DL: Kokain in konoplja - Na sodbo čakajo še zadnji trije

15.12.2019 | 19:10

Trije od 14 obtoženih preprodaje drog, (od leve) Selvir Demirović, Viktor Mumlek in Dejan Lovrinović, so se raje kot za priznanje krivde in sporazum s tožilstvom odločili za sojenje. (Foto: B. B.)

Trije od 14 obtoženih preprodaje drog, (od leve) Selvir Demirović, Viktor Mumlek in Dejan Lovrinović, so se raje kot za priznanje krivde in sporazum s tožilstvom odločili za sojenje. (Foto: B. B.)

Tako je bil videti eden od laboratorijev za pridelavo konoplje, ki jih  je v okolici Litije uredila Ahčinova kriminalna združba. (Foto: PU Novo  mesto)

Tako je bil videti eden od laboratorijev za pridelavo konoplje, ki jih je v okolici Litije uredila Ahčinova kriminalna združba. (Foto: PU Novo mesto)

Med zaseženimi predmeti v hišnih preiskavah sta bila tudi slab kilogram  kokaina in slabega pol kilograma heroina. (Foto: PU Novo mesto)

Med zaseženimi predmeti v hišnih preiskavah sta bila tudi slab kilogram kokaina in slabega pol kilograma heroina. (Foto: PU Novo mesto)

Na Okrožnem sodišču v Novem mestu se je začela še zadnja etapa v sojenju 14-članski kriminalni združbi, ki je v letih 2016 in 2017 uživalce na Dolenjskem oskrbovala s kokainom in drugimi prepovedanimi drogami.

Več kot leto dni trajajoča akcija policije in tožilstva se je končala 22. januarja lani, ko je policija med prodajo večje količine droge na Rudniku v Ljubljani prijela osumljenca iz Novega mesta, ki je tajnemu policijskemu sodelavcu prodal 300 gramov kokaina, ob tem pa pri drugih povezanih osebah izvedla še 15 hišnih preiskav, v katerih je zasegla 830 gramov kokaina, 350 gramov heroina, 122 tablet ecstasy, 2,5 kg posušene konoplje in 1452 sadik te rastline v štirih prirejenih laboratorijih.

Ljubljančan Selvir Demirović ter Novomeščana Dejan Lovrinović in Viktor Mumlek so edini od 14 obtoženih, ki krivde še niso priznali. S tožilstvom se je med prvimi pogodil glavni organizator preprodajalske mreže Darko Ahčin, ki je v zameno za priznanje že lani dobil pet let zaporne kazni in 6000 evrov denarne kazni, za njim pa je krivdo priznalo še deset drugih obtoženih, ki so bili obsojeni na različno dolge zaporne in denarne kazni.

Kot so pokazali dozdajšnji postopki, je bil Ahčin vodja združbe, ki je pri različnih dobaviteljih nabavljala večje količine droge, predvsem kokain, in jo nato prek lastne mreže razpečevalcev prodajala končnim uporabnikom na območju Novega mesta in okolice, pa tudi v Ljubljano in celo na Hrvaško. Glavni Ahčinov operativec pri nabavi droge in organiziranju prodajne mreže naj bi bil Novomeščan Dejan Lovrinović, ki je bil 22. januarja 2018 tudi aretiran ob prodaji 300 gramov kokaina tajnemu policijskemu sodelavcu. Eden glavnih dobaviteljev droge Ahčinovi skupini naj bi bil Selvir Demirović, pri katerem so policisti med hišno preiskavo našli 350 gramov heroina, vloga tretjega obtoženca, Novomeščana Viktorja Mumleka, naj bi bila manjša, saj mu tožilstvo očita predvsem skrb za pridelavo konoplje v laboratorijih, ki jih je Ahčin uredil v najeti hiši v vasi Konjšica v hribovju nad Litijo ter v hiši v naselju Sava v okolici Litije.

