DL: Skok v preteklost - Patent, obzeranti, krošnjarji …

15.12.2019 | 14:40

Uroš Jelenovič, direktor Zavoda za kulturo in turizem občine Kostel, Živa Ogorelec in sodoben krošnjar (obzerant) Albin Likar (Foto: M. G.)

Uroš Jelenovič, direktor Zavoda za kulturo in turizem občine Kostel, Živa Ogorelec in sodoben krošnjar (obzerant) Albin Likar (Foto: M. G.)

Na Dunaju prodajali kostanj, zvečer pa tudi prepovedane stvari – Trgovska žilica, ki ji menda ni bilo ravne daleč naokrog – Kostelski živelj je (bil) v marsičem poseben

Kostelci so krošnjarili že prej, še bolj pa po letu 1492, ko je dunajski dvor kočevskemu gospostvu in okolici podelil tako imenovani krošnjarski patent, ki ga že desetletja najbolj pridno izkoriščajo Ribničani, ki so tudi občinski praznik vezali na 23. oktober oziroma leto 1492.

Kostelski krošnjarji so ostali zapisani kot možje, ki so na svoji poti pisali številne prigode, še posebej so bili edinstveni z dvojnim dnom v košu, v katerem so na skrivaj prodajali izdelke, ki jih cesar ni oprostil plačevanja davka, pa tudi mnoge druge prepovedane stvari. Posel jim je nalagal, da so bili lepo oblečeni od glave do peta. O tem in še marsičem zanimivem iz tistega časa v besedi in sliki govori razstava Krošnjarski patent, obzeranti, krošnjarji avtorice Žive Ogorelec iz Pokrajinskega muzeja Kočevje, ki je na ogled postavljena na najbolj razgledni kostelski točki, v prostorih delno obnovljenega tamkajšnjega gradu. »Najprej moram povedati, da naš Pokrajinski muzej zgledno sodeluje z občino Kostel in sad tega povezovanja je tudi ta razstava,« je dejala Živa Ogorelec. Vsem znan je ribniški krošnjar, kostelski, ki so mu rekli obzerant, na Dunaju je prodajal kostanje, zato so mu rekli kostajnar, pa je bil nekoliko pozabljen. Marsikdo ne ve, da so krošnjarili tudi v Osilnici (znani so bili urmoharji) in Poljanski dolini, vzdolž Kolpe. Živa Ogorelec je še dejala, da je kostelsko območje izziv za raziskovalce. V načrtih je, da prvim panojem vsako leto dodajo še kakšnega, tudi tiste o tihotapcih graščakih, kmečkih uporih, običajih, navadah, šegah, tudi o prebivalstvu. Kostelski živelj je v marsičem poseben.

Članek je bil objavljen v 40. številki Dolenjskega lista 3. oktobra 2019

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava