Vinska kraljica Ana Pavlin za Martinovo kot državni praznik

12.1.2020 | 17:40

Ana Pavlin s starši

Ana Pavlin s starši

Okronanje 24. vinske kraljice

Okronanje 24. vinske kraljice

Vinska kraljica Ana Pavlin za Martinovo kot državni praznik

Ano Pavlin, ki prihaja na slovenski vinski prestol z dolenjskega Otočca, sta v petek, 10. januarja 2020, za 24. Vinsko kraljico Slovenije okronala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec ter predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec. Slovesnosti v hotelu Radin v Radencih so se udeležili številni pokrovitelji institucije Vinska kraljica Slovenije in drugi visoki gosti. Ano Pavlin je v novembru 2019 izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke. V letu 2020 bo predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini.

Na kronanju je prisotne najprej pozdravil in nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, ki je nosilec institucije Vinska kraljica Slovenije. Slavnostna govornica je bila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec. Z nagovorom se je od prestola poslovila Meta Frangež, 23. Vinska kraljica Slovenije za leto 2019. Od januarja do decembra minulo leto je sodelovala na več kot 100-ih dogodkih, posvečenih širjenju vinske kulture in prepoznavnosti slovenskih pridelovalcev vin.

Za 24. Vinsko kraljico Slovenije za leto 2020 sta dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, okronala Ano Pavlin. Nova Vinska kraljica Slovenije prihaja iz vinorodne dežele Posavje, Otočca, obiskuje pa 2. letnik magisterija na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, smer turizem. Ana, ki bo letos februarja dopolnila 24 let, je članica Društva vinogradnikov Grčevje, leta 2018 je bila tudi Cvičkova princesa. Izkušnje v vinogradništvu nabira že od otroških let, očetu pomaga pri delu v vinogradu, pri kletarjenju ter pri sprejemanju gostov na domači, Matjaževi domačiji.

Po svečanem nagovoru in prisegi je Ani Pavlin, Vinski kraljici Slovenije 2020, najprej čestital predstavnik generalnega pokrovitelja, Deželne banke Slovenije, g. Mihael Janžekovič, direktor PE Pomurje.

Pokrovitelj avtomobila, Avto Rajh - Ford, Ljutomer, Murska sobota, Dušan Rajh ji je za čas enoletnega mandata predal ključe kraljevske kočije, avtomobila Ford Ecosport 1.0, 125 KM, Ecoboost Titanium.

Po tem, ko je bila Ana Pavlin okronana za 24. Vinsko kraljico Slovenije 2020, ji je čestital in prisotne najprej nagovoril predstavnik generalnega pokrovitelja, Deželne banke Slovenije, Mihael Janžekovič, direktor Poslovne enote Pomurje.

Vino vinske kraljice Slovenije 2020, Frankinjo Plus, letnik 2017, je predstavil Jernej Martinčič, pokrovitelj kraljevskega vina.

Svoji občanki je ob zasedbi prestola 24. Vinske kraljice Slovenije 2020 ponosno čestital g. Boštjan Grobler, podžupan mestne občine Novo mesto.

Čestitala sta ji in zbrane nagovorila Cvetko Zupančič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Vesna Maučec, Direktorica hotelov, Zdravilišče Radenci, Sava Turizem d.d.

V imenu dosedanjih Vinskih kraljic Slovenije ji je čestitala 21. Vinska kraljica Slovenije, Maja Žibert, ki je nosila krono v letu 2017.

24. Vinski kraljici Slovenije je čestital predstavnik Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, Alojz Cedula, sekretar društva, pri čemer so jo sommelierji sprejeli tudi med svoje častne člane.

Prisrčna je bila tudi čestitka kraljičinega matičnega Društva vinogradnikov Grčevje, ki so se množično udeležili slovesnosti. V imenu vseh članov ji je za mandat čestital predsednik društva, Jože Kocjan.

Za glasbeni program slovenskih zimzelenih napevov je poskrbel družinski ansambel 5k iz Trebnjega. Pri skladbi Deželica sonca in grozdja, ki jo je napisala Fanika Požek, uglasbil pa Lojze Slak, sta v aranžmaju 5K svoja glasova prispevala tudi Matjaž Pavlin, oče 24. Vinske kraljice Slovenije ter Jernej Martinčič, pokrovitelj vina Vinske kraljice Slovenije, oba prekaljena pevca v različnih pevskih zborih.

Prireditev je povezoval Stane Kocutar, znan novinar, ki je tudi mestni viničar Maribora in skrbnik najstarejše trte na svetu.

24. VINSKA KRALJICA SLOVENIJE 2020, ANA PAVLIN

Ana Pavlin, ki se je rodila 20. 2. 1996 v Novem mestu, trenutno obiskuje 2. letnik magisterija na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, smer turizem. Je članica Društva vinogradnikov Grčevje, izkušnje v vinogradništvu pa nabira že od otroških let. V začetku je sodelovala predvsem pri različnih delih v vinogradu, zadnja leta pa očetu pomaga tudi pri kletarjenju. Doma imajo namreč nekaj manj kot 4000 trt. Poleg cvička, ki je za to področje značilna zvrst, pridelujejo tudi zeleni silvanec, laški rizling, dišeči traminec, portugalko, modro frankinjo, žametovko in ekološko sorto regent. Da se Ana zares spozna na vino, pa tudi kulinariko, dokazujeta zlato priznanje na Tednu cvička za vino Dišeči traminec ter zlato priznanje na državni razstavi kruha v Beli Cerkvi za ajdov kruh z orehi. Na domači Matjaževi domačiji sprejemajo domače in tuje skupine. V 1,5 urnem programu gostom skozi multivizijo predstavijo Zgodbo o cvičku, ki je v bistvu tudi zgodba o vinu. V njej prikažejo zgodovino vina, vinsko posodo, vse tri vinorodne dežele, vinske zavetnike in pridelavo vina od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Po končani multiviziji gostje degustirajo osnovne sestavine cvička: dolenjsko belo, modro frankinjo in žametovko, na koncu pa poskusijo tudi aktualnega kralja cvička. Ana Pavlin je bila tudi 20. Cvičkova princesa.

V vinski gorici Grčevje imajo tri tradicionalne zidanice, v katerih sprejemajo pretežno tuje goste, ki so navdušeni nad lepotami slovenskih vinskih goric, Dolenjske, nad vinom in gostoljubnostjo. Vključeni so v projekt Turizem v zidanicah, ki že deveto leto trži zidanice kot unikaten turistični produkt. Več kot 80% je tujih gostov, ki v zidanice prihajajo za teden ali dva, raziščejo Dolenjsko in Slovenijo, uživajo v naši izjemni kulinariki in pestrem izboru vin, predvsem pa v čudoviti naravi in gostoljubnosti. Ana je prepričana, da je prav Turizem v zidanicah, ki zajema tako vinorodno deželo Posavje kot Podravje, izjemna priložnost za promocijo in trženje odličnih slovenskih vin.

V kandidaturo za 24. Vinsko kraljico Slovenije se je podala zato, ker verjame v izjemen potencial slovenskih vin. Nekatera od njih so že dosegla v svetu izjemna priznanja, verjame pa, da si jih to zasluži še veliko več. Prepričana je, da je vino izjemen, a še premalo izkoriščen potencial za razvoj našega turizma in nepogrešljiv del izjemne slovenske kulinarike, kar bomo morali še posebej izkoristiti leta 2021, ko bo Slovenija Evropska gastronomska regija. »Ni je dežele niti regije v svetu, ki bi na tako majhnem koščku ponujala tako izjemno enološko raznolikost, kot jo premore naša Slovenija«, rada poudari. »Zato si bom med drugim prizadevala tudi, da bi Martinovo postal državni praznik. Vinarji Slovenije teden ali dva okoli Martinovega prirejali različne dogodke, degustacije, strokovne posvete, na katere bi povabili tudi ugledne tujce in seveda turiste. Martinovo poteka ravno v času mrtve sezone, ko je manko turistov, tovrstne manifestacije pa bi lahko v našo deželo privabile veliko tujih obiskovalcev in prinesle našim vinom dodatno prepoznavnost in sloves.«

POKROVITELJ VINA VINSKE KRALJICE SLOVENIJE 2020

Martinčič d.o.o. je družinsko podjetje, ki v Šmalčji vasi pri Šentjerneju nadaljuje več kot stoletno vinogradniško in trsničarsko tradicijo svojih dedov. Leta 1890 je z dejavnostjo vinogradništva in vinarstva pričel Jožef Martinčič. On in ravno tako njegovi nasledniki so gospodarili na isti zemlji in ugotovili, da trte na Dolenjskem dajejo žlahtno vino. V zibelki cvička so se odločili za kakovost. »Raje manj in boljše,« so rekli in prisluhnili naravi. Vinsko trto gojijo v osončenih vinogradih, zato je tisto, kar ponudijo, izbrano, pristno, vrhunsko. Odlična so vsa njihova vina, kar potrjujejo tudi številna priznanja: cviček, frankinja, chardonnay, sivi pinot, beli pinot, šentjernejc in laški rizling.

V okviru svoje dejavnosti trsničarstva, ponujajo Martinčičevi pester izbor vinskih, namiznih pa tudi okrasnih sort trt. Kupcem pa nudijo tudi različne podlage in selekcijo.

VINO 24. VINSKE KRALJICE SLOVENIJE 2020

Frankinja Plus, letnik 2017, je vrhunsko rdeče vino z zaščitenim geografskim poreklom, suho, alkohol 12,5%. Pridelal in polnil ga je Martinčič d.o.o., Šmalčja vas 16, Šentjernej.

Strokovnjaki inštituta Juliusa Kühna v nemškem Geilweilerhofu so odkrili, da je modra frankinja avtohtona slovenska sorta. Rojstni kraj modre frankinje je na vinorodnem območju v okolici Slovenskih Konjic, odkrita pa je bila pred več kot 300 leti.

Frankinja je suho, temno rdeče, polno vino z dolgim pookusom. Ima značilno cvetico po rdečih gozdnih sadežih (borovnice, robide, brusnice, maline …). Frankinji pripisujejo visoko vsebnost antioksidativnih snovi, kar jo umešča med vedno bolj iskana vina.

VINSKE KRALJICE SLOVENIJE 1996 - 2020

1. Lidija Mavretič 1996

2. Selma Lukač 1997

3. Katarina Jenžur 1998

4. Irena Kupljen 1999

5. Martina Stegovec 2000

6. Jerneja Bratuša 2001

7. Tjaša Koroša 2002

8. Simona Štraus 2003

9. Vesna Bajuk 2004

10. Maja Cigoj 2005/2006

11. Maja Benčina 2007

12. Svetlana Širec 2008

13. Karolina Kobal 2009

14. Andreja Erzetič 2010

15. Simona Žugelj 2011

16. Martina Baškovič 2012

17. Nežika Pavlič 2013

18. Špela Štokelj 2014

19. Sandra Vučko 2015

20. Sara Stadler 2016

21. Maja Žibert 2017

22. Katarina Pungračič 2018

23. Meta Frangež 2019

24. Ana Pavlin 2020

Pomurski sejem
foto: Jure Zauneker

Galerija

_zzzkraljica (01), _zzzkraljica__01_
_zzzkraljica (02), _zzzkraljica__02_
_zzzkraljica (03), _zzzkraljica__03_
_zzzkraljica (04), _zzzkraljica__04_
_zzzkraljica (05), _zzzkraljica__05_
_zzzkraljica (06), _zzzkraljica__06_
_zzzkraljica (07), _zzzkraljica__07_
_zzzkraljica (08), _zzzkraljica__08_
_zzzkraljica (09), _zzzkraljica__09_
_zzzkraljica (10), _zzzkraljica__10_
_zzzkraljica (11), _zzzkraljica__11_
_zzzkraljica (12), _zzzkraljica__12_
_zzzkraljica (13), _zzzkraljica__13_
_zzzkraljica (14), _zzzkraljica__14_
_zzzkraljica (15), _zzzkraljica__15_
_zzzkraljica (16), _zzzkraljica__16_
_zzzkraljica (17), _zzzkraljica__17_
_zzzkraljica (18), _zzzkraljica__18_
_zzzkraljica (19), _zzzkraljica__19_
_zzzkraljica (20), _zzzkraljica__20_
_zzzkraljica (21), _zzzkraljica__21_
_zzzkraljica (22), _zzzkraljica__22_
_zzzkraljica (23), _zzzkraljica__23_
_zzzkraljica (24), _zzzkraljica__24_
_zzzkraljica (25), _zzzkraljica__25_
@@@_zzzkraljica__26_
_zzzkraljica__27_
_zzzkraljica__28_
_zzzkraljica__29_
_zzzkraljica__30_
_zzzkraljica__31_
_zzzkraljica__32_
_zzzkraljica__33_
_zzzkraljica__34_

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava