Podobi Ive in Franja Stiplovška pozdravljata obiskovalce mesta, gradu in muzeja

13.12.2019 | 09:30

Podobi Ive in Franja Stiplovška pozdravljata obiskovalce mesta, gradu in muzeja
Podobi Ive in Franja Stiplovška pozdravljata obiskovalce mesta, gradu in muzeja

Krajevna skupnost Brežice, Društvo za oživitev mesta Brežice in Posavski muzej Brežice so v ponedeljek, 9. 12. 2019, ob 16. uri povabili na slovesno reliefnega pomnika posvečenega IVI IN FRANJU STIPLOVŠEK, ki sta zaznamovala življenje mesta po drugi svetovni vojni. Franjo (1898–1963) in Iva Stiplovšek (1904–2001) sta bila častilca vsega lepega in utemeljitelja muzealstva v Posavju, njuni podobi pa sta postali del gradu Brežice, ki sta ga preoblikovala v muzej za Posavje. S tem sta soomogočila obstanek in razvoj gradu Brežice ter Posavskega muzeja Brežice kot enega izmed simbolov Brežic in Posavja.

O njunem življenju in pomenu ter pomenu spomina nanju je spregovorila dr. Ivanka Počkar, in sicer v imenu Društva za oživitev mesta Brežice, ki je bilo eden prvih pobudnikov za postavitev pomnikov pomembnim meščanom, občanom ali pa nosilcem dejavnosti, ki so nepogrešljivo sooblikovali življenje v različnih obdobij in pustili močne sledi.

V nagovoru je dr. Počkarjeva posebej poudarila njuno predano delo: »bila sta naša vzornika in učitelja, kako spoštovati in ljubiti našo dediščino, kako dediščino posredovati in razdajati znanje o njej. Pri vzpostavitvi posavskega muzealstva, katerega začetek je bil v Krškem pred 80. leti, in od leta 1949 v Brežicah, sta se marsikdaj bíla z mlini na veter. Vendar sta ostala trdno na svoji poti. Vztrajala sta, drug drugemu v oporo, in s podporo somišljenikov trdno zasidrala muzejske misli in udejanjanja v gradu Brežice.«

Projekt, ki ga je omogočila Krajevna skupnost Brežice, uresničuje zavezo iz leta 2017, dano ob okrogli mizi Javni spomeniki – ali lahko tudi v Brežicah sooblikujejo istovetnost mesta in občine?. Prvi rezultat namenjamo prvima brežiškima in posavskima muzealcema, ki sta

Podobi sta delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca, v bronu pa ju je izdelalo podjetje Livartis. Drinovec, ki je tudi profesor na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, je eden vidnejših sodobnih slovenskih kiparjev (letnik 1973), ki je ustvaril številne javne podobe – med njimi je najbolj znan Kocbekov kip v ljubljanskem Tivoliju, v Posavju pa se reliefni upodobitvi pridružujeta doprsnemu portretu Josipine Hočevar (Krško, leta 2011) in akademika dr. Jožeta Toporišiča (Dobova, 2019).

Program je povezovala Vesna Smrekar, članica Kulturnega društva Drugi oder, pomnik pa je odkrila gospa Božena Vanič Encinas, nečakinja Ive in Franja Stiplovška.

Reliefni upodobitvi, ki z nasmehom pozdravljate obiskovalce gradu, sta nov mejnik v življenju mesta, gradu in muzeja, kjer se prepletajo poti domačinov s turisti, ki radi spoznavajo resnične zgodbe iz naše dediščine.

Soorganizatorji
Krajevna skupnost Brežice, Društvo za oživitev mesta Brežice in Posavski muzej Brežice

Galerija

_zzzzzzzobelezje (1)
_zzzzzzzobelezje (2)
_zzzzzzzobelezje (3)
_zzzzzzzobelezje (4)
_zzzzzzzobelezje (5)
_zzzzzzzobelezje (6)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava