Belokranjska volna na Tirolskem; za najdražjo ovco 8.300 €

23.1.2020 | 13:00

Zmagovalna ovca

Zmagovalna ovca

Waliserska črnonosa ovca

Waliserska črnonosa ovca

Delavnica KP Kolpa

Delavnica KP Kolpa

Javni zavod Krajinski park Kolpa je bil zaradi svoje dejavnosti na področju predelave ovčje volne povabljen na eno največjih tovrstnih zimskih prireditev na evropskem kontinentu – že 7. Bergschaf Interalpin v Innsbrucku, ki ga organizira Tirolska zveza rejcev ovc.

Na veliki stojnici smo tako predstavili naša prizadevanja na področju uporabe naravnih materialov; posebno volne – v vseh oblikah: surovo volno, mikanko, prejo, polst, ovčje krzno … Ob tej priložnosti pa so naše sodelavke/sodelavci dobili možnost prodaje izdelkov iz domače volne. Odziv obiskovalcev je bil kljub veliki ponudbi na tem sejmu zelo dober in naše pletilje so tako zasluženo prodale svoje vrhunske izdelke.

Sicer pa je to osrednja prireditev rejcev avtohtone pasme bergcshaf (v prevodu gorska ovca) – zelo velike alpske pasme ovc. Na ogled so bile tudi nekatere druga pasme: kot steinschaf (v prevodu »kamnita ovca« - ena od pasem iz skupine alpskih ovac, kamor sodi tudi naša bovška ovca). Rejci iz Švice so pripeljali tudi svoje atraktivne pasme ovc: jura in valizersko črnonoso ovco. Več kot sto razstavljenih ovc se je sprehodilo v ocenjevalnem ringu in najboljše so bile zvečer prodane na licitaciji (vse neprodane pa so morale zapustiti prizorišče še isto noč in zjutraj je prišla na razstavo nova stotnija). Za naše razmere skoraj neverjetno – ovce so kot za šalo dosegale cene višje od 2.000 €, najdražja ovca pa je zamenjala lastnika za 8.300 €. Sliši se veliko, a organizatorji so bili razočarani, saj je bil na predhodni - 6. Bergschaf Interalpin razstavi prodan oven za okroglih 23.000 €. To kaže, da preživlja tudi avstrijska ovčereja težke čase, saj je bil tudi ves sejem kljub svoji velikosti veliko skromnejši kot predhodni. Beleži pa avstrijska ovčereja dobre rezultate – potrošnja ovčjega mesa se je izjemno povečala, odkupne cene so dobre, reja je v porastu – trenutno redijo 450.000 ovc in 100.000 koz. Povprečna odkupna cena ovčjih trupov presega 6,5 € za kilogram (maloprodajna pa več kot 9 €), ovčje mleko odkupujejo po 1,2 € za kilogram (precej manj kot liter!) in večina je prodana kot konzumno mleko. Med 25 pasmami ovc in 10 pasmami koz prevladujejo ovse pasme bergschaf.

Poleg velikega števila izjemno lepih živali si je bilo na razstavi mogoče ogledati veliko stojnic s ponudbo ovčerejske opreme in predvsem ponudnike doma predelane ovčje volne v različnih oblikah. JZ KP Kolpa je s svojo stojnico vzbudil veliko zanimanje za delo na tem področju kot tudi za obisk zavarovanega območja. Bila pa je to tudi odlična priložnost za srečanje s partnerji iz Avstrije, Bavarske, italijanske Južne Tirolske in Švice, s katerimi smo že sodelovali v evropskem projektu – zadnji dogodek je bila največja slovenska in edina mednarodna razstava ovc v Sloveniji – Logarska dolina 2007. Na njej je sodelovalo tudi več kot 40 deležnikov KP Kolpa.

Stojnica KP Kolpa je bila tudi osrednja točka srečevanja številnih slovenskih (tudi belokranjskih) obiskovalcev sejma.

KP Kolpa; Boris Grabrijan

Galerija

atrakcija
Bela krajina se predstavi
Belokranjska pramenka je zakon
Delavnica KP Kolpa
Heidi je zakon filcanja
IMG_1430
KP Kolpa se predstavi
Modna revija
Ovce niso samo bele
Ovcji izbor
Pletilje KP Kolpa imajo pestro ponudbo
Polstenje
Promocija
Razsek jagnjecjega trupa
razstava
Waliserska crnonosa ovca
zmagovalec
Zadovoljna stranka na stojnici KP Kolpa

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

25.1.2020Oceni vl 

Bravo in še enkrat bravo, Krajinskemu parku Kolpa!!!!! (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava