DL: Naša kulturna dediščina - Črke z Narodnega doma

14.12.2019 | 12:20

Rekonstrukcija napisov z Narodnega doma z najdenimi originalnimi črkami na razstavi (Foto: Borut Križ)

Rekonstrukcija napisov z Narodnega doma z najdenimi originalnimi črkami na razstavi (Foto: Borut Križ)

Ob pripravi razstave Kleparska delavnica Agnič (Agnitsch) v Novem mestu smo odkrili, da so med gradivom za razstavo tudi pločevinaste črke, ki so nekdaj sestavljale napis iz velikih tiskanih črk na stavbi nekdanjega Narodnega doma v Novem mestu: NARODNI DOM, ki so ga pozidali med letoma 1873 in 1885 ter so ga po letu 1925, ko je prešel pod okrilje sokolskega društva, preimenovali v SOKOLSKI DOM. Napis je bil nekoč na sredini pročelja stavbe med prvim in drugim nadstropjem.

Črke smo našli med gradivom na podstrešju hiše nekdanjih novomeških kleparjev Agnič na Hladnikovi ulici 1 leta 2018 in sprva nismo niti slutili, da gre za napis s te pomembne novomeške stavbe. Ob čiščenju in študiju gradiva in primerjavi z dokumentarnimi fotografijami pa se je pokazalo, da so ostanki črk dejansko nekdanji napis. Črke so oblikovane iz pločevine tridimenzionalno, zlato bronzirane in visoke 40 cm, vsaka ima posebej oblikovana »ušesca« z luknjico za pritrditev na fasado. Najdeni napis ni ohranjen v celoti, manjkata črki N in I, nekatere črke so tudi zvite in precej poškodovane.

Domnevamo, da so, kot je bilo to v navadi, ob menjavi napisa iz NARODNI DOM v SOKOLSKI DOM obdržali napis DOM, uporabili tudi črko O in verjetno tudi I od prejšnjega napisa ter dodali nove.

Članek je bil objavljen v 40. številki Dolenjskega lista 3. oktobra 2019

Ivica Križ, Dolenjski muzej

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava