DL: Izsiljevanje - Za ''cigana'' zahteval denar

14.12.2019 | 17:25

Slađan Brezar z odvetnikom Adamom Molanom (Foto: B. B.)

Slađan Brezar z odvetnikom Adamom Molanom (Foto: B. B.)

Pištola za pasom je bila dovolj prepričljiv argument, da mu je M. J. izročil 150 evrov – Brezar trdi, da ni vzel nobenega denarja, ampak naj bi se uslužbencu avtopralnice celo opravičil

Spomladi leta 2016 se je Slađan Brezar pripeljal do ene od novomeških avtopralnic. Ker je bila gneča, je uslužbenca M. J. vprašal, kako bi se lahko dogovorila, da bi preskočil vrsto, ta mu je odgovoril, da bo moral počakati, ravno v tistem trenutku pa je mimo prišel njegov nadrejeni in vprašal, kaj se dogaja.

»Cigan je malo siten,« je šefu odgovoril uslužbenec, kar je Brezarja tako zmotilo, da je po končanem pranju pristopil do M. J. in mu rekel, da si ga bo zapomnil. Res ga je še isti dan poklical po telefonu in mu dejal, da se želi z njim srečati v enem od lokalov na novomeški Drski.

Ko sta se malo pozneje dobila v lokalu, naj bi Brezar od M. J. zahteval, da mu zaradi žaljivke, ki jo je izrekel v avtopralnici, izroči 300 evrov, in mu pri tem celo pokazal pištolo, ki jo je nosil za pasom. Kot je pozneje M. J. povedal policistom, sta z Brezarjem takrat odšla do bližnjega bankomata, a tam ni mogel dvigniti denarja, saj na računu ni imel potrebnega kritja. Brezar naj bi se takrat znova prijel za pištolo in nakazal, da jo bo uporabil, zato mu je M. J. povedal, da ima nekaj denarja doma. Brezar naj bi mu dal eno uro časa, da pride z denarjem, M. J. pa ga je ubogal, se odpeljal domov in se malo pozneje res vrnil s 150 evri. Denar mu je izročil, Brezar pa mu je zabičal, da mu mora v roku dveh tednov prinesti še preostalih 150 evrov. To se na koncu ni zgodilo, saj je M. J. o vsem skupaj obvestil policijo, zadeva pa je zdaj prišla do novomeškega okrožnega sodišča, kjer se mora Brezar zagovarjati zaradi obtožb o kaznivem dejanju izsiljevanja. Zanj je zagrožena kazen do petih let zapora, če je dejanje storjeno z uporabo orožja, pa celo do osem let.

Okrožna državna tožilka Renata Brodarič Trentelj je Brezarju, ki je bil zaradi izsiljevanja v preteklosti že pravnomočno obsojen, za primer priznanja krivde ponudila kazen 18 mesecev zapora, ki pa je ta ni sprejel, zato se bo na sodišču v kratkem začela glavna obravnava.

Brezar je namreč med preiskavo povedal precej drugačno zgodbo. Po pranju avta v avtopralnici naj bi na njem opazil praske. Uslužbenca je vprašal, ali jih je naredil on, ta pa naj bi mu zabrusil, da »so vsi cigani isti«, in ga nekam poslal. Pozneje naj bi tega uslužbenca povsem po naključju srečal v gostinskem lokalu, kjer ga je poklical na stran, da sta šla skupaj do avta, tam pa naj bi mu povedal, da je bila praska na avtu že pred obiskom pralnice in da se mu opravičuje, da ga je obtožil. Zanikal je tudi vse obtožbe o izsiljevanju in zatrdil, da od M. J. ni prejel nobenega denarja.

Tožilstvo njegovi zgodbi ne verjame, še posebno ker je srečanje Brezarja in M. J. v lokalu na Drski opazovalo več prič. M. J. je namreč na sestanek z Brezarjem zaradi lastne varnosti povabil tudi nekaj svojih prijateljev, ki so se usedli za sosednjo mizo in opazovali dogajanje. V preiskavi so priče potrdile, da se je Brezar med pogovorom vedel zelo oblastno in se pri tem večkrat prijel za pas. Neprepričljiva se tožilstvu zdi tudi Brezarjeva zgodba o praskah na avtomobilu, saj na vprašanje, kje so bile te praske, ni znal odgovoriti.

Članek je bil objavljen v 41. številki Dolenjskega lista 10. oktobra 2019

B. B.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava