela sliva in jabolko, cvetela je marelica. Lastnik Franc pravi, da je jablana sicer zgodnje sorte beličnik, a mu on zavoljo časa, v katerem smo, v šali pravi kar božičnik. »Narava se povsem čudno obrača. Podnebne spremembe so nedvomno tu,« je pripomnil.

Jablano je posadil lani in spomladi je bilo na drevesu okoli sedem okusnih jabolk, kakšnih šest pa še zdaj, a te seveda niso bile ne tako velike ne okusne, bile pa so. »Bojim se, da bomo zato spomladi na tej jablani ostali brez pridelka, a bomo videli,« pravi Franc.

Sliva je pri družini po njegovi oceni že vsaj stoletje in se je, čeprav se je že pred leti sama od sebe zlomila, obrasla in lepo obnovila.

Tudi sicer imajo na kmetiji obilo sadja, saj ga ima njegova soproga Nada zelo rada. Rastejo kivi, kaki, breskve, češnje, hruške, jabolka, ringlo, granatno jabolko, nektarine in fige, čakajo na prve sadeže bananovca, imajo tudi različno jagodičevje, skratka izbira je res velika.

»Sosed je sadjar Jože Barbo, ki je poznan po vzgoji sadik, in če mu kaj ostane, podtaknem jaz,« je dodal Franc Kavšek, ki sosedu, če je potrebno, tudi priskoči na pomoč. Dela pa mu tako ali tako na manjši kmetiji ne zmanjka, v hlevu je nekaj krav, imajo tudi nekaj kokoši in vrt za lastne potrebe, pa še kakšnih sedem hektarjev gozda.

Članek je bil objavljen v 51. številki Dolenjskega lista 19. decembra 2019

Besedilo in fotografiji: M. Ž.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava