FOTO: Praznik domačih kolin - krvavice, potice, pečenice ...

20.1.2020 | 13:00

FOTO: Praznik domačih kolin - krvavice, potice, pečenice ...
FOTO: Praznik domačih kolin - krvavice, potice, pečenice ...
FOTO: Praznik domačih kolin - krvavice, potice, pečenice ...

Praznik domačih kolin v Kostanjevici na Krki je že tradicionalna prireditev, ki združuje v dnevih godovanja svetega Antona Puščavnika (zavetnika kolin) ljubitelje domačih dobrot. Marsikatere navade in običaji so šli v pozabo, ker so nekateri v današnjem hitrem tempu življenja našli lažji, hitrejši, morda tudi cenejši način izdelave, vendar je vodilo in namen prireditve, ki se je izvedla v soboto, 18.1.2020, obdržati dediščino izdelave kolin, še več ljubiteljev povezati med sabo, kar dokazujejo s prinešenimi vzorci, letos jih je bilo skupaj s poticami 123.

Med izdelovalci je bilo veliko govora glede same izdelave in kaj se v današnjem času daje v klobase, vendar so bili vsi enotnega mnenja, da je najboljše meso za krvavice, pečenice, klobase, tlačenko in ocvirke iz domačega prašiča, ker je kvaliteta mesa odvisna od njegove prehrane.

Po oceni strokovne komisije (mesnine) v sestavi: Albert Lorber, Vinko Kuntarič, Alojz Zorič, Franc Hribar in Silvo Vide (rezanje Grabnar Franc in Meta, koordinator v kuhinji - Peter Levičar), je najboljšo krvavico izdelal Franc Grabnar - Šentjernej, meseno klobaso Tia Hribar - Sajevce, pečenico Žan Sintič - Dolenja Pirošica, tlačenko Alojz Žabkar - Dolnja Prekopa, najboljši ocvirki pa so bili od Boštjana Sintiča - Dolenja Pirošica.

Pri poticah pa je po oceni komisije: Slavijca Kuhar, Anica Olovec in Jožica Janževe, najboljšo speklo Društvo podeželskih žena II.

Kot je dejal predsednik društva Franc Kovačič, je ob letošnji dvajsetletnici delovanja društva zelo vesel, da se vsako leto povečuje število vzorcev, vsako leto se prireditve udeležuje vse več ljubiteljev kolin, hkrati pa so vedno boljši vzorci, čeprav ima vsak ljubitelj svoj okus, vendar so skoraj vsi poenoteni, kaj se daje v mesne izdelke.

Celotno večerno prireditev ter poizkušino izdelkov sta vodila Ajda-Lea Jakše in Jakob Zaman Jelinčič.

Anton Hruševar

Galerija

_zzzkoline (01)
_zzzkoline (02)
_zzzkoline (03)
_zzzkoline (04)
_zzzkoline (05)
_zzzkoline (06)
_zzzkoline (07)
_zzzkoline (08)
_zzzkoline (09)
_zzzkoline (10)
_zzzkoline (11)
_zzzkoline (12)
_zzzkoline (13)
_zzzkoline (14)
_zzzkoline (15)
_zzzkoline (16)
_zzzkoline (17)
_zzzkoline (18)
_zzzkoline (19)
_zzzkoline (20)
_zzzkoline (21)
_zzzkoline (22)
_zzzkoline (23)
_zzzkoline (24)
_zzzkoline (25)
_zzzkoline (26)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava