Krvodajalska akcija občinarjev

24.1.2020 | 10:50

Predstavniki MO NM

Predstavniki MO NM

Gimnazijci

Gimnazijci

Predstavnice UE NM

Predstavnice UE NM

Predstavniki Občine Straža

Predstavniki Občine Straža

Tretjič smo povabili na krvodajalsko akcijo predstavnike javnih uslužbencev, ki so zaposleni na občinah in letos prvič tudi predstavnike Upravne enote Novo mesto. Gre za promocijo krvodajalstva med javnimi uslužbenci, posebej tistimi, ki še nikoli niso darovali kri. Mateja Sotler Štor, načelnica UE NM, ki je prišla na akcijo skupaj s štirimi sodelavkami, je povedala, da takšne akcije pozdravlja in povedala: »V bistvu potrebujemo, da nas spomnijo z vabilom, potem se lažje odločimo in res odidemo na krvodajalsko akcijo, medtem, ko drugače ne najdemo časa.« Tudi to, da sodelavci pridejo skupaj, je pomembno, skupaj opravijo dobro delo in se medsebojno družijo. »Iz MO Novo mesto že tradicionalno prihaja ekipa, ki je bila letos zdesetkana zaradi bolezni,« je omenil Izidor Jerala.

Krvodajalski akciji so se pridružili tudi župan občine Straža s sodelavci, župan občine Mirna Peč in predstavnica iz občine Dolenjske Toplice.

Skupaj se je na naše vabilo odzvalo 16 krvodajalcev, od tega trije prvič.

V letu 2019 smo na Območnem združenju RKS Novo mesto zabeležili 5563 odvzemov krvi, v primerjavi s prejšnjim letom 256 darovanj krvi več. Organizirali smo 64 krvodajalskih akcij skupaj s KS, društvi, podjetji, združenji, ustanovami za odvzem na Centru za transfuzijsko dejavnost ter tri terenske v Žužemberku in dve v Šentjerneju. Od tega je bilo 448 krvodajalcev, ki so prvikrat darovali kri. Območno združenje RKS Novo mesto, ki je organizator krvodajalstva, za redne krvodajalce organizira izlete, piknike, podelitve priznanj, sprejeme krvodajalk in krvodajalcev. Za pridobivanje mladih krvodajalcev pa organiziramo predavanja za predstavitev krvodajalstva in prvo krvodajalsko akcijo ter dijaške in študentke krvodajalske akcije, ki potekajo pod geslom »Častim pol litra«.

Po zbrani krvi in številu krvodajalcev smo na našem območju na samem vrhu, saj v RS v povprečju daruje 4,8% prebivalstva, na Dolenjskem pa kar 8% na kar smo lahko skupaj z darovalci krvi izjemno ponosni.

Sekretarka Barbara Ozimek

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava