DL: Prerivanje pred Lidlom - Zaradi čokolina v zapor?

15.2.2020 | 18:00

Gregorju Štefaniču zaradi upiranja varnostnici grozi zapor. (Foto: B. B.)

Gregorju Štefaniču zaradi upiranja varnostnici grozi zapor. (Foto: B. B.)

Lanskega marca je v trgovino Lidl v Črnomlju vstopil Črnomaljec Gregor Štefanič in začel nabirati blago: čokolino, šest zavojev čevapčičev, oljčno in bučno olje, dva šampona, paket puranjih prsi.

A namesto da bi izdelke v vrednosti nekaj več kot 50 evrov položil na tekoči trak pred blagajno, jih je zložil v nahrbtnik in šel iz trgovine, ne da bi plačal. Najbrž se ni zavedal, da je njegovo početje prek videonadzora opazovala varnostnica, ki je takoj, ko je zapustil trgovino, stekla za njim na parkirišče.

Povedala mu je, da je videla, kaj je naredil, in ga pozvala, naj ji pokaže nahrbtnik. On tega ni hotel, ampak jo je odrinil. A varnostnica se mu ni pustila. Prijela ga je za naramnice nahrbtnika, da bi ga zadržala, Štefanič pa se je začel vzvratno umikati in izvijati. Ker ga ni spustila, ji je nastavil pest na lice in ji zagrozil: »Usekal te bom, dovolj imam, pusti me!«

A varnostnica je vztrajala. Nekako ga je podrla na tla, vendar je Štefanič skočil pokonci in jo skušal udariti. Varnostnica se je izmaknila udarcu, potem pa ga je prijela okrog pasu, ga vzdignila in vrgla na hrbet. Oba sta padla po tleh, varnostnica na hrbet, Štefanič pa na njo. Hotel jo je udariti, a je na prizorišče pravočasno pritekel drugi varnostnik in ga povlekel stran. Potem je do Lidla prišla še policija.

Varnostnica je med prerivanjem utrpela udarnine desnega kolena in komolca ter leve roke in vratu, zaradi uporabe sile, ki je spremljala tatvino, pa so zoper Štefaniča na tožilstvu spisali obtožnico, ki ga bremeni kaznivega dejanja roparske tatvine, za katero je zagrožena kazen od enega do desetih let zapora. Okrožna državna tožilka Vesna Fink je na predobravnavnem naroku Štefaniču za primer priznanja ponudila enoletno zaporno kazen, saj je bil zaradi premoženjskih kaznivih dejanj v preteklosti že kaznovan. »Tokrat je temu dodal še silo,« je zahtevo po enoletni zaporni kazni utemeljila Finkova.

A Štefanič, ki je trenutno v Centru za zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog v Ljubljani, dejanja ni priznal, zato se bo začela glavna obravnava. Njegov odvetnik Mirko Bilbija je sodišču predlagal, naj pred nadaljevanjem sojenja od izvedenca psihiatrične stroke pridobi mnenje, ali je bil Štefanič v času izvršitve kaznivega dejanja zaradi zlorabe drog prišteven oz. ali se je zavedal pomena svojih ravnanj.

Članek je bil objavljen v 52. številki Dolenjskega lista 27. decembra 2019

B. Blaić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava