V Črnomlju ob prazniku Župančičeva priznanja

9.2.2020 | 14:45

V Črnomlju ob prazniku Župančičeva priznanja
V Črnomlju ob prazniku Župančičeva priznanja

V športni dvorani OŠ Mirana Jarca Črnomelj smo v četrtek z osrednjo občinsko prireditvijo obeležili slovenski kulturni praznik, kjer je župan Andrej Kavšek podelil Župančičeve diplome. Te so prejeli Nastasja Schweiger, Jaka Birkelbach in Andrej Kunič. Slavnostno besedo je imel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Predsednik je v govoru izpostavil pomen in vpliv kulture na našo narodno identiteto, ustanovitev lastne države in Slovencev kot nacije. Orisal je impozanten zgodovinski lok od Trubarja do danes in dejal: “Z izpričevanjem narodne istovetnosti smo izpričevali željo po svoji državi. Z ustanovitvijo lastne države pa smo se oblikovali kot nacija.” Spomnil je, da so osnutek ustave nove samostojne države oblikovali kulturniki in se zahvalil vsem, ki skrbijo, da kultura, ne glede na razlike, ki so med nami, ostaja trden most povezovanja.

Župan je poudaril, da sta v Črnomlju zgodovina in kultura zelo prepleteni in pri tem izpostavil Kulturni dom Črnomelj, za katerega se je Ministrstvo za kulturo RS kot lastnik s pogodbo konec leta 2017 zavezalo, da bo zagotovilo sredstva in naročilo projektno dokumentacijo za celovito prenovo, ki naj bi bila izdelana do konca leta 2018. Državo je pozval k realizaciji te zaveze in še iskreno čestital prejemnikom Župančičevih priznanj za leto 2019.

Za uradni del programa, ki ga je povezoval Aleksander Riznič, je poskrbel JSKD Črnomelj, za kulturni program pa je poskrbela OŠ Mirana Jarca Črnomelj. 

Kabinet župana

Galerija

_zzzkulturni (1)
_zzzkulturni (2)
_zzzkulturni (3)
_zzzkulturni (4)
_zzzkulturni (5)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

10.2.2020+2     + (3)     – (1)     Oceni Lojzekov stric 

Za kulturni praznik proslava v športni dvorani , Zadnje desetletje v Črnomlju na oblasti SD in Desus isto kot v drzavi,zelo lepo skrbijo za kulturni dom ,dobro da se komu ne pade kaj.Če se v tej dvorani ne bi zgodil dogodek med NOB ,bi dvorana sijala, hecno

10.2.2020+1     + (1)     – (0)     Oceni vl 

Lojzekov stric, škoda, ker v soboto nisi bil v kulturnem domu in bi slišal kako je z bodočnostjo tega spomenika državnega pomena. Upamo, da bo kmlu drugače. Ni pa tako grozno kot ti opisuješ sedanje stanje v dvorani. (vika lozar)

12.2.2020+6     + (6)     – (0)     Oceni Lojzekov stric 

Gospa Vika , se strinjam , da stanje ni grozno, tudi direktorica se trudi po svojih močeh zelo dobro skrbi za dvorano, Vika kaj se je premaknilo v obdobju ko je županovala Mojca pa ti napisi ko bolj veš kot jaz. Tudi kako skrbi drzava za spomenik drzavnega pomena lahko nameniš kakšno vrstico .

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava