Odprtje slikarske razstave “Modro”

16.1.2020 | 08:50

Odprtje slikarske razstave “Modro”
Odprtje slikarske razstave “Modro”

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto in Društvo Slovencev Republike Srbske »Triglav« Banja Luka že dolga leta sodelujeta na področjih kulture, mladinskih izmenjav, različnih mednarodnih kulturnih dogodkih, z namenom promoviranja in predstavljanja slovenske tradicije in kulture Novega mesta in Slovenije. V okviru teh skupnih prizadevanj organizirata odprtje slikarske razstave banjaluške akademske slikarske Tatjane Ratković Bosnić pod naslovom “Modro”, ki bo potekala v petek, 17.1.2020 ob 18.00, v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu.

Dogodek bo odprla direktorica občinske uprave Mestne občine Novo mesto dr. Vida Čadonič Špelič, v sklopu kulturnega programa pa bodo nastopili učenci Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto. Kulturni program bo povezovala Klavdija Kotar.

Avtorica Tatjana Ratković Bosnić je rojena v Banja Luki in se tokrat, po dolgoletnem grafičnem ciklusu “Oblike”, v Novem mestu predstavlja z novim opusom “Modro”, v tehniki akrila na platno. Rdeča nit slikarske razstave je modra, ki ima v okviru razstave skoraj avtobiografsko razsežnost, pojavlja se kot rokopis avtoričinega stanja. V razstavi jo doživljamo v vseh njenih globinah, niansah, odtenkih – od temno do globoko težke in temno modre do prosojno turkizno modre. Avtorica razstave je avtorica osebnega umetniškega izraza, nežne ideje, ostre realizacije. Njena razstava je zasnovana na predstavitvi slik, katerih tema je beleženje vsakdanjega življenja. Gre za pregled zapisovanja vsakodnevnih doživetij, ustvarjenih v preteklih treh letih umetniškega delovanja avtorice. Slike prikazujejo čustvena stanja in odnos do zunanjega sveta, njegov vpliv in kako je našel prostor v osebnem spominu. Ves umetniški napor je osredotočen na slike, ki so projekcija osebnih izkušenj.

DRPD Novo mesto
foto: JC Janeza Trdine

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava