Božični koncert Slovenskega tolkalnega projekta in APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, KC Janeza Trdine Novo mesto

17.12.2019 | 19:30

SLOVENSKA BOŽIČNA GLASBENA ZAPUŠČINA V NOVIH PRIREDBAH ZA ZBOR IN TOLKALA.

Božični koncert v izvedbi Slovenskega tolkalnega projekta (SToP) in Akademskega pevskega zbora (APZ) Tone Tomšič je poklon slovenski božični glasbeni zapuščini. Slovenske božične pesmi dobivajo v novih priredbah za zbor in tolkala svežo podobo, ki poslušalce prek izjemno zanimive in harmonične kombinacije barv tolkal in zbora popeljejo v čarobnost božičnega časa.

Zasedba SToP deluje od leta 1999. Akademske tolkalce je združila želja po kakovostnem komornem muziciranju ter raziskovanju novih tolkalnih zvokov. Dinamična ustvarjalnost in želja po izvajanju strogo klasične glasbe, lastnih skladb, v enaki meri pa tudi sodobne in elektro-akustične tolkalne glasbe potrjujejo edinstvenost skupine v Sloveniji in tujini. SToP sestavljajo uveljavljeni tolkalci iz različnih koncev Slovenije: Barbara Kresnik, Marina Golja, Matevž Bajde, Damir Korošec, Franci Krevh, Tomaž Lojen, Davor Plamberger in Dejan Tamše. Skupina je leta 2013 za svoje delo prejela Župančičevo nagrado, leta 2014 pa nagrado Prešernovega sklada.

APZ Tone Tomšič združuje študentke in študente vseh fakultet Univerze v Ljubljani, ki sta jim skupna ljubezen do petja in nenehna želja po vrhunskem umetniškem ustvarjanju. Zbor nadaljuje tradicijo Akademskega pevskega zbora v Ljubljani, ki ga je leta 1926 ustanovil France Marolt. APZ že od svojega nastanka šteje med najpomembnejše usmerjevalce slovenskega zborovskega petja, ne samo po izvajalsko-tehnični plati, temveč tudi po svoji programski usmerjenosti. Repertoar zbora sestavljajo skladbe vseh glasbeno- zgodovinskih stilnih obdobij, posebno pozornost pa zbor posveča sodobni zborovski literaturi. Zbor so vodili priznani zborovodje, od oktobra 2015 ga vodi Jerica Bukovec.

PROGRAM

1. Glej zvezdice božje

2. Sveta noč

3. Poslušajte, vsi ljudje

4. Kaj se vam zdi, pastirci vi

6. Moj rojstni kraj je Betlehem

7. Le spi, nebeško dete ti

8. Božji nam je rojen sin

9. Hitite, kristjani

10. Božično drevo

11. Rajske strune