Razstrupljanje, postenje in izguba teže; miti in resnice

19.1.2020 | 15:10

Razstrupljanje, postenje in izguba teže; miti in resnice
Razstrupljanje, postenje in izguba teže; miti in resnice
Razstrupljanje, postenje in izguba teže; miti in resnice

V četrtek, 16. januarja 2020, smo v Dvorani Savice Zorko v Knjižnici Brežice gostili dogodek Razstrupljanje, postenje in izguba teže: miti in resnice. Kot že sam naslov pove, je to bila še kako aktualna tematika za čas po praznikih, ko večina ljudi zaužije preveč nezdrave hrane in se premalo giblje. Tokratna gosta sta bila Drago Klanšček in dr. Helena Jeriček Klanšček.

O postenju poučujeta že več kot 10 deset let. Do raziskovanja postenja so ju privedle težave, nelagodja in problemi, ki so jima slabšali kvaliteto življenja. Tako sta zgodaj začela raziskovati načine, po katerih bi bila zdrava, srečna in zadovoljna. Kot sta nam povedala, sta zaradi težav ugotovila, da njuna genska zasnova morda ni najboljša in da s postom lažje uravnavata določena telesna stanja. Tako se je skozi čas najprej s tridnevnim in kasneje pozneje z osemdnevnim postom njuno zdravstveno stanje pri vsakemu izmed njiju izboljšalo. Danes s svojimi metodami pomagata tudi drugim z organiziranimi delavnicami postenja. Svojo pozitivno izkušnjo z njune delavnice postenja je predstavila tudi gospa Mojca Lovše.

Izvedeli smo marsikaj zanimivega o tem, kako deluje mehanizem kopičenja in izgube maščobnih zalog. Ob koncu prireditve pa smo imeli tudi možnost okušati različne doma pripravljene zdrave sokove, ki jih je pripravila dr. Helena Jeriček Klanšček.

S svojimi nasveti in sokovi sta marsikoga izmed nas spodbudila, da se načina prehranjevanja lotimo bolj zdravo. Postenje ni le odličen način za izgubo teže, ampak je to tudi način, s katerim telo učinkovito očistimo strupov, ki smo si jih nakopičili med prazniki.

Ela Gaborovič,
Knjižnica Brežice

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava