DL: Kritika novomeške urgence in odgovor pristojnih

23.1.2020 | 14:10

Urgentni center Splošne bolnišnice Novo mesto. (Foto: L. M.)

Urgentni center Splošne bolnišnice Novo mesto. (Foto: L. M.)

Bralec iz metliške občine se je obrnil na nas zaradi novomeške urgence. »Ta ustanova je vse, samo urgenca ne. To, kar se tam dogaja, je popolna anarhija. Ko prideš tja z zelo bolnim starostnikom, lahko samo moliš in upaš, da ne umre prej, kot bo dočakal obravnavo, a potem sledi še čakanje izvidov,« je navedel. Po njegovih trditvah se na urgenci čaka po osem, deset, celo dvanajst ur. Da se tako dolgo čaka, je, kot pravi, katastrofa in se urgenca ne bi smela imenovati urgenca. Za pojasnilo oziroma odgovor, ali se res tako dolgo čaka in če se, kaj je razlog za to, ali pa je morda šlo pri bralčevi izkušnji za enkratni oziroma redek dogodek, smo zaprosili Splošno bolnišnico Novo mesto. Prosili smo tudi, ali lahko navedejo, kako dolgo se v povprečju čaka na njihovi urgenci na obravnavo in koliko vse skupaj, torej tudi na izvid.

Predstojnik Urgentnega centra Novo mesto Bojan Kostić, dr. med., pravi, da novomeški urgentni center sprejema nadpovprečno število pacientov, saj ti prihajajo tudi iz drugih regij, in sicer zato, ker v Novem mestu dobijo razmeroma hitro, predvsem pa celovito obravnavo. O poteku obravnave na urgenci pravi, da se ta začne v triažnem procesu, kjer ugotavljajo resnost stanja bolnika in mu glede na nujnost obravnave določijo triažno kategorijo. »Če ugotovimo stanje, ki zahteva takojšnje ukrepe, pacienta prednostno pregledamo. Vrstni red je torej odvisen od stanja bolnika, ne pa od časa prihoda v urgentni center,« pravi Kostić.

Dodaja, da je najdaljši povprečni čas obravnave v enoti za bolezni, v povprečju pa znaša štiri ure. V tej enoti največkrat obravnavajo polimorbidne paciente, se pravi paciente, ki trpijo za več bolezenskimi stanji ter potrebujejo celovito obravnavo in diagnostiko (laboratorij, CT, ultrazvok ...), paciente, ki potrebujejo daljši nadzor in oceno zdravstvenega stanja, pa namestijo v opazovalnici, kjer zagotavljajo 24-urni nadzor in spremljanje vitalnih funkcij.

»Primarni cilj urgentnega centra je strokovna in varna obravnava pacientov, ki potrebujejo takojšnje ukrepe za ohranitev življenjskih funkcij. Urgenca je torej namenjena zgolj tistim bolnikom, ki so neposredno življenjsko ogroženi, in tistim, ki potrebujejo takojšnje medicinske ukrepe za ohranjanje življenjskih funkcij. Čas obravnave se podaljšuje tudi zato, ker na urgenco prihajajo bolniki, ki ne potrebujejo nujne obravnave,« poudarja dr. Kostić in dodaja, da se bodo v urgentnem centru še naprej trudili, da čim učinkoviteje in v najkrajšem času obravnavajo vse paciente in jim zagotovijo vse potrebne storitve skladno z veljavno medicinsko doktrino.

Članek je bil objavljen v 46. številki Dolenjskega lista 14. novembra 2019 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava