DL: 20 let Petrovega vrtca - Otrok mora ljubezen čutiti

13.1.2020 | 10:50

Na Otočcu je 20-letnico praznoval edini katoliški vrtec na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju. (Foto: U. P.)

Na Otočcu je 20-letnico praznoval edini katoliški vrtec na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju. (Foto: U. P.)

Karmen Debevec, vodja Petrovega vrtca (Foto: U. P.)

Karmen Debevec, vodja Petrovega vrtca (Foto: U. P.)

Petrov vrtec na Otočcu praznuje 20 let – Je edini katoliški vrtec na tem koncu Slovenije – Poleg matične enote še enota v Petrovem domu – V dvajsetih letih v vrtcu več kot 300 otrok – Vrtec zelo povezan s starši in okoljem

Petrov vrtec, edini katoliški vrtec na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju, letos praznuje 20-letnico delovanja. Svoja vrata je odprl 1. septembra leta 1999, ko je vanj vstopilo prvih 18 otrok. Idejo, da bi v župniji Šentpeter - Otočec zaživel vrtec, ki bi otrokom in njihovim staršem pomagal pri družinski in verski vzgoji, je dobil takratni župnik Blaž Gregorc s svojimi farani.

V vrtcu se je vse do leta 2011 v matični enoti zbralo približno 40 otrok na leto, nato pa je vrtec odprl še enoto Petrov dom, tako da je lahko sprejel do 57 otrok v treh oddelkih, starih od 11 mesecev do vstopa v šolo. »Vodilo našega vrtca je misel velikega pedagoga Janeza Boska, ki pravi: Ni dovolj, da imamo otroka radi, on mora to ljubezen tudi čutiti. K temu težimo vsi strokovni delavci našega vrtca, saj si želimo, da bi otroci na vsakem koraku čutili toplino, ljubezen in sprejetost, hkrati pa bi bili podaljšana roka vzgoje njihovim staršem,« je poudarila pedagoška vodja Petrovega vrtca Karmen Debevec.

Večina otrok, ki obiskuje Petrov vrtec, prihaja z Otočca in neposredne okolice, zadnja leta pa po besedah pedagoške vodje, ki je z vrtcem povezana že od najstniških let, vse več tudi iz drugih občin, denimo iz Šmarjeških Toplic, Škocjana, Šentjerneja in celo Trebnjega. »Redni program kurikuluma se lepo prepleta s krščanskimi vrednotami in versko vsebino, kar je dodana vrednost našega vrtca. Eden od dejavnikov je gotovo tudi, da se otroci zelo dobro počutijo v vrtcu, da so tako oni kot njihovi starši zadovoljni s strokovnimi sodelavkami, ki se vseskozi izobražujemo, veliko pozornosti pa posvečamo odnosom med otroki, otroki in vzgojitelji, otroki in starši in med vrtcem in starši. Marsikomu je naš vrtec tudi na poti v službo. Smo majhen vrtec in med seboj se vsi poznamo, vse vzgojiteljice poznajo otroke in obratno, tako da res ni nobenih težav pri nadomeščanju,« je razmišljala o razlogih o priljubljenosti vrtca.

V vseh teh letih je Petrov vrtec obiskovalo več kot 300 otrok, ravnatelji oz. direktorji pa so po Gregorcu bili župniki Tone Prijatelj, France Mihelčič, Franc Dular in zdajšnji Jože Rački. V zadnjih sedmih letih so 12 vzgojiteljicam omogočili tudi pripravništvo s strokovnim izpitom.

Nedeljska slovesnost ob jubileju se je začela s sv. mašo v župnijski cerkvi na Otočcu, ki jo je daroval novomeški škof msgr. Andrej Glavan ob somaševanju župnika Jožeta Račkija in nekdanjih direktorjev vrtca, s petjem pa so jo obogatili župnijska otroški in odrasli pevski zbor. Dogajanje se je nato preselilo k Petrovemu domu, kjer so se s pesmijo in plesom predstavili vrtičkarji, pripravili so bazar izdelkov, ki so jih naredili sami, na ogled je bila fotografska razstava o delovanju vrtca.

Članek je bil objavljen v 45. številki Dolenjskega lista 7. novembra 2019

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava