28. tradicionalni prednovoletni koncert Pihalnega orkestra Krka, KC Janeza Trdine Novo mesto

21.12.2019 | 19:30

Vabljeni na že 28. tradicionalni prednovoletni koncert Pihalnega orkestra Krka!

Pihalni orkester Krka bo Novomeščane in Novomeščanke z že tradicionalnim novoletnim koncertom tudi letos popeljal v praznične dni.

Kvalitete, kot so prijateljstvo, predanost, ustvarjalnost, povezanost ter kakovost, so Pihalnemu orkestru Krka prinesle številne zmage doma in v tujini ter s tem mednarodno prepoznavnost, letos pa tudi prav posebno vabilo – vabilo na Evropsko prvenstvo za pihalne orkestre v Franciji, kamor strokovna komisija umesti le najboljše orkestre v Evropi. Že povabilo je velika čast, saj je Pihalni orkester Krka prvi povabljen orkester iz Slovenije.

Na novoletnem koncertu boste lahko slišali nekaj skladb iz tekmovalnega repertoarja, ki vas bodo popeljale v svet domišljije, ter tudi skladbe, ki vam bodo pričarale pravo božično ozračje. Vse, ki boste člane in članice orkestra podprli z obiskom koncerta, vljudno vabimo, da njihovo glasbeno ustvarjanje na ta tradicionalni večer sprejmete kot prisrčno predpraznično voščilo.

Pihalni orkester Krka je v slovenskem in mednarodnem prostoru prepoznan kot eden izmed najboljših amaterskih pihalnih orkestrov. Je večkratni zmagovalec mednarodnih tekmovanj pihalnih orkestrov v Italiji (1995, 1997, 1999 in 2015), Nemčiji (2002) in na Madžarskem (1999, 2010). Orkester je petkratni zmagovalec državnih tekmovanj pihalnih orkestrov, državni prvak v najvišji kategoriji (2006, 2012) ter prejemnik zlate medalje na Svetovnem glasbenem tekmovanju na Nizozemskem (2005). Orkester redno sodeluje z mednarodno priznanimi skladatelji in dirigenti, kot so: Nigel Hess, Philip Sparke in Bart Picqueur. Za glasbeno udejstvovanje mladih pa že več let skrbi z glasbenimi delavnicami – Poletne glasbene urice. Z inovativnim načinom dela je orkester zgled dobre prakse in vedno poskrbi za kakovostno programsko ponudbo. Odlikuje se v izvedbi in pristopu k projektom, ki dvigujejo društveno ustvarjalnost na vsakokrat višjo raven. Orkester je promotor slovenske ustvarjalnosti, kulturne dediščine in kakovostne glasbene vzgoje. Od leta 2007 orkester vodi dirigent Matevž Novak.

Matevž Novak je svojo glasbeno pot začel v kočevski glasbeni šoli pri učiteljih Bojanu Oražmu (harmonika) in Slavku Rančigaju (klarinet). Leta 1995 je končal s šolanjem na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani pri prof. Marku Otu Ledniku, leta 1999 pa je diplomiral na Akademiji za glasbo v razredu prof. Jožeta Kotarja. Leta 2003 je zaključil študij dirigiranja pri dirigentu Janu Cobru. Dvanajst let je bil dirigent Pihalnega orkestra Kočevje, s katerim je nizal uspehe na tekmovanjih po Sloveniji. Od leta 2007 dirigira Pihalnemu orkestru Krka. Pod njegovo taktirko je orkester dosegel izjemne rezultate tako doma kot tudi v tujini. Enega od vrhuncev predstavlja uspeh na mednarodnem tekmovanju v Italiji, kjer je orkester postal absolutni zmagovalec tekmovanja, Matevž pa je prejel prestižno nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja. V svojem glasbenem ustvarjanju in poustvarjanju se aktivno ukvarja tudi z zborovskim petjem in aranžiranjem skladb.

CENA VSTOPNICE

* predprodaja vstopnic od 5. 11. 2019 do 30. 11. 2019: 7 € (otroci) / 12 € (odrasli)

* prodaja vstopnic od 1. 12. 2019 do 21. 12. 2019 ter uro pred koncertom: 8 € (otroci) / 14 € (odrasli)