Tako Demirović, ki je na sojenje prišel iz zapora na Dobu, kjer zaradi druge zadeve prestaja 4-letno zaporno kazen, kot Lovrinović in Mumlek, ki sta v priporu preživela 20 mesecev in sta na prostosti šele od 27. septembra letos, krivdo zanikajo. Demirović se brani z molkom, v preiskavi pa je podal zagovor, v katerem je izjavil, da ni najvišji člen v združbi, kot se mu očita, da so na njegovem domu res našli heroin (336 gramov), da pa se je z Ahčinom sestajal le zaradi urejanja dokumentacije okoli prodaje avtomobilov in najema hiše v naselju Sava, v kateri je policija pozneje odkrila laboratorij za pridelavo konoplje.

POLICIJSKA PAST

Bolj zgovoren je bil Lovrinović, ki mu tožilstvo med drugim očita, da je nabavljal kokain in z njim zalagal svoje ulične preprodajalce. Policiste je na sled novomeški združbi pripeljalo prav sledenje enemu od takih preprodajalcev, in ko so pozneje začeli pridobivati še dovoljenja za posebne preiskovalne ukrepe, se je v prisluhe telefonov kmalu ujel tudi Lovrinović. Policisti so takrat v igro poslali še tajnega sodelavca, ki je od Lovrinovića in njegovega tedanjega dekleta kmalu začel kupovati kokain. Najprej manjše, potem pa vse večje količine, tako da se je januarja 2018 z njim dogovoril celo za nakup 600 g kokaina po ceni med 55 in 60 evrov. Na dogovorjeno mesto v Ljubljani je Lovrinović policijskemu agentu 22. januarja res prinesel 300 g kokaina, ki ga je ta tudi kupil, prodaje preostanka droge pa ni bilo, saj so Lovrinovića takoj po prodaji aretirali policisti.

Lovrinović je v svojem zagovoru poudarjal predvsem, da je bil k prodaji kokaina napeljan, da je v resnici le dolgoletni uživalec kokaina, ki dobro pozna tržišče te droge, in da ne bi, če bi se resno ukvarjal s tem poslom, ravnal tako naivno, kot je.

KONOPLJA NA VELIKO

Poleg kokaina je bila ves čas v obtoku tudi konoplja, za njeno pridelavo na dveh lokacijah v okolici Litije pa naj bi poleg Ahčina in nekaterih drugih, ki so to že priznali, skrbela tudi Lovrinović in Mumlek. Oba svojo vlogo pri tem zanikata. Lovrinović je dejal, da je pomagal zgolj pri urejanju okolice, enkrat pa je na Konjšico prišel popravit agregat, ki so ga tam imeli za napajanje luči, prezračevalnih sistemov in drugega, potrebnega za pridelavo konoplje. Mumlek, ki je na Konjšici, kjer so policisti našli več kot 900 sadik konoplje, celo prebival, je povedal, da je v hišo prišel sredi septembra 2017, saj se je s centrom za socialno delo pred tem dogovoril, da bo kazen 360 ur dela v splošno korist odslužil v domu starejših občanov v Litiji. Zatrdil je, da ob njegovem prihodu na Konjšici še ni bilo laboratorija za pridelavo konoplje, da so ga »neki ljudje« postavili šele pozneje, kdo so to bili, pa ga ni zanimalo. Na vprašanje okrožnega državnega tožilca Igorja Vertuša, kako se je potem Ahčinu oddolžil za svoje brezplačno bivanje na Konjšici, je odgovoril, da s hišnimi opravili in urejanjem okolice.

Dokazi, ki sta jih nakopičila policija in tožilstvo, delujejo prepričljivo, bo pa sojenje trajalo še kar nekaj časa, saj mora sodišče v nadaljevanju prebrati vse listine, poslušati najbolj relevantne prisluhe (v šestih mesecih, kolikor so trajali posebni preiskovalni ukrepi, se je nabralo za 108 DVD posnetkov, na vsakem pa je po dva ali tri tisoč telefonskih pogovorov) in zaslišati številne priče. Dozdajšnji poskusi obrambe, da bi dokaze, pridobljene s posebnimi preiskovalnimi ukrepi, izločili, niso bili uspešni, ni pa rečeno, da tega ne bodo poskušali znova, saj sta Lovrinović in Mumlek v ponedeljek zatrdila, da je policijski agent Aco stik z Lovrinovićem vzpostavil še pred odredbo za tajno delovanje.

Članek je bil objavljen v 42. številki Dolenjskega lista 17. oktobra 2019

Boris Blaić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava