DL: 70 let belokranjskega Muzejskega društva -  Trdna vez med društvom in muzejem

24.1.2020 | 09:20

Slovesnosti ob jubileju društva se je udeležilo šest od 12 predsednikov,  na fotografiji pa je tudi požrtvovalna dolgoletna članica društva Ana  Plut. (Foto: M. B. J.)

Slovesnosti ob jubileju društva se je udeležilo šest od 12 predsednikov, na fotografiji pa je tudi požrtvovalna dolgoletna članica društva Ana Plut. (Foto: M. B. J.)

Pred sedmimi desetletji je bilo v Metliki ustanovljeno Muzejsko društvo, ki je poldrugo leto pozneje ustanovilo Belokranjski muzej – Kar 30 let ju je vodil prof. Jože Dular – Društvo je izdalo publikacije in odkrilo 28 spominskih obeležij

Misel, da bi imeli v Beli krajini muzej, je bila živa od leta 1910, ko so v Črnomlju ustanovili odbor Društva za spoznavanje Bele krajine, ki naj bi pripravil vse potrebno za ustanovitev Belokranjskega muzeja. A ustanovitve ni bilo ne takrat ne leta 1932, ko je bil pri metliškem Tujskoprometnem društvu osnovan muzejski odsek.

Leta 1949 pa je profesor na metliški nižji gimnaziji Jože Dular okrog sebe zbral somišljenike, ki so 10. novembra istega leta ustanovili Muzejsko društvo, njegov predsednik pa je postal prav Dular. Število članov, ki so zagnano zbirali predmete in drugo gradivo, je hitro naraščalo, in tako je 1. maja 1951 društvo odprlo Belokranjski muzej. V dveh proštijskih sobah so bili na ogled zametki arheološke, kulturnozgodovinske in etnološke zbirke, v sobi mestne hiše pa so bili razstavljeni predmeti iz NOB. Prof. Dular je postal honorarni upravnik Belokranjskega muzeja ter gonilna sila muzeja in društva, ki se je leta 1953 preimenovalo v Belokranjsko muzejsko društvo. Leta 1956 se je Belokranjski muzej osamosvojil, Belokranjsko muzejsko društvo pa je ostalo njegov pomožni organ, a je med njima ostala trdna vez, ki se do danes ni pretrgala. Poslanstvo obeh se še vedno idealno dopolnjuje v skrbi za belokranjsko dediščino in v ozaveščanju o njenem pomenu.

Kar 30 let je društvo in muzej vodil prof. Dular, vseskozi pa je bil zvest tudi svojemu literarnemu opusu. Zato so se na slovesnosti ob jubileju društva prav na dan, ko je bilo pred 70 leti ustanovljeno, spomnili njegovega plodnega ustvarjanja in se s prebiranjem odlomkov iz njegovih del sprehodili po njegovi prehojeni poti.

Na slovesnosti so se spomnili tudi mnogih, ki so pripomogli k uspešnemu delu društva. Še posebej tistih, ki so z veliko odgovornostjo, ljubeznijo in požrtvovalnostjo skrbeli za razvoj dejavnosti društva. V sedmih desetletjih se je zvrstilo 12 predsednikov. Poleg Jožeta Dularja še Zvonko Rus, Anton Bezenšek, Andrej Dular, Marjetka Balkovec, Milan Travnikar, Stanislava Panjan, Leon Gregorčič, Anton Černič, Andreja Brancelj Bednaršek, Janko Strahinić in Anica Kopinič.

Društvo je v sodelovanju z Belokranjskim muzejem pripravljalo predavanja, strokovne izlete, izdajalo razglednice, značke, turistične prospekte, 14 publikacij ter pomembnim in zaslužnim Belokranjcem postavilo kar 28 spominskih obeležij, kot so plošče, spomeniki in doprsni kipi. Skupnost muzejev Slovenije je leta 1992 društvu podelilo Valvasorjevo priznanje za pomembne dosežke v muzealstvu, občina Metlika pa leta 2000 plaketo za požrtvovalno in uspešno delo. Sicer pa je do konca tega leta v arkadnem hodniku v prvem nadstropju metliškega gradu na ogled dokumentarna razstava o Belokranjskem muzejskem društvu.

Članek je bil objavljen v 46. številki Dolenjskega lista 14. novembra 2019

M. Bezek Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava