Regijski gasilski kviz

14.12.2019 | 10:15

Regijski gasilski kviz
Regijski gasilski kviz
Regijski gasilski kviz
Regijski gasilski kviz

Regija Posavje in Gasilska zveza Krško sta 23. novembra skladno s sprejetim programom mladinske regijske gasilske komisije soorganizirali kviz, na katerem so sodelovali najboljši iz GZ Brežice, GZ Krško in GZ Sevnica.

V Osnovni šoli Jurija Dalmatina v Krškem se je zbralo 63 tekmovalcev in 18 organizacijskega ter podpornega osebja iz vrst prostovoljnih gasilcev, med katerimi so bili tudi člani Sveta regije Posavje (ti so skrbeli za red med izpolnjevanjem vprašalnikov in za preverjanje pravilnosti odgovorov testov), sicer pa so prisotni odrasli posavski gasilci v največji meri opravljali naloge sodnikov (spremljanje izvedbe vaj in merjenje časa), pripravljali tekmovalne proge in skrbeli za sam nemoten potek kviza.

Tekmovalce je v uvodu pozdravil Vinko Knez, predsednik GZ Sevnica in namestnik predsedujoče regije, prisotna pa sta bila tudi predsednik in poveljnik GZ Brežice, Herman Premelč in Darko Leskovec. Pozneje je gasilski podmladek v boju za čim višje uvrstitve na kvizu prišla kratko obiskat še predsednica Gasilske zveze Krško in predsedujoča gasilski posavski regiji, Nuša Somrak.

Pionirske lovorike so bile v celoti krško obarvane, saj so kot najboljši slavili člani PGD Rožno, drugo mesto so zasedli gasilci iz ekipe PGD Leskovec pri Krškem in trete mesto PGD Brege. Z vidika mladinske kategorije se je letos najbolje izkazal sevniški podmladek, 1. mesto so namreč osvojili mladi iz PGD Blanca in 3. iz PGD Zabukovje, med njimi pa je kot drugouvrščeno dobro pripravljenost znova pokazalo PGD Rožno. Tudi na regijskem nivoju je bil zaznaven primanjkljaj v vrstah gasilskih pripravnikov, saj so od teoretično največ devetih sodelujočih ekip nastopile le tri: 1. mesto so zasedli člani PGD Blanca, 2. mesto je pripadlo PGD Brestanica (GZ Krško) in tretje PGD Smednik (tudi GZ Krško).

Sicer so na regijskem gasilskem kvizu nastopili gasilci 21-ih ekip petnajstih prostovoljnih društev, ki pripadajo gasilskim zvezam Brežice (Bukošek, Pišece, Sromlje, Veliki Obrež), Krško (Brege, Brestanica, Leskovec , Rožno, Smednik, Veliki Podlog) in Sevnica (Blanca, Šentjanž, Tržišče, Veliki Cirnik, Zabukovje).

Vodja tekmovanja je bil Borut Arh, vodja obračunske komisije Marko Mlakar, kot predsednik tekmovalnega odbora pa je odgovornost za pravilnost izvedbe celotnega tekmovanja nosil regijski poveljnik Gašper Janežič.

Vse sodelujoče ekipe so prejele pisna priznanja, prvi trije iz vsake kategorije pa še pokale in medalje. Z odlično uvrstitvijo na prvo in drugo mesto v pionirski, mladinski in kategoriji gasilskih pripravnikov so si tako vstopnico za nastop na državnem kvizu (katerega je lani marca gostilo Krško) zagotovili mladi iz vrst PGD Rožno (dve ekipi), Leskovec, Blanca (dve ekipi), Brestanica.

Glede na pretekla leta svojo dobro gasilsko pripravljenost v znanju s področij, ki jih zahteva gasilski kviz, ohranjajo tekmovalci z Blance in Rožnega, pripadnikih obeh društev so namreč že lani nastopili na državnem nivoju.

Doroteja Jazbec
Foto: arhiv GZ Krško

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava