DL: Nova urgenca - Pridobitev z neprebojnimi stekli

7.1.2020 | 12:20

Polona Vidič Hudobivnik

Polona Vidič Hudobivnik

Edita Jusić

Edita Jusić

Primož Velikonja

Primož Velikonja

Trinajst let od zasnove do novih prostorov – Boljše razmere za zaposlene in paciente na 650 kvadratnih kilometrov velikem območju – Investicijo v celoti financirala občina, za opremo pa je prispeval Zdravstveni dom Kočevje

»Trajalo je dlje, kot smo načrtovali, a po tej pridobitvi, ki jo v uporabo občanom izročamo v sončnemu dnevu – v tem je tudi nekaj simbolike – lahko rečemo, da je bilo vredno čakati dolgih trinajst let od prve zasnove pa do danes, ko odpiramo nove prostore nujne medicinske pomoči,« je bila skupna ugotovitev sodelujočih na petkovem slovesnem odprtju nove kočevske urgence.

Urgentni prizidek je del celotne naložbe obnove Zdravstvenega doma Kočevje, za katerega je celotni znesek v višini nekaj več kot dva milijona evrov zagotovila občina Kočevje. Investicija v nove prostore urgence je znašala okrog 1,1 milijona evrov, medicinsko opremo v vrednosti 70.000 evrov pa je z lastnimi sredstvi zagotovil Zdravstveni dom Kočevje.

»S tem nivo zdravstvenih storitev našim občanom dvigujemo na višjo raven, zaposlenim pa zagotavljamo boljše razmere za delo,« je o novi pridobitvi povedal župan dr. Vladimir Prebilič. Oddelek nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Kočevje namreč skrbi za zdravstveno varstvo in nujno medicinsko pomoč na enem največjih območij v Sloveniji. Gre za skoraj 650 kvadratnih kilometrov redko poseljenega ozemlja občin Kočevje, Kostel in Osilnica, od Jasnice pa do Kolpe in Čabranke, kjer živi okoli 17 tisoč prebivalcev, med katerimi je veliko starejših. Taka razkropljenost terena, oddaljenost od Osilnice je v eni smeri več kot 50 kilometrov, do bolnišnic v Ljubljani ali Novem mestu s tega območja pa več kot sto kilometrov, zahteva hitro dostopnost, kakovostno oskrbo, sodobno opremo in prostore.

Poleg garaže za reševalna vozila, ambulantnega dela in bivalnih prostorov za dežurne ekipe v prostorih stare urgence urgentni del obsega dovoz za nujna reševalna vozila, reanimacijsko sobo, dve kirurški ambulanti in opazovalnico. Vsi prostori pa so smiselno povezani za čim hitrejše delo zaposlenih. Novost podeželske urgence je tudi ta, da so zaradi varnosti osebja postavil neprebojna stekla. Izkušnje iz preteklosti so žal pač narekovale takšno zaščito.

Polona Vidič Hudobivnik, direktorica ZD Kočevje: »Kaj naj rečem drugega kot to, da si po tej pridobitvi želimo nadaljnjo kadrovsko nadgradnjo zavoda. Prejšnji mesec smo začeli ločevanje splošne službe od nujne medicinske pomoči. Načrtujemo, da bi bila z urgentnimi zdravniki in dodatnimi sodelavci nujna medinska pomoč v polni zasedbi in stalno na voljo.«

Primož Velikonja, vodja urgentne službe: »Da, pridobili smo novo urgenco, a si vsi želimo, da bi bilo v njej čim manj dela. Seveda so to zgolj pobožne želje. Ko smo leta 2006 snovali projekt za novo urgenco – prostorska stika nas je namreč zelo bremenila – smo izpostavili pogoje zapletene obravnave pacientov in pogoje, v katerih delajo zaposleni. Kljub temu smo bili kos več kot 300 intervencijam življenjsko ogroženim pacientom na leto.«

Edita Jusić, pediatrinja: »Med gradnjo urgence in posegom v druge prostore zdravstvenega doma smo se morale nekatere ambulante preseliti na druge lokacije, a smo zaposleni predano in s trudom opravljali svoje naloge. Izplačalo se je, saj je vizija boljšega jutri kočevskega zdravstva z novo urgenco dobila svojo prenovljeno podobo.«

Članek je bil objavljen v 44. številki Dolenjskega lista 30. oktobra 2019

M. Glavonjić

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

7.1.2020+1     + (1)     – (0)     Oceni miha 

Ja daleč smo prišli... Včas sem se čudil temu v ameriških filmih

7.1.2020+6     + (6)     – (0)     Oceni delec 

Zasteklitev z neprebojnimi stekli? Ja zakaj pa to? Se to dogaja, ker ni volje in poguma izklopiti vodo in elektriko ter odvzeti socialnih podpor in otroških dodatkov?

8.1.2020+4     + (5)     – (1)     Oceni Franci D 

Zaradi koga je potrebno neprebojno steklo? Napišite že enkrat jasno in glasno, kdo je ta golazen, ki ogroža normalno delovanje ljudi, ki se trudijo za nas? Sem morda žaljiv ali je to samo cinizem?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava