Osebnost leta Vašega kanala je dr. Lea-Marija Colarič-Jakše

14.2.2020 | 13:15

Irena Vide in Lea-Marija Colarič-Jakše

Irena Vide in Lea-Marija Colarič-Jakše

Osebnost leta Vašega kanala je dr. Lea-Marija Colarič-Jakše
Osebnost leta Vašega kanala je dr. Lea-Marija Colarič-Jakše
Osebnost leta Vašega kanala je dr. Lea-Marija Colarič-Jakše
Osebnost leta Vašega kanala je dr. Lea-Marija Colarič-Jakše
Osebnost leta Vašega kanala je dr. Lea-Marija Colarič-Jakše

Na Televiziji Vaš kanal smo četrto leto uspešno zaključili akcijo Osebnost leta 2019, za katero je vse leto veljalo izjemno veliko zanimanje. Z glasovanjem prek spleta in dopisnic, ki je potekalo med 25. januarjem in 2. februarjem 2020, so gledalci in gledalke Vašega kanala med osebnostmi meseca izbrali osebnost leta 2019. To je postala dekanja Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto doc. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše, ki je leta 1999 postala prva cvičkova princesa, od maja 2019 pa je tudi ponosna ambasadorka cvička.

»So trenutki, ko je človek brez besed. V Sloveniji je veliko izjemnih oseb, med njimi ogromno takih, ki s srcem soustvarjajo prostor, v katerem živijo,« je vidno ganjena po podelitvi med drugim dejala zmagovalka, dr. Lea-Marija Colarič-Jakše, osebnost leta 2019 Vašega kanala, in se zahvalila Vašemu kanalu za to akcijo ter čestitala ostalim nominirancem in jih pozvala, da še naprej delajo dobro, delajo za ljudi.

»Nocoj smo skupaj stkali še eno zgodbo. Dobro zgodbo. In prav dobre zgodbe, kot so tudi vaše, dragi nominiranci, se iz raznih zornih kotov dotaknejo mnogih življenj, mnoge od njih pomembno vplivajo na ljudi in pustijo sledi. Se dotaknejo srca. To v naši medijski hiši vemo in čutimo, ker to poslanstvo tudi živimo – v dotiku in utripu frekvence mnogih src, ki za rodno okolje in njegove ljudi, kot ste, spoštovani nagrajenci, tudi vi, utripa in bije že 30 let. 30 let z izjemno bero arhivske zakladnice, odslej tudi vaše,« je v svojem nagovoru med drugim izpostavila Irena Vide, direktorica in odgovorna urednica TV Vaš kanal.

Osebnosti, ki so se potegovale za naziv osebnost leta 2019 Vašega kanala, so bile:

Osebnost januarja: Marija Jakše

Marijo Jakše so v Zvezi kmetic Slovenije razglasili za kmetico leta 2018. O Mariji Jakše so tisti, ki spremljajo različna ocenjevanja v peki različnih dobrot, že veliko slišali. Mnoge njene dobrote so bile nagrajene na različnih tekmovanjih. Skoraj 30 let se že v polnosti posveča kmetiji, na katero se je primožila, že dobri dve desetletji je tudi članica Društva kmečkih žena Novo mesto.

Osebnost februarja: Mihaela Kovačič Bizjak

Mihaela Kovačič Bizjak je zelo dejavna članica Etnološkega društva Prforcenhaus, v katerem že 160 let ohranjajo tradicijo pustovanja - šelmarije, ki je vpisana v register kulturne dediščine. Šelmarija, pravi, je več kot pust. V društvu je zelo dejavna tudi kot skrbnica protokolov in kronistka, zaslužna tudi za izid knjige o kostanjeviški šelmariji.

Osebnost marca: Janja Mirtič

Janja Mirtič je obetavna mlada raziskovalka, zaposlena na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani, in je ena od prejemnic štipendije "Za ženske v znanosti". Štipendijo, ki jo podeljujeta L'Oréal Adria in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO, pa je prejela v okviru svojega doktorskega študija, ki ga opravlja na katedri za farmacevtsko tehnologijo.

Osebnost aprila: Ksenija Kozorog

Zdravnica Ksenija Kozorog iz Zdravstvenega doma Sevnica je v akciji Moj zdravnik postala naj pediatrinja. V pediatriji dela več kot 30 let. Kot poudarja, delo opravlja z veseljem in zagnanostjo, čeprav je delo s 1900 opredeljenimi pacienti izjemno zahtevno, če ga hočeš opravljati strokovno in vestno. Včasih mora pregledati tudi do 60 malih pacientov na dan, najpomembneje pa je, da tako otroci kot starši pediatru zaupajo.

Osebnost maja: dr. Lea-Marija Colarič-Jakše

Dr. Lea-Marija Colarič-Jakše je dekanja Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto, ki je že od študijskih let dejavna na področju razvoja turizma. Bila je soustvarjalka domiselnih turističnih produktov, denimo turizma v zidanicah. Je avtorica številnih člankov, prispevkov na konferencah in turističnih vodnikov ter soavtorica več monografij. Leta 1999 je postala prva cvičkova princesa, od maja 2019 pa je tudi ponosna ambasadorka cvička.

Osebnost junija: Anže Kuplenik

Anže Kuplenik je zadnji in najmlajši zmagovalec kuharske oddaje MasterChef. 21-letnemu študentu živilstva in prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani se je življenje po zmagi v finalu kuharske oddaje povsem spremenilo. Mladenič z Vrha pri Pahi kuhalnico vihti že od četrtega leta, njegova prva kuharska mojstrovina pa so bili slivovi cmoki. Recept zanje mu je zaupala stara mama.

Osebnost julija: Gašper in Primož Mihelič – 2B

Brata Gašper in Primož Mihelič, vzhajajoči zvezdi dueta 2B z Vinice, sta na svojem prvem festivalskem nastopu na Melodijah morja in sonca v Portorožu s skladbo Kot morje osvojila nagrado Danila Kocjančiča za najbolj obetavnega izvajalca oziroma avtorja. Kot pravita brata in sodelavca, je oder njun dom, njuna glasba pa ima po mnenju mnogih drugačen in optimističen značaj.

Osebnost avgusta: Matjaž Golob

Novomeščan Matjaž Golob je v avgustu v dveh tednih s kolesom obiskal vseh 212 slovenskih občinskih središč. Svojo pot je začel in končal pred novomeškim rotovžem. V 14 etapah je na dan v povprečju prevozil 200 kilometrov in do 3500 višinskih metrov, ob tem pa ozaveščal o celiakiji - kronični sistemski avtoimuni bolezni, ki je posledica preobčutljivosti na gluten in ki je v Sloveniji mnogo bolj razširjena, kot bi si marsikdo mislil.

Osebnost septembra: Jožef Prus

Jožef Prus je gospodar Vinske kleti Prus, ki je na zadnjem sejmu Agra v Gornji Radgoni že petič osvojila naziv vinar leta. Prusovi so postali tudi prvaki belokranjske vinsko-turistične ceste ter prejeli 11 zlatih in prav toliko velikih zlatih medalj, prvo nagrado Stanka Čurina in dva šampionska naziva. Vseh teh uspehov ne bi bilo brez trdega dela vseh družinskih članov, ki trenutno obdelujejo 50 tisoč trsov.

Osebnost oktobra: Miha Gašperin

Miha Gašperin je lani avgusta kot edini Slovenec sodeloval na svetovnih igrah transplantiranih v Angliji, kjer se je preizkusil na cestni kolesarski dirki, v kronometru in hitri hoji. Trebanjcu so pred leti na rutinskem sistematskem pregledu ugotovili, da mu odpoveduje srce. Po nekajmesečnem bivanju v bolnišnici se je junija 2015 začelo novo poglavje v njegovem življenju. Čeprav je bilo videti, da bo pristal na invalidskem vozičku, pa ga je neomajna volja popeljala na povsem drugo pot.

Osebnost novembra: Jože Bevc

Šentjernejski podjetnik Jože Bevc je ob 50-letnici delovanja Območne obrtno-podjetniške zbornice Novo mesto prejel naziv častni član. Pred štirimi desetletji se je podal na samostojno podjetniško pot na področju kovinoplastike. 20 let je bil vključen v delovanje različnih organov zbornice, kot upokojeni obrtnik je še vedno dejaven v Združenju upokojenih obrtnikov območne zbornice.

Osebnost decembra: Anton Posavec

Anton Posavec je vodja Izobraževalnega centra na Reševalni postaji Univerzitetnega Kliničnega centra Ljubljana. Lani je v Las Vegasu prejel mednarodno priznanje - nagrado za najboljšega "koordinatorja leta" neprofitne strokovne organizacije International Trauma Life Support, povezano z nujno medicinsko pomočjo. Obenem je decembra postal ambasador ivanške občine na tem področju.

Posnetek celotne prireditve Osebnost leta 2019 bo programu Vašega kanala na ogled v soboto, 22. februarja, ob 20. uri.

M. B.; Vaš kanal
Foto: Marko Klinc, Foto Life

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